direct naar inhoud van 3.3 Landschapsontwikkelingsplan Deventer, Olst-Wijhe en Raalte
Plan: Heesweg 63
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20110011-0002

3.3 Landschapsontwikkelingsplan Deventer, Olst-Wijhe en Raalte

De gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte hebben een Landschapsontwikkelingsplan (LOP, 2008) opgesteld met als doel een gezamenlijk kader te hebben, op basis waarvan nieuwe ontwikkelingen in het buitengebied kunnen worden beoordeeld. Het LOP is een belangrijke onderlegger voor de in voorbereiding zijnde nieuwe bestemmingsplannen voor het buitengebied van de gemeenten.

Een belangrijk onderdeel van het LOP is de LOP-visie "Een plus voor het landschap". In deze visie wordt het toekomstbeeld voor het buitengebied geschetst. Vanuit de visie wordt duidelijk welke ontwikkelingen op welke wijze passen in het landschap en hoe het karakter van het landschap versterkt kan worden.

Het plangebied van dit bestemmingsplan maakt op de visiekaart deel uit van het deelgebied dekzandvlaktes (onderdeel van het zandlandschap). Het deelgebied dekzandlandschap is in donkerbruin aangegeven. In onderstaande figuur is een fragment van de visiekaart opgenomen. In de omgeving van het plangebied geldt daarnaast als structuurdrager "weg-, erf- en kavelgrensbeplanting". De kartelrandjes staan voor escomplexen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0177.BP20110011-0002_0004.png"

Afbeelding: Fragment visiekaart Landschapsontwikkelingsplan.

Op de hogere gronden van de dekzandvlaktes zijn in het verleden escomplexen en kampen ontstaan. Ten oosten van Raalte komen meerdere escomplexen voor. Het landschapsbeleid is gericht op het behouden en versterken van de karakteristieken. De karakteristieken van het deelgebied worden als volgt omschreven:

  • de essen en kampen zijn open en kennen een bolle ligging;
  • rondom de essen staan boerderijen in een losse setting met meerdere bijgebouwen;
  • wegen rondom de essen hebben een slingerend verloop;
  • houtwallen, singels, hagen en wegbeplantingen markeren de rand van de essen;
  • lokaal is kavelgrensbeplanting aanwezig, dit resulteert in een plaatselijk kleinschalig landschap rondom de essen en kampen.

De visie van het Landschapsontwikkelingsplan is om bij belangrijke ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkelingen in het gebied de meerwaarde te zoeken voor het landschap. Nieuwe ontwikkelingen dienen bij te dragen aan de versterking van het landschap. Hiertoe is per "motor" (ontwikkeling) kort de ruimtelijke opgave benoemd. Eén van deze ontwikkelingen is het tot stand brengen van nieuwe woningen in het buitengebied via bepaalde regelingen, zoals Rood voor rood. Binnen het deelgebied dekzandvlaktes is de ruimtelijke opgave: het ruimtelijk accentueren van de escomplexen door de aanleg van randbeplantingen en nieuwe bebouwing in het kader van Rood voor rood.

In één van de bijlagen bij het LOP worden aandachtspunten bij de inpassing van erven in het buitengebied gegeven. Bij de inpassing van de erven is een drietal aspecten van belang:

  • situering en afstemming op de omgeving;
  • compositie, indeling en inrichting van het erf;
  • beplantingsvormen en sortiment.