direct naar inhoud van 5.3 Bedrijven en milieuzonering
Plan: Heino
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20080018-0003

5.3 Bedrijven en milieuzonering

Door het aanbrengen van een zone tussen bedrijvigheid en gevoelige bestemmingen (zoals woningbouw) kan de overlast ten gevolge van bedrijfsactiviteiten zo laag mogelijk gehouden worden. Zonering is met name van toepassing bij nieuwbouw van woningen en andere gevoelige functies in de directe omgeving van een bedrijf en bij vestiging van een nieuw bedrijf in de directe omgeving van gevoelige bestemmingen.


Bedrijven en milieuzonering

Om te komen tot een ruimtelijk relevante toetsing van bedrijfsvestigingen op milieuhygiënische aspecten wordt het instrument milieuzonering gehanteerd. Onder milieuzonering wordt verstaan een voldoende ruimtelijke scheiding tussen enerzijds milieubelastende bedrijven of inrichtingen en anderzijds milieugevoelige gebieden zoals woonwijken.

Om het begrip hanteerbaar te maken is gebruik gemaakt van de publicatie 'Bedrijven en milieuzonering' van de VNG.12

In deze publicatie zijn bedrijven opgenomen in richtafstandenlijsten voor milieubelastende activiteiten. In de lijsten wordt onderscheid gemaakt naar richtafstanden voor de ruimtelijk relevante milieuaspecten geur, stof, geluid en gevaar. De grootste van deze vier richtafstanden is bepalend voor de indeling van een activiteit in een milieucategorie.


Allereerst zijn er richtafstanden, die zijn afgestemd op de omgevingskwaliteit, zoals die wordt nagestreefd in een rustige woonwijk13 of een vergelijkbaar omgevingstype.


Gemotiveerd kunnen kleinere richtafstanden worden aangehouden bij het omgevingstype gemengd gebied14,dat gezien de aanwezige functiemenging of ligging nabij drukke wegen al een hoge milieubelasting kent. Verdere reducties zijn in de meeste gevallen niet te verantwoorden, omdat niet aannemelijk kan worden gemaakt dat het woon- en leefklimaat niet wordt aangetast en het functioneren van bedrijven niet in gevaar wordt gebracht.

In onderstaande tabel worden de richtafstanden weergegeven afhankelijk van het omgevingstype.

Milieucategorie   richtafstand tot omgevingstype rustige woonwijk en rustig buitengebied   richtafstand tot omgevingstype gemengd gebied  
1   10 m   0 m  
2   30 m   10 m  
3.1   50 m   30 m  
3.2   100 m   50 m  
4.1   200 m   100 m  
4.2   300 m   200 m  
5.1   500 m   300 m  
5.2   700 m   500 m  
5.3   1.000 m   700 m  
6   1.500 m   1.000 m  

Niet overal kan worden voldaan aan de gewenste ideale richtafstanden uit de VNG-brochure. Dit wil niet per definitie betekenen dat ter plaatse milieuhinder aanwezig is. Op grond van de direct werkende normen uit de verschillende AMvB's waaronder de bedrijven vallen dan wel op grond van de milieuvergunning van de bedrijven, kunnen maatregelen getroffen zijn, waarmee de milieuhinder teruggebracht is tot een aanvaardbaar niveau.


Milieuzonering op de bedrijventerreinen 't Zeegsveld en Blankenfoort

Ieder bedrijf valt volgens de VNG-methode in een bepaalde milieucategorie, daarvoor geldt een richtafstand. Deze richtafstand geldt tussen enerzijds de grens van de bestemming, die bedrijven (of andere milieubelastende functies) toelaat en anderzijds de uiterste situering van de gevel van een woning, die volgens het bestemmingsplan of via vergunningvrij bouwen mogelijk is.

De bedrijventerreinen zijn gezoneerd op basis van de hierboven beschreven methodiek. De maximale toegestane milieucategorie is 3.2. Bevi-inrichtingen, met uitzondering van de twee bestaande LPG-tankstations, zijn daarbij uitgesloten. Daarbij is uitgegaan van het omgevingstype rustige woonwijk (conform de geldende bestemmingsplannen Blankenfoort I en Blankenfoort II).

Op het bedrijventerrein 't Zeegsveld is één bedrijf aanwezig met een milieucategorie 4.1. Dit betreft De Haan Machinefabriek. Deze is specifiek bestemd conform het bestemmingsplan 'Uitbreiding 't Zeegsveld nr. 5. Bedrijven uit de milieucategorie 4.2 en hoger komen niet voor op de bedrijventerreinen.

Functiewijziging naar wonen (op de verdieping)

Voorliggend bestemmingsplan maakt binnen de bestemmingen 'Centrum' en 'Gemengd' een functiewijziging naar wonen (op de verdieping) mogelijk. Locaties met deze bestemming bevinden zich in het centrum van de kern. In de omgeving van deze locaties zijn enkele bedrijven gesitueerd. Deze bedrijven vallen echter onder een milieucategorie die passend is binnen een woonomgeving en zeker binnen een centrumomgeving. De aanwezige bedrijven in het centrum van de kern vormen aldus geen belemmering voor het toestaan van wonen (op de verdieping) binnen de bestemmingen 'Centrum' en 'Gemengd'.