Plan: | Heino, Canadastraat 31 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0177.BP20110017-0002 |
Met betrekking tot water liggen er vanuit het nationale beleid nieuwe opgaven wat betreft waterberging en waterkwaliteit. Volgens het principe van integraal waterbeheer moet er in de plannen gekeken worden naar de hoeveelheid water middels Waterbeheer 21e eeuw en naar de kwaliteit van het water middels de Kaderrichtlijn water.
De opgave is dus om in de toekomst voldoende ruimte en mogelijkheden te scheppen voor een duurzaam watersysteem en duurzaam waterbeheer. Hiermee moeten de nadelige effecten van water voorkomen worden en de “belevingswaarde” van water en “natte” natuur worden benut. Daarom vormt ook een veerkrachtig watersysteem een integraal onderdeel van een duurzame ruimtelijke ordening.
Heino is omgeven door lagere gebieden. De thans te bebouwen locatie is gelegen in de kern van Heino, aan de Canadastraat. Het te bebouwen perceel/gebied valt niet in het waterrisicogebied. Eveneens geldt dit voor de directe omgeving van deze nieuwbouw.
In het kader van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) is het verplicht ruimtelijke plannen te 'toetsen op water', de zogenaamde Watertoets. De Watertoets is een waarborg voor water in ruimtelijke plannen en besluiten. Voor dit plan is gebruik gemaakt van de digitale watertoets. Onderstaande teksten zijn het resultaat daarvan. Zie voor het volledige watertoetsdocument bijlage 3.
Relevant beleid
Het voor dit plan relevante beleid van het Waterschap Groot Salland staat beschreven in het Waterbeheerplan 2010-2015, de beleidsnota Leven met Water in Stedelijk Gebied, Strategische Nota Rioleringsbeleid 2007 en Visie Beheer en Onderhoud 2050. Op gemeentelijk niveau is het in overleg met het waterschap opgestelde gemeentelijk Waterplan en het (verbreed) gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) van belang.
Invloed op de waterhuishouding
Binnen het bestemmingsplan worden 11 wooneenheden gerealiseerd en de toename van het verharde oppervlak bedraagt niet meer dan 1.500 m 2 .Het plangebied bevindt zich niet binnen een beekdal, primair watergebied of een stedelijke watercorridor. Binnen het plangebied is geen sprake van (grond)wateroverlast. Er vindt geen onttrekking van het grondwater plaats.
Het plan bevat een rioleringscomponent, want door het plan neemt het afvalwaterdebiet in het bestaande gemengde- of vuilwaterstelsel toe. Door de uitvoering van het bestemmingsplan neemt de belasting van het bestaande rioleringsstelsel toe. Dit levert geen problemen op ten aanzien van de capaciteit van het rioleringsstelsel en de capaciteit van de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Voorkeursbeleid hemel- en afvalwater
Bij de afvoer van overtollig hemelwater is infiltratie in de bodem het uitgangspunt. Oppervlakkige afvoer naar de infiltratievoorziening en infiltratie via wadi's geniet daarbij de voorkeur. Als infiltratie niet mogelijk is, kan hemelwater via een bodempassage worden geloosd op oppervlaktewater. Schoon hemelwater (bijvoorbeeld vanaf dakoppervlakken) kan direct worden afgevoerd naar oppervlaktewater. Speciale aandacht wordt besteed aan duurzaam bouwen en een duurzaam gebruik van de openbare ruimte om een goede kwaliteit van het afgekoppelde hemelwater te garanderen.
In de stedenbouwkundige randvoorwaarden in de structuurvisie is aangegeven dat hemelwater op eigen terrein moet worden geïnfiltreerd. Onderhavig terrein is geheel bebouwd. Infiltratie op eigen terrein is daardoor niet goed mogelijk in verband de grootte van het perceel. In de nabijheid van het plangebied bevindt zich geen oppervlaktewater, waardoor schoonhemelwater hierop niet direct kan worden afgevoerd. Schoon hemelwater en vuil water worden gescheiden afgevoerd op het gemengde rioleringstelsel, waardoor het schone hemelwater ( op termijn) indirect afgevoerd kan worden op oppervlaktewater.
Watertoetsproces
De initiatiefnemer heeft het Waterschap Groot Salland geïnformeerd over het plan door gebruik te maken van http://www.dewatertoets.nl//. De beantwoording van de vragen heeft er toe geleid dat de korte procedure van de watertoets is toegepast. De bestemming en de grootte van het plan hebben een geringe invloed op de waterhuishouding en de afvalwaterketen, waardoor de invloed op het watersysteem gering tot positief zal zijn. De procedure in het kader van de watertoets is goed doorlopen, waterschap Groot Salland geeft een positief wateradvies.
Huidige situatie
Langs het plangebied ligt momenteel een gemengd rioolstelsel dat zowel vuilwater als hemelwater afvoert. Er is geen oppervlakte water In of in de buurt van het plangebied aanwezig is. Ten aanzien van overige waterhuishoudkundige aspecten (o.a. ontwateringsdiepte en wateroverlast) kent het plangebied nauwelijks problemen. Water op straat komt voor maar blijft op een aanvaardbaar niveau.
Nieuwe situatie
Het verhard oppervlak zal door de nieuwbouw met ca. 1000 m2 toenemen. ..
Voor de aanleghoogte van het vloerpeil wordt een ontwateringsdiepte geadviseerd bij gebouwen van 0,90 m. Het bouwpeil moet minmaal 0,20 meter boven straatpeil zijn.
In de nieuwe situatie wordt in het plangebied geen oppervlaktewater gerealiseerd en er is geen nadelig effect op het grondwater.
Conclusie
Het aspect water vormt geen belemmering voor de uitvoering van voorliggend bestemmingsplan.
Opmerking op de digitale Watertoets