direct naar inhoud van 3.6 Bestemmingsplan Buitengebied Raalte (ontwerp)
Plan: Heesweg 63
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20110011-0002

3.6 Bestemmingsplan Buitengebied Raalte (ontwerp)

De gemeenten Raalte, Deventer en Olst-Wijhe werken samen aan een nieuw bestemmingsplan buitengebied voor heel Salland. Het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden met behoud en versterking van het waardevolle landschap van Salland vormen de uitgangspunten voor het nieuwe bestemmingsplan. Het Landschapsontwikkelingsplan (LOP), zie 3.3, is leidend voor het bestemmingsplan buitengebied en vormt de richtlijn voor ontwikkelingen. Het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Raalte heeft van 22 september tot en met 2 november 2011 ter inzage gelegen.

Toegekende bestemmingen/aanduidingen

In het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Raalte heeft het plangebied de bestemming "Agrarisch met waarden - Landschapswaarden" (AW-L). Deze zone bevat gronden met hoofdzakelijk agrarisch gebruik, die tevens landschappelijke waarde bezitten. Het plangebied is als zodanig bestemd, omdat het deel uitmaakt van een gebied met essen en daarmee reliëfrijk is. De essen zelf (zoals de Boetelerenk) hebben in het bestemmingsplan de dubbelbestemming "Waarde - Landschap - 1" (WR-L-1) gekregen. In onderstaande is een fragment van de verbeelding van het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Raalte opgenomen. Hiervan is af te leiden dat de Boetelerenk (aangeduid met "plussen") ten noorden van het plangebied ligt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0177.BP20110011-0002_0005.png"

Afbeelding: Fragment bestemmingsplan Buitengebied Raalte (ontwerp).

De voormalige agrarische bedrijfsbebouwing van Heesweg 63 heeft in het bestemmingsplan een bouwvlak gekregen met de aanduiding "intensieve veehouderij". Gronden met deze aanduiding zijn bestemd voor de uitoefening van een intensieve veehouderij.

Vertaling Rood voor Rood beleid

Het gemeentelijk Rood voor Rood beleid, zie paragraaf 3.4, is vertaald naar het bestemmingsplan Buitengebied Raalte. In het ontwerpbestemmingsplan zijn binnen de agrarische gebiedsbestemmingen (A, AW-L en AW-NL) en de bestemming "Wonen" (W) wijzigingsbevoegdheden opgenomen ten behoeve van Rood voor Rood. De wijzigingsbevoegdheid binnen de bestemming "Wonen" geldt alleen voor gronden met de aanduiding "specifieke vorm van wonen - voormalige bedrijfsbebouwing" (sw-vbb). Rood voor Rood kan daarmee straks binnenplans zowel voor agrariërs als niet-agrariërs worden toegepast.

Voorwaarden wijzigingsbevoegdheid

Het bouwvlak Heesweg 63 ligt binnen de bestemming AW-L. Hierna wordt een aantal voorwaarden bij de wijzigingsbevoegdheid ten behoeve van Rood voor Rood, opgesomd. De opsomming is beperkt tot die voorwaarden, die aanvullend zijn of enigszins afwijken van de voorwaarden zoals deze genoemd zijn in de gemeentelijke Beleidsnota Rood voor Rood. Voorwaarden bij de wijzigingsbevoegdheid:

  • de wijzigingsbevoegdheid wordt uitsluitend toegepast indien het agrarisch gebruik beëindigd is of beëindigd wordt;
  • de wijzigingsbevoegdheid wordt uitsluitend toegepast indien de bestemmingswijziging niet leidt tot een belemmering van de bestaande bedrijfsvoering en ontwikkelingsmogelijkheden van omliggende (agrarische) bedrijven;
  • alle op het bouwvlak aanwezige bebouwing, uitgezonderd de voormalige bedrijfswoning, 100 m2 aan bijgebouwen en karakteristieke bebouwing, dient te worden gesloopt. In afwijking hierop geldt dat 250 m2 aan bijgebouwen behouden mag blijven indien: a. de bijgebouwen noodzakelijk zijn voor het uitoefenen van hobbymatige agrarische of natuurgerichte activiteiten; b. de bijgebouwen noodzakelijk zijn voor werkzaamheden die bijdragen aan het behoud en de ontwikkeling van het karakteristieke landschap; c. er tenminste 1 hectare grond in beheer is; en d. de bijgebouwen landschappelijk inpasbaar zijn.
  • de inhoudsmaat van een compensatiewoning bedraagt ten hoogste 750 m3;
  • de oppervlakte van de compensatiebijgebouwen bedraagt ten hoogste 100 m2;
  • de geluidsbelasting aan de gevel ten gevolge van weg- en railverkeer mag de voorkeursgrenswaarde dan wel de uiterste grenswaarde, zoals vastgelegd in de Wet geluidhinder, niet overschrijden;
  • de ontwikkeling dient milieuhygiënisch inpasbaar te zijn;
  • compensatie ter plaatse is niet toegestaan wanneer er een onevenredige aantasting plaatsvindt van landschaps- en natuurwaarden die in het gebied of op het perceel aanwezig zijn;
  • door middel van een inrichtingsplan dient aangetoond te worden dat sprake is van een goede landschappelijke inpassing en een toename van de ruimtelijke kwaliteit van het gebied conform de richtlijnen uit het Landschapsontwikkelingsplan; tevens dient hierin aangetoond te worden dat de ligging en uitstraling van de compensatiewoning past binnen de bestaande bebouwingsstructuur.