direct naar inhoud van 4.3 Provinciaal beleid
Plan: Beaphar te Raalte
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20100012-0003

4.3 Provinciaal beleid

Op provinciaal niveau zijn de omgevingsvisie en -verordening van de provincie Overijssel van belang.

4.3.1 Omgevingsvisie Overijssel

In de Omgevingsvisie Overijssel schetst de provincie haar visie op de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving van de provincie Overijssel tot 2030. In de visie worden de ambities en doelstellingen die van provinciaal belang zijn weergegeven en wordt aandacht besteed aan de realisatie van die doelstellingen door Gedeputeerde Staten (GS). De Omgevingsvisie Overijssel 2009 heeft de status van:

  • Structuurvisie onder de (nieuwe) Wet ruimtelijke ordening
  • Regionaal Waterplan onder de (nieuwe) Waterwet
  • Milieubeleidsplan onder de Wet milieubeheer
  • Provinciaal verkeer- en vervoersplan onder de Planwet verkeer en vervoer
  • Bodemvisie in het kader van ILG-afspraak met het Rijk

In de Omgevingsvisie wordt onder andere aangegeven dat het doel van de provincie is dat er in Overijssel voldoende vitale werklocaties zijn die aansluiten bij de voortdurend veranderende wensen en eisen van het bedrijfsleven.

Bedrijventerreinen

Het beleid van de provincie is erop gericht dat geen aanleg ven een nieuw bedrijventerrein mag plaatsvinden als op bestaande terreinen nog voldoende ruimte beschikbaar is of naar verwachting door optimalisering van de bouw- en gebruiksmogelijkheden en herstructurering beschikbaar zal komen. Gemeenten mogen uitsluitend voorzien in de lokale behoefte aan bedrijventerreinen.

In de omgevingsvisie wordt de lokale behoefte gedefinieerd vanuit het begrip van lokaal gewortelde bedrijven. Dit zijn bedrijven die hun oorsprong of verzorgingsgebied hebben of vinden in de gemeente of kern waar zij zijn gevestigd of zich gaan vestigen en die een toegevoegde waarde bieden aan de lokale sociaaleconomische structuur / het voorzieningenniveau.

Gemeenten mogen in afwijking van het principe dat alleen voor de lokale behoefte wordt gebouwd, ook voorzien in (een deel van) de behoefte van buurgemeenten aan het bedrijventerrein, wanneer hierover door samenwerkende gemeenten afspraken zijn gemaakt.

De uitbreiding van Beaphar past binnen de visie van de provincie betreffende de lokale behoefte. Daarnaast zal de uitbreiding leiden tot een toename van de werkgelegenheid. Op de Omgevingskaart is het gehele plangebied (inclusief de uitbreiding van Beaphar) aangemerkt als 'bestaand bedrijventerrein' en daarmee als 'hard plan' aangegeven. Hiermee staat de locatie van het bedrijf alsmede de omvang niet meer ter discussie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0177.BP20100012-0003_0004.png"

Figuur 4.1 Omgevingskaart uit de Omgevingsvisie Overijssel (terrein Beaphar in rode cirkel)

4.3.2 Omgevingsverordening Overijssel

De Omgevingsverordening bevat regels die gemeenten bij het maken van bestemmingsplannen in acht moeten nemen. De Omgevingsverordening richt zich net zo breed als de Omgevingsvisie Overijssel op de fysieke leefomgeving in de provincie Overijssel.

Dit betekent dat regels worden gegeven op het gebied van de ruimtelijke ordening, maar ook op het gebied van mobiliteit, milieu, water en bodem. De Omgevingsverordening Overijssel 2009 heeft de status van: 

  • Ruimtelijke verordening in de zin van artikel 4.1. Wet ruimtelijke ordening;
  • Milieuverordening in de zin van artikel 1.2. Wet milieubeheer;
  • Waterverordening in de zin van de Waterwet;
  • Verkeersverordening in de zin van artikel 57. van de Wegenwet en artikel 2A. van de Wegenverkeerswet.

In de omgevingsverordening is voorgeschreven dat bestemmingsplannen uitsluitend in de totstandkoming van nieuwe bedrijventerreinen voorzien indien de nieuwe bedrijventerreinen en naar aard, omvang en locatie in overeenstemming zijn met de gemeentelijke bedrijventerreinenvisie waarover overeenstemming is bereikt met de buurgemeenten en Gedeputeerde Staten. Deze visie is in de gemeente Raalte op 17 februari 2011 vastgesteld.

In dit geval gaat het om een uitbreiding van een specifiek bedrijf en niet om de uitbreiding van een heel bedrijventerrein.

De locatie van Beaphar is in de Omgevingsvisie als 'bestaand bedrijventerrein' en daarmee als 'hard plan' aangegeven. Het bedrijf is daarnaast gelegen buiten de EHS en andere aandachtsgebieden, waardoor de plannen in lijn liggen met de provinciale verordening.