direct naar inhoud van 3.4 Beleidsnota Rood voor Rood
Plan: Heesweg 63
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20110011-0002

3.4 Beleidsnota Rood voor Rood

Wanneer bedrijven in het buitengebied worden beëindigd, komen bedrijfsgebouwen zoals stallen, schuren en werkplaatsen vrij. Vaak gaat het om grote complexen waarvan uit ervaring blijkt dat het verval naar verloop van tijd zijn intrede doet. De provincie Overijssel heeft de beleidsregel Rood voor Rood met gesloten beurzen (2005) geïntroduceerd. De gemeente heeft dit beleid vertaald in een gemeentelijke beleidsnota. Na een evaluatie zijn enkele wijzigingen in het beleid doorgevoerd. Het nieuwe beleidskader van de gemeente Raalte vormt de Beleidsnota Rood voor Rood, vastgesteld door de Raad op 30 september 2010. De beleidsnota omvat beleidsregels waaraan Rood voor Rood-aanvragen getoetst worden.

Het hoofddoel van de Rood voor Rood regeling is het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van het landelijk gebied. De Rood voor Rood regeling voorziet in het slopen van landschapsontsierende bebouwing en investering in een goede landschappelijke en architectonische inpassing van de resterende bebouwing. Financiering vindt plaats door het realiseren van zogenaamde compensatiekavels waarop een woning gebouwd mag worden.

Beleidsregels Rood voor Rood

Om voor de regeling rood voor rood in aanmerking te komen gelden onder andere de volgende regels.

Relatie sloop en bouwkavel

  • Uitgegaan wordt van sloop van alle bedrijfsgebouwen, met een minimum van 850 m2 aan bedrijfsbebouwing of 4.500 m2 aan kassen. Hiervoor mag één compensatiekavel met een grootte van 1.000 m2 worden ontwikkeld. Hierop mag een woongebouw van maximaal 750 m3 gebouwd worden met maximaal 75 m2 aan bijgebouwen. Daarnaast mag bij de voormalige bedrijfswoning in totaal maximaal 75 m2 aan bijgebouwen behouden blijven. Een rechtevenredig veelvoud van de te slopen bedrijfsgebouwen, kan in principe leiden tot een extra compensatiekavel wanneer dit voor de financiering van de sloopkosten nodig is.

Situering compensatiekavel

  • Een compensatiekavel is in principe alleen op het bouwblok waar gesloopt wordt toegestaan.
  • Een compensatiekavel is alleen in de volgende gevallen elders toegestaan: a. wanneer er op het perceel bijzondere landschappelijke waarden, natuurwaarden en cultuurhistorische waarden aanwezig zijn die door het realiseren van een compensatiekavel aangetast worden; b. als de realisatie van een compensatiekavel in strijd is met de doelstellingen van het landbouwontwikkelingsgebied plus een zone daaromheen van 200 meter; c. als de agrarische bedrijfsvoering van omliggende agrarische bedrijven en andere belangen worden belemmerd.

Tegenprestatie/compensatie

  • Karakteristieke bebouwingspatronen moeten versterkt worden. Dit doet recht aan de gewenste landschappelijke verschijningsvormen. De karakteristieke bebouwingspatronen en de welstandsnota die behoren bij de diverse landschapseenheden dienen hierbij als uitgangspunt.
  • De samenstelling van de bebouwing en beplanting op een erf, het ensemble, is van grote waarde voor de herkenbaarheid van een erf in het landschap. Er moet worden gezocht naar een juist evenwicht tussen de gebouwen en beplantingen op een erf in relatie tot de omgeving. Met name de schaalgrootte van het landschap is bepalend voor het toelaten of achterwege laten van bepaalde ontwikkelingen.
  • Historisch gezien hebben beplantingen op het erf een bepaalde functie. Het afschermen van het erf, het laten groeien van geriefhout en het gebruik van vruchtbomen zijn hiervan voorbeelden. Een zorgvuldige inpassing van erven, gebaseerd op de cultuurhistorische ontwikkeling, is een belangrijke voorwaarde. Het gebruik van streekeigen plantmateriaal is hierbij een voorwaarde, waarbij naast het esthetische aspect ook aandacht besteed dient te worden aan de historische functie van beplantingen.

Afbakening

  • Deze regeling geldt voor het gehele buitengebied van de gemeente Raalte.
  • De regeling geldt niet voor sloop van Rijks- of gemeentelijke monumentale agrarische bebouwing.
  • De regeling geldt voor gebouwen die opgericht zijn met een bouwvergunning. Daar waar geen bouwblok aanwezig is, kan ter plekke geen compensatiekavel gerealiseerd worden.
  • Uitgegaan wordt van sloop van het gehele complex met voormalige gebouwen (met uitzondering van de voormalige agrarische bedrijfswoning), inclusief erfverhardingen, mestplaten, sleufsilo's, kassen voor hobby en nevenactiviteiten. Genoemde bouwwerken, geen gebouwen zijnde tellen niet mee bij de berekening van de sloopoppervlakte. Torensilo's en mestsilo's tellen wel mee.
  • Bijgebouwen mogen bij uitzondering groter zijn dan 75 m2. Dit kan het geval zijn als dit ten goede komt aan het beheer van landschap/gronden, de te behouden schuur is groter, of het past bij de invulling van een passende bestemming in het kader van Vrijgekomen Agrarische Bedrijven. Het college komt de bevoegdheid toe om te bepalen wanneer er sprake is van een uitzonderingssituatie.