Plan: | Heino, Canadastraat 31 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0177.BP20110017-0002 |
Bedrijven die een risico vormen voor personen buiten het bedrijfsterrein moeten zich voortaan aan veiligheidsnormen houden. Dit staat in het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi). Het besluit is op 27 oktober 2004 ingegaan. Bedrijven die onder het besluit vallen, zijn onder meer grote chemische bedrijven, lpg-tankstations en bedrijven die 10.000 kilo of meer chemicaliën opslaan. Deze bedrijven verrichten soms risicovolle activiteiten dichtbij huizen, ziekenhuizen, scholen of winkels. Het besluit verplicht gemeenten en provincies om bij het verlenen van milieuvergunningen en het maken van bestemmingsplannen (inclusief de afweging of al dan niet aan een artikel 19 WRO-vrijstellingsprocedure medewerking wordt verleend) met deze veiligheidsnormen rekening te houden.
Het Bevi maakt onderscheid tussen het plaatsgebonden risico en het groepsrisico. Het plaatsgebonden risico houdt het risico in dat op een plaats buiten de inrichting, uitgedrukt als een kans per jaar, een persoon die onafgebroken en onbeschermd op die plaats zou verblijven, overlijdt als rechtstreeks gevolg van een ongewoon ongeval binnen die inrichting waarbij een gevaarlijke stof betrokken is. De richtwaarde van het plaatsgebonden risico bedraagt 10-6, wat betekent dat de kans dat iemand buiten de inrichting overlijdt ten gevolge van een ongeval in die inrichting niet hoger mag zijn dan 1 op de miljoen jaar. Dit kan grafisch worden weergegeven door een risicocontour. Voor een aantal categorieën inrichtingen is in de Regeling externe veiligheid inrichtingen een vaste veiligheidscontour vastgelegd. Voor overige inrichtingen wordt de veiligheidscontour door het bevoegd gezag bepaald. Binnen de vastgestelde contour mogen zich geen kwetsbare of beperkt kwetsbare objecten bevinden (zoals woningen).
Naast het plaatsgebonden risico speelt ook het groepsrisico een rol in het externe veiligheidsbeleid. Het groepsrisico is de cumulatieve kans per jaar dat ten minste 10, 100 of 1.000 personen overlijden als rechtstreeks gevolg van hun aanwezigheid in het invloedsgebied van een inrichting en een ongewoon voorval binnen die inrichting waarbij een gevaarlijke stof betrokken is. In tegenstelling tot het plaatsgebonden risico wordt het groepsrisico niet vastgelegd als richtwaarde, maar als oriëntatiewaarde. In het Bevi zijn enkele oriëntatiewaarden opgenomen. Het bevoegd gezag kan van deze waarden afwijken, doch zal dit moeten motiveren.
Aangezien het te bouwen appartementencomplex van Innové Ontwikkelingsgroep niet is aan te merken als een inrichting die onder de werkingssfeer van het Bevi valt, hoeft de gemeente Raalte geen veiligheidsnormen op te leggen in het kader van dit besluit aan de door Innové Ontwikkelingsgroep gewenste nieuwbouw.
Figuur 5.2: Uitsnede uit de risicokaart Overijssel, met het plangebied blauw aangestipt
Overigens blijkt ook uit de risicokaart Overijssel dat er zich in de directe omgeving van het perceel Canadastraat 31 te Heino geen risicocontouren van inrichtingen bevinden. Zie de uitsnede van deze kaart hiernaast, waarop het perceel Canadastraat 31 met een rode stip is gemarkeerd. De vier (drie, zie hieronder) meest nabijgelegen inrichtingen met risicocontouren zijn op deze uitsnede van de kaart met de volgende nummers weergegeven:
* De effectafstand 1% letaliteit, zoals deze op de kaart wordt getoond bij installaties en inrichtingen, wordt weergegeven in cirkels. 1%-letaliteit betekent, dat indien zich een ramp voordoet op de rand van de cirkel 1% van de mensen die zich daar bevinden de kans lopen te overlijden. Dit percentage loopt op naarmate men zich meer in de richting van het middelpunt van de cirkel zal bevinden.
Zoals te zien is raakt geen van deze genoemde contouren het perceel Canadastraat 31 te Heino.