direct naar inhoud van 3.5 Welstandsnota 2010
Plan: Heesweg 63
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20110011-0002

3.5 Welstandsnota 2010

De Welstandsnota 2010 van de gemeente Raalte (vastgesteld in januari 2011) is in hoofdlijnen gestoeld op een gebiedsgerichte benadering. Met een gebiedsgericht welstandsbeleid wil de gemeente ervoor zorgen dat nieuwe gebouwen en bouwwerken passen bij de karakteristiek en kwaliteit van een gebied. Naast de gebiedsgerichte criteria zijn bij de beoordeling van een bouwwerk ook algemene criteria van kracht. Deze liggen ten grondslag aan iedere bouwplanbeoordeling en fungeren daarnaast als "vangnet" in bijzondere situaties wanneer een bouwplan afwijkt van de gebiedsgerichte criteria, maar door schoonheid, bijzonderheid, architectuur of structuur wél aan redelijke eisen van welstand voldoet.

Het plangebied van dit bestemmingsplan maakt in de Welstandsnota onderdeel uit van het deelgebied Buitengebied. Voor het deelgebied Buitengebied geldt een BASIS niveau van welstand. Bescherming van de huidige kwaliteiten van het buitengebied is uitgangspunt.

Criteria Buitengebied en wonen

Per deelgebied is een set met gebiedsgerichte criteria opgesteld. Omdat dit bestemmingsplan een compensatiekavel mogelijk maakt in het buitengebied en daarmee de bouw van een nieuwe woning, wordt hierna ingegaan op een aantal belangrijke criteria die gelden voor woonbebouwing.

Situering

Bij de situering van gebouwen moet aansluiting worden gezocht bij de bestaande erfstructuur (erfstructuur bestaat uit ensemble van gebouwen en groenstructuur). De gebouwen dienen bij voorkeur geclusterd te worden.

Hoofdvorm

De woning bestaat uit één bouwmassa. De woning heeft een eenvoudige hoofdvorm. De kap heeft een eenvoudige vorm, die past in de omgeving en die harmonieert met het bebouwingsbeeld in de omgeving.

Gevelaanzicht en detaillering

In de gevels domineert de traditionele indeling waarbij de gevelopeningen verticaal gericht zijn. Detaillering is sober en eenvoudig. Moderne invullingen zijn mogelijk, mits met respect voor de bestaande architectonische kwaliteiten.

Materiaal en kleurgebruik

Traditioneel materiaal- en kleurgebruik is uitgangspunt. Afwijkingen hiervan zijn mogelijk, mits passend bij de karakteristiek van de bebouwing in de omgeving en het landschap. Toepassing van niet glimmende materialen met reliëf/profiel.