direct naar inhoud van 4.1 Archeologie en Cultuurhistorie
Plan: Angeli Custodes
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20120007-0003

4.1 Archeologie en Cultuurhistorie

Archeologie

In het plangebied geldt een lage archeologische verwachtingswaarde, zie figuur 10. Het beleid hiervoor is: bij ontwikkelingen groter dan 5 ha (binnen bebouwde kom) én bij een verstoring dieper dan 50 cm geldt een archeologische onderzoeksplicht. De in dit plan beoogde ontwikkeling is kleiner dan 5 ha. Het plangebied ligt op een grotere afstand dan 50 meter van een AMK-terrein, zodat de regels van het archeologiebeleid van de gemeente, zoals beschreven in paragraaf 3.3.4 van toepassing zijn. Er geldt dus geen archeologische onderzoeksplicht.

afbeelding "i_NL.IMRO.0177.BP20120007-0003_0014.png" afbeelding "i_NL.IMRO.0177.BP20120007-0003_0015.png"

Figuur 10: Archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart gemeente Raalte

Voor het gehele plangebied geldt wel een wettelijke meldingsplicht. Dit houdt in dat ook in geval geen archeologisch vervolgonderzoek is vereist en er toch bodemvondsten ouder dan vijftig jaar worden aangetroffen dit moet worden gemeld bij gemeente Raalte.

Cultuurhistorie

In de gemeentelijke welstandsnota is een gebiedsgericht welstandsbeleid geformuleerd. De identiteit van een gebied, waarmee dat gebied zich onderscheid van andere, is een door de jaren heen gegroeid gegeven. Aandacht voor dit gegeven, gestoeld op cultuurhistorisch besef en een beleving van en waardering voor de eigen historische, stedenbouwkundige en architectonische kwaliteiten, eigen karakteristieken en eigen eigenaardigheden, is belangrijk. Op basis van de samenhang tussen karakteristieken van (cultuur)historie, stedenbouw en architectuur zoals die in de bebouwing herkenbaar zijn, is een kaart met te onderscheiden deelgebieden gemaakt. Vanuit welstand zijn derhalve de cultuurhistorische waarden op gebiedsniveau beschermd.

Het gedeelte van de Burgemeester Kerssemakersstraat ter plaatse van Angeli Custodes valt binnen deelgebied “woonwijken”. Voor dit deelgebied geldt een basis niveau van welstand. Het welstandstoezicht is in deze gebieden beperkt tot het handhaven van de basiskwaliteiten. De bestaande ruimtelijke structuur kan relatief veel verdragen. Afwijkingen en ingrepen hebben hier minder grote gevolgen voor de ruimtelijke kwaliteit. Er zal bij de toets niet gedetailleerd op architectonische kwaliteiten worden beoordeeld.

De Hofstedelaan valt binnen het deelgebied "kernen en linten". Voor dit deelgebied geldt een plus niveau van welstand. Dit plus niveau van welstand is gericht op het handhaven van bestaande karakteristieken en kwaliteiten. Nieuwe ontwikkelingen vragen om een zorgvuldige afstemming. De kwaliteit moet bijdragen aan de bestaande karakteristiek en samenhang. Bouwopgaven mogen daaraan op eigen wijze invulling geven. Vanuit de kernen en linten als belangrijke (historische) structuurdragers wordt een gebied het meest intensief beleefd. Daarbij staan langs deze structuren nog veel traditionele historische bebouwing met een relatief hoge cultuurhistorische waarde. Aandacht voor welstand langs deze structuurdragers vormt dan ook een uitgangspunt. Nieuwe invullingen dienen een positieve bijdrage te leveren aan de ruimtelijke kwaliteit van de gevelwand.

Het deel van het plan, dat is gelegen aan de Burgemeester Kerssemakersstraat geldt dat in het kader van cultuurhistorie wordt opgemerkt dat het zuidelijk deel van het bestaande complex een gemeentelijk monument is (monumentnummer RAT26). In figuur 11 is een foto van het complex weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0177.BP20120007-0003_0016.jpg"

Figuur 11: Gemeentelijk monument Angeli Custodes (bron: www.zorggroepraalte.nl)

Het complex bestaat uit 3 vleugels over twee bouwlagen met een kap (schilddaken, gedekt met pannen). Er zijn later dakkapellen toegevoegd. Op de ontmoeting van twee vleugels is een toren gebouwd met zadeldak en kruis, uurwerken en galmgaten. Daarnaast bevindt zich de voormalige hoofdentree met straalvormige bovenlichten in rondboog en gevuld met glas-in-lood. Op de binnenplaats staat de voormalige kapel en het kloostergedeelte. Het gebouw is van architectuur-historisch belang en in de ontwikkeling van Raalte ook van historisch-sociaal belang.

De renovatie heeft geen invloed op de verschijningsvorm van het gemeentelijk monument. Bescherming van de monumentale waarden wordt geborgd middels de omgevingsvergunning.

Het bestaande AngelCustodes complex en de nieuw te bouwen (zorg)woningen liggen volgens de welstandsnota in het deelgebied 'Groene Complexen'. Deze gebieden kenmerken zich door de openheid rond de aanwezige bebouwing. Deze complexen hebben vaak een (vrijwel) planmatige en rationele opzet. De bebouwing in deze gebieden bestaat onder meer uit een aantal losse hoofdgebouwen. De gebouwen zijn daardoor in het algemeen rondom zichtbaar.

Voor de gebieden aangeduid als 'groene complexen' geldt een basis niveau van welstand. Het welstandstoezicht is in deze gebieden beperkt tot het handhaven van de basiskwaliteiten. Van belang is dat gebouwen vrij op de kavel staan in een ruime groene opzet. Daar wordt met dit plan aan voldaan. De nieuw te bouwen appartementen hebben geen invloed op de monumentale waarden van het bestaande gebouw. Het geprojecteerd complex is een apart gebouw, op enige afstand van het monument. De beleving van het monument wordt hiermee niet aangetast.

Conclusie

De aspecten archeologie en cultuurhistorie leggen geen belemmeringen op aan het beoogde plan.