Plan: | Heino |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0177.BP20080018-0003 |
Maatschappelijke voorzieningen
Op het gebied van onderwijs en educatie is de wens om te komen tot nieuwbouw voor centrale huisvesting van één of meerdere basisscholen het meest actueel. De verwachte dalende ontwikkelingen van het leerlingenaantal (-20% in 2030), de verdergaande samenwerking van het onderwijs met aanpalende voorzieningen zoals bijvoorbeeld kinderopvang/ peuterspeelzaal zijn bepalend voor de keuzes die op dit gebied gemaakt worden. Vanuit het oogpunt van samenwerking en exploitatie zou het wenselijk zijn om tot nieuwbouw voor meer of zelfs alle basisscholen in Heino te komen eventueel in combinatie met voor- en naschoolse voorzieningen.
De drie huidige schoollocaties (locatie 'De Dolfijn', locatie 'De Springplank' en locatie 'De Gouden Emmer/Sporthal') worden positief bestemd conform de oude bestemmingsplannen. Omdat er nog niet voldoende duidelijkheid is over de hierboven beschreven ontwikkelingen is hiermee geen rekening gehouden in dit bestemmingsplan. Daartoe zullen te zijner tijd aparte procedures doorlopen moeten worden.
Het sociaal cultureel centrum De Haere is verkocht aan woningbouwvereniging Salland Wonen. Op deze locatie wordt woningbouw voorzien. Ook hierover is echter onvoldoende duidelijkheid waardoor de locatie conform het oude bestemmingsplan bestemd is en te zijner tijd hiervoor een aparte procedure zal worden doorlopen. Door de verkoop van De Haere is op termijn een andere ruimte voor sociaal-culturele en welzijnsactiviteiten noodzakelijk. Het voormalige gemeentehuis is verkocht aan Salland Wonen. De invulling van het gemeentehuis moet nog worden vormgegeven. De locatie wordt positief bestemd conform het oude bestemmingsplan. Eventuele functiewijziging naar sociaal-cultureel centrum past binnen de bestemming.
Op het gebied van zorg en welzijn zal de vergrijzing belangrijke invloed hebben. In hun keuze voor wonen, willen mensen zo weinig mogelijk beperkt worden door hun behoeften aan welzijn en zorg. In het zorg- en welzijnbeleid wordt hiermee rekening gehouden.
Bedrijven
In het gemeentelijke economische beleidskader is er sprake van een beleid dat gericht is op bestendiging en beheerste uitbouw van de huidige bedrijvigheid. De ambitie bestaat om de bedrijvigheid in Heino te laten groeien. Er bestaat een voorkeur voor arbeidsintensieve bedrijven.
De bestaande bedrijventerreinen in de kern worden conform de geldende bestemmingsplannen opnieuw bestemd. Inhoudelijk is de bestemming vrijwel gelijk aan die van de oude plannen. Alleen voor wat betreft de hoogte wordt meer flexibiliteit geboden doordat de hoogtescheidingslijn uit de oude plannen niet over is genomen. Er zijn verder geen redenen om de regels te wijzigen. Wel is een nieuwe uitgave van de VNG-brochure 'Bedrijven en milieuzonering' die dateert van 2009 als uitgangspunt genomen voor de toegestane bedrijvigheid (zie paragraaf 5.3).
Commerciële voorzieningen, horeca en dienstverlening
Er is geconstateerd dat het voorzieningenniveau van Heino op peil is. Het aanbod van commerciële voorzieningen is vooral gericht op de dagelijkse sector.
Besloten is om het eind jaren '90 ingezette beleid tot concentratie van voorzieningen in het winkelconcentratiegebied voort te zetten. Dit betekent dat de omvang van het winkelconcentratiegebied niet is gewijzigd. Naast winkels mogen zich hier ook andere centrumfuncties vestigen (waaronder na ontheffing ook horecabedrijven). Buiten het concentratiegebied mogen zich geen nieuwe winkels of horecabedrijven vestigen. Bestaande bedrijven mogen gewoon hun activiteiten voortzetten.
Wat betreft allerlei vormen van dienstverlening en kantoren gaat de voorkeur uit naar vestiging in het concentratiegebied. Echter dergelijke bedrijven en instellingen mogen zich ook vestigen buiten het concentratiegebied indien na sluiting of verplaatsing van winkels of horecavestigingen daarvoor ruimte vrijkomt.