direct naar inhoud van 3.1 Rijksbeleid
Plan: Bestemmingsplan Buitengebied Raalte, 4e wijziging, omgeving Nijverdalseweg 38a-40
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BPW20110013-0002

3.1 Rijksbeleid

Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (2012) & Barro (2011)

In de structuurvisie Infrastructuur en Ruimte formuleert het Rijk drie hoofddoelen om Nederland concurrerend, bereikbaar, leefbaar & veilig te houden voor de middellange termijn (2028):

  • Het vergroten van de concurrentiekracht van Nederland door het versterken van de ruimtelijk-economische structuur van Nederland;
  • Het verbeteren, instandhouden en ruimtelijk zekerstellen van de bereikbaarheid waarbij de gebruiker voorop staat;
  • Het waarborgen van een leefbare en veilige omgeving waarin unieke natuurlijke en cultuurhistorische waarden behouden zijn.

Nationale belangen

De structuurvisie Infrastructuur en Ruimte is vertaald in het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro). Het Barro omvat alle ruimtelijke rijksbelangen die juridisch doorwerken op het niveau van bestemmingsplannen. Het gaat om kaders voor onder meer het bundelen van verstedelijking, de bufferzones, nationale landschappen, de Ecologische Hoofdstructuur, de kust, grote rivieren, militaire terreinen, mainportontwikkeling van Rotterdam en de Waddenzee. Met het Barro maakt het Rijk proactief duidelijk waar provinciale verordeningen en gemeentelijke bestemmingsplannen aan moeten voldoen. Uit de regels en kaarten behorende bij het besluit kan worden afgeleid welke aspecten relevant zijn voor het ruimtelijke besluit.

Ecologische Hoofdstructuur

Het project ligt niet in de directe omgeving van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is het samenhangende stelsel van natuurgebieden en andere terreinen met natuurwaarden, dat de biodiversiteit in Nederland duurzaam moet veiligstellen. De provincie beschermt met name de 'kernkwaliteiten' van de ecologische hoofdstructuur. De ontwikkelingsopgaven van de gehele EHS zijn:

  • ontwikkelen van nieuwe natuur;
  • realiseren van agrarisch natuurbeheer;
  • realiseren van ecologische verbindingszones;
  • realiseren van robuuste verbindingen en poorten.

Voor de omgeving van het project gaat het met name om de bescherming en ontwikkeling van de ecologische hoofdstructuren.

Natura 2000

Op ongeveer 1 km is het Natura 2000-gebied Boetelerveld gelegen en op ongeveer 5 km de Sallandse Heuvelrug. Door het verdwijnen van de agrarische activiteiten neemt de invloed op de omgeving af. Door de functieverandering zullen de depositie en overige invloeden op het Natura 2000-gebied afnemen.

Conclusie

De ontwikkelingen van de initiatiefnemers passen binnen het beleid en dragen bij aan de verhoging van de kwaliteit van de omgeving door het slopen van agrarische gebouwen en de inpassing van nieuwe woonfuncties. De sanering van de varkensstal en overige agrarische bedrijfsgebouwen én de compensatie met de burgerwoning en het landschapsplan zijn een aanzienlijke verbetering voor de plaatselijke kwaliteiten en voor de aangrenzende omgeving.