Plan: | Raalte Kern, omgeving Kanaalstraat OZ 15 a en b |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0177.BP20100011-0003 |
Structuurvisie Raalte 2003
In de structuurvisie wordt het wensbeeld van de ruimtelijke structuur in een onbepaald verre toekomst gegeven. Het levert de ruimtelijke context waarbinnen aangediende ontwikkelingen een plaats kunnen krijgen. De gemeente Raalte streeft naar handhaving van haar subregionale functie voor zowel de voorzieningen als voor de werkgelegenheid. De bevolkingsgroei van Raalte dient daarmee in harmonie te zijn.
Het centrum is zowel in kwalitatieve zin als in kwantitatieve zin een belangrijk concentratiegebied voor de werkgelegenheid. Een goede ruimtelijke opzet van het centrum is dan ook een belangrijke voorwaarde voor het functioneren van de lokale economie. De bouw van twee woningen ter vervanging van een bedrijfspand past binnen de structuurvisie.
Visie Kanaalzone
Sinds 1858 wordt de gemeente Raalte doorsneden door het Overijssels Kanaal. De bedrijvigheid die dit met zich meebracht heeft ertoe geleid dat Raalte zich rondom het kanaal kon ontwikkelen. De Kanaalzone werd daarmee een belangrijk ruimtelijk element in de gemeente Raalte. Het kanaal deelt op dit moment de kern in twee, een deling die wordt ervaren doordat de oevers verschillende functies en kwaliteiten vertonen. Met het wegvallen van de beroepsvaart en de deels verouderde bedrijvigheid komt de vraag naar een mogelijke nieuwe betekenis van de Kanaalzone voor Raalte aan de orde. In de Visie Kanaalzone Raalte (juni 2008) wordt hierp ingegaan.
De garage die tot voor kort binnen voorliggend plangebied gesitueerd was, is in de visie omschreven als een van de plekken met een storende functie. Het slopen van de bebouwing en het terugbouwen van twee woningen past goed in de visie die de gemeente Raalte voor ogen heeft voor de kanaalzone.
Woonvisie Raalte 2006-2015
De gemeente Raalte heeft in juni 2006 de Woonvisie Raalte 2006-2015 vastgesteld. In 2002 is een woningmarktanalyse Raalte uitgevoerd. Dit onderzoek is in 2005 herijkt. Belangrijkste vraag hierbij was: Wat zijn de meest recente ontwikkelingen en wat komt er de komende jaren op Raalte af?
Met de woningmarktanalyse en deze Woonvisie wil de gemeente Raalte:
De bouw van twee woningen ter vervanging van een bedrijfspand in een woonwijk past goed binnen de Woonvisie van de gemeente Raalte.
Welstandsnota
In de Woningwet is vastgelegd voor welke bouwwerkzaamheden een bouwvergunning nodig is. In het Besluit omgevingsrecht (Bor) is bepaald welke bouwwerken vergunningvrij zijn en voor welke bouwwerken een bouwvergunning aangevraagd moet worden. Alle vergunningplichtige bouwwerken dienen te worden getoetst aan welstandseisen.
Op 1 juli 2004 is de Welstandsnota gemeente Raalte door de gemeenteraad vastgesteld. Hierin wordt het kader aangereikt, waarbinnen de welstandstoetsing plaats heeft.
De Welstandsnota bevat de basisvoorwaarden, waaraan bouwaanvragen op welstandsaspecten getoetst zullen worden. Het legt voor een bepaald gebied een beoordelingskader vast. Dit is opgesteld vanuit een visie op de toekomst van het gebied en vanuit een beeld van aanwezige waarden. Er worden criteria benoemd die ertoe moeten bijdragen dat de toekomstige bebouwing past in de omgeving. Afhankelijk van de waarde van het gebied kan het kader meer of minder streng zijn.
Het plangebied valt binnen het gebied H 4.2: Eslint; uitloper/buurtschap. Het bouwplan dient te voldoen aan de welstandscriteria die hiervoor door de gemeente Raalte zijn vastgesteld.