direct naar inhoud van 3.2 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: Bestemmingsplan Buitengebied Raalte, 4e wijziging, omgeving Nijverdalseweg 38a-40
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BPW20110013-0002

3.2 Provinciaal en regionaal beleid

Omgevingsvisie Overijssel

De Omgevingsvisie Overijssel is op 1 juli 2009 door Provinciale Staten vastgesteld. Leidende thema's voor de Omgevingsvisie zijn duurzaamheid en kwaliteit. De ambitie van Overijssel is om een vitale samenleving tot ontplooiing te laten komen in een mooi landschap. Een samenleving, waarin alle Overijsselaars zich thuisvoelen en participeren. Met bloeiende steden als motoren voor cultuur en werkgelegenheid, ingebed in een landschap waarin wonen, natuur, landbouw en water elkaar versterken.

De definitie van duurzaamheid luidt: 'duurzame ontwikkeling voorziet in de behoefte van de huidige generatie, zonder voor toekomstige generaties de mogelijkheden in gevaar te brengen om ook in hun behoeften te voorzien'. Duurzaamheid vraagt om een transparante afweging van ecologische, economische en sociaal-culturele beleidsambities.

De definitie van ruimtelijke kwaliteit luidt: 'de goede functie op de goede plek op de goede manier ingepast in de omgeving'. Ruimtelijke kwaliteit is het resultaat (bedoeld en onbedoeld) van menselijk handelen en natuurlijke processen. De provincie wil ruimtelijke kwaliteit realiseren door naast bescherming vooral in te zetten op het verbinden van bestaande kwaliteiten en aan nieuwe ontwikkelingen. De essentiƫle gebiedskenmerken zijn daarbij uitgangspunt. Ten aanzien van het landschap heeft de provincie Overijssel de volgende ambitie: het versterken van de identiteit en onderlinge diversiteit van landschappen en dorpen. Voor cultureel erfgoed heeft de provincie de volgende ambitie: het behoud en versterken van cultureel erfgoed (monumenten, industrieel en agrarisch erfgoed).

De ambitie is aantrekkelijke en gevarieerde woonmilieus die voorzien in de woonvraag.

De rust en de ruimte van het buitengebied bieden echter ook andere aantrekkelijke woonmilieus, waar mensen goed en plezierig wonen, nu en in de toekomst. Hierbij gaat het om de voormalig agrarische bedrijven, waaronder het project valt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0177.BPW20110013-0002_0004.jpg"

Afbeelding: kaart omgevingsvisie Overijssel

Ruimtelijke kwaliteit wordt gerealiseerd door naast bescherming vooral in te zetten op het verbinden van bestaande kwaliteiten en nieuwe ontwikkelingen. Hierbij zijn de gebiedskenmerken van provinciaal belang uitgangspunt. Dit zijn de ruimtelijke kenmerken van een gebied of een gebiedstype die bepalend zijn voor de karakteristiek en kwaliteit ervan.

Dekzandvlakte

De gebieden kenmerken zich door de grote verschillen tussen hoog, droog en laag gelegen gebieden. De gebieden zijn in het verleden in cultuur gebracht tot zoals in dit geval het oude hoevenlandschap. Waarbij kenmerkend is de grond in cultuur gebracht voor landbouw. Het landschap krijgt een beschermde bestemmingsregeling voor het in stand houden van het reliƫf. Ontwikkelingen zullen moeten bijdragen aan het beter zichtbaar maken van de landschappelijke eigenschappen.

Oude hoevenlandschap

Kenmerkend voor dit landschap zijn de verspreide erven omringd door essen met houtwallen, waarbij de ontwikkeling is dat erven, essen en flanken verdwijnen als gevolg van bebouwing. Het open karakter verdwijnt door de toename van grootschalige landbouw binnen een kleinschalig landschap. Voor de toekomst is de ambitie de verspreid liggende erven een impuls te geven, waarbij de oorspronkelijke kenmerken terug te vinden moeten zijn. Via streekeigen beplanting en erfindeling kunnen deze kenmerken terugkomen.

Gezien de ligging van het plangebied, kan worden gesteld dat nieuw gewenste activiteiten een verbetering zijn voor de landschappelijke kwaliteiten. De gewenste ontwikkeling draagt gezien de ligging nabij de dorpskern, en binnen een type landschap, bij aan een kwaliteitsverbetering van de groene omgeving. Middels het inrichtingsplan worden de inpassing en de invulling hieraan gegeven en komen de gebiedseigen en landschappelijke kenmerken tot verbeelding.