direct naar inhoud van 5.6 Water
Plan: Heino
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20080018-0003

5.6 Water

Relevante beleidsstukken op het gebied van water zijn het Provinciaal Waterhuishoudingsplan van Overijssel, het Waterbeheersplan van waterschap Groot Salland, de Vierde Nota Waterhuishouding, WB21, Nationaal Bestuursakkoord Water, de Beleidsbrief regenwater en riolering en de Europese Kaderrichtlijn Water. Belangrijkste gezamenlijke punt uit deze beleidsstukken is dat water een belangrijk sturend element is in de ruimtelijke ordening. Water legt een ruimteclaim op het (stads)landschap waaraan voldaan moet worden. Ook een belangrijk aandachtspunt hierbij is gezond duurzaam stedelijk waterbeheer.

De bekende driestapsstrategieën zijn leidend:

  • Vasthouden-bergen-afvoeren (waterkwantiteit)
  • Voorkomen-scheiden-zuiveren (waterkwaliteit)


De meest relevante beleidsstukken zijn nader toegelicht in de beleidsanalyse in hoofdstuk 2.

Het aandeel water in het plangebied is beperkt. Het bestaat uit een aantal sloten, (hoofd)watergangen, structurele waterpartijen en bergingsvijvers die water vanuit het gebied afvoeren naar de ten westen en ten noorden van het plangebied gelegen weteringen.

In het gebied Heino-zuid zijn in het verleden maatregelen genomen tegen grondwateroverlast. Het plangebied is voorzien van diverse rioleringsstelsels (gemengd, verbeterd gescheiden en gescheiden). Alleen bij extreme regenval kan deze de afvoer van water niet aan en wordt er overtollig water op oppervlaktewater geloosd.

Het bestemmingsplan gaat uit van het vastleggen van de bestaande situatie. In dat kader wordt ook de bestaande situatie gerespecteerd. Hoofdwatergangen, alsmede structurele waterpartijen en vijvers met een waterbergende functie zijn bestemd tot 'Water'. Indien de hoofdwatergang op verbeelding 5 ondergronds is gesitueerd, hebben de gronden de dubbelbestemming 'Waterstaat' gekregen.

De gemeente streeft er naar waar mogelijk de duurzaamheidprincipes voor waterbeheer in Heino toe te passen. De nadruk ligt daarbij op nieuw te ontwikkelen bebouwing, maar dit wordt tevens beoordeeld voor delen van de kern waar geen structurele ingrepen zijn voorzien. De aandacht is hierbij voornamelijk gericht op het verbeteren van de waterkwaliteit en de afkoppeling van schoon verhard oppervlak van de riolering. Voor de realisatie van een duurzaam watersysteem wordt meegelift met renovatieprojecten van woningen, wegen, riolering en de herinrichting van gebieden. Concreet betekent dit onder andere dat daar waar mogelijk geleidelijk zal worden overgeschakeld op een gescheiden rioleringsstelsel. Verder wordt er naar gestreefd om bij nieuwe ontwikkelingen zoveel mogelijk (schoon) verhard oppervlak van de riolering af te koppelen. Dit is alleen mogelijk wanneer gelijktijdig voldoende open water wordt gerealiseerd ten behoeve van waterberging.

Bij het tot stand komen van de voorliggende waterparagraaf heeft de gemeente overleg gevoerd met het Waterschap Groot Salland. De inhoud van deze waterparagraaf wordt door de waterbeheerder onderschreven.