direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Bestemmingsplan Buitengebied Raalte, 4e wijziging, omgeving Nijverdalseweg 38a-40
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BPW20110013-0002

3.3 Gemeentelijk beleid

Bestemmingsplan

Het burgerbindende gemeentelijke beleid is voor de locatie Nijverdalseweg 40 vastgelegd in het 'bestemmingsplan Buitengebied Raalte'. In het vigerende bestemmingsplan heeft de omgeving de bestemming Agrarisch gelegen naast agrarisch gebied met landschapswaarden.

Het beoogde bouwplan betreft het opheffen van het agrarisch bouwperceel, de sanering van de bedrijfsgebouwen, de omzetting van de bedrijfswoningen tot burgerwoningen en de bouw van een nieuwe burgerwoning. De verlangde wijzigingen passen niet binnen het huidige vigerende bestemmingsplan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0177.BPW20110013-0002_0005.png"

Afbeelding: uitsnede bestemmingsplankaart

Beleidsnota Rood voor Rood

Het hoofddoel van de Rood voor Rood-regeling is het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van het landelijk gebied. De gemeente heeft dit beleid vastgesteld op 18 oktober 2012 in de Beleidsnota Rood voor Rood van de gemeente Raalte. De Rood voor Rood-regeling voorziet in het slopen van landschapsontsierende bebouwing en investering in een goede landschappelijke en architectonische inpassing van de resterende bebouwing. Financiering vindt plaats door het realiseren van kavels waarop een woning mag worden gebouwd.

Relatie sloop en bouwkavel

Uitgegaan wordt van de sloop van alle bedrijfsgebouwen, met een minimum van 850 m² aan bedrijfsbebouwing. Hiervoor mag één compensatiekavel met een grootte van 1.000 m² worden ontwikkeld. Hierop mag een woongebouw van maximaal 750 m³ worden gebouwd met maximaal 100 m² aan bijgebouwen. Daarnaast mag bij de voormalige bedrijfswoning in totaal maximaal 100 m² aan bijgebouwen behouden blijven.

Tegenprestatie/compensatie

Karakteristieke bebouwingspatronen moeten worden versterkt.

De aanwezigheid van erven als groene eilanden in een groot landelijk gebied, al dan niet met elkaar verbonden door een wegbegeleidende beplanting, is van grote landschappelijke waarde.

De samenstelling van de bebouwing en beplanting op een erf, het ensemble, is van grote waarde voor de herkenbaarheid van een erf in het landschap.

Conclusie

Het project voldoet aan de gestelde voorwaarden binnen het beleid. De te slopen 1.558 m² zijn terug te vinden in de door de initiatiefnemers ondertekende Rood voor Rood-overeenkomst. Middels het landschapsplan wordt aangegeven hoe aan de ruimtelijke kwaliteit en inpassing vorm wordt gegeven.