Plan: | Kanaaldijk OZ 25-27 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0177.BP20110012-0002 |
Voor het ontwikkelen van de woningbouwlocatie zijn het vigerende en ontwerp bestemmingsplan “Buitengebied Raalte” van belang.
Vigerend bestemmingsplan Buitengebied Raalte
Het vigerende bestemmingsplan “Buitengebied Raalte” is vastgesteld door de raad op
29 maart 1994 en van rechtswege goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Overijssel op 23 november 1994. Tegen deze goedkeuring, van rechtswege, werden beroepen ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Tevens werden bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak verzoeken ingediend om de goedkeuring van rechtswege te schorsen c.q. een voorlopige voorziening te treffen. De Voorzitter heeft deze verzoeken om schorsing c.q. voorlopige voorzieningen afgewezen bij uitspraak van 7 juli 1995 waardoor op die datum het bestemmingsplan rechtskracht heeft gekregen. Vervolgens werd op 24 februari 1998 door de Afdeling bestuursrechtspraak definitief beslist omtrent de ingediende beroepen, waardoor het bestemmingsplan per 24 februari 1998 onherroepelijk is geworden.
Het perceel, Kanaaldijk Oostzijde 27 heeft de bestemming 'agrarisch bedrijfsdoeleinden' (zie figuur 4.5). Binnen deze bestemming is het niet mogelijk een extra burgerwoning (compensatiekavel) te realiseren. De huidige bedrijfswoning wordt daarnaast omgezet in een burgerwoning. Om medewerking te kunnen verlenen is een planologische procedure benodigd.
Figuur 4.5 Uitsnede vigerend bestemmingsplan met beoogde woningbouwlocatie
Ontwerp bestemmingsplan buitengebied Raalte 2010
De gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte zijn bezig met de voorbereiding van het bestemmingsplan Buitengebied. Het ontwerpbestemmingsplan is reeds vastgesteld door de college en heeft ter inzage gelegen. Het perceel is momenteel bestemd als 'Agrarisch met waarden-Landschapswaarden' (zie figuur 4.6).
Conclusie voor het plangebied
De voorgenomen ontwikkeling past niet binnen het vigerende en ontwerp bestemmingsplan “Buitengebied Raalte 2010”. Dit betekent dat er een planologische procedure ingezet moet worden om de realisatie van de compensatiewoning mogelijk te maken. De Rood voor Rood regeling is volgens het ontwerpbestemmingsplan als vervolgfunctie mogelijk.
Figuur 4.6 Ontwerp bestemmingsplan “Buitengebied Raalte 2010”
Landschapsontwikkelingsplan 2008
In november 2008 hebben de gemeenteraden van Deventer, Olst-Wijhe en Raalte een gezamenlijk landschapsontwikkelingsplan vastgesteld. Het document vormt de basis voor de landschapsvisie van Salland. Het LOP blijft de mogelijkheid bieden voor het ontwikkelen van woningen in het buitengebied. Een juiste inpassing het bestaande landschap en kwaliteitsverbetering zijn belangrijke aspecten.
Regeling Rood voor Rood
Door een wijziging van het Streekplan Overijssel 2000+ heeft de provincie het mogelijk gemaakt om overbodige bebouwing in het landelijk gebied te slopen door middel van de Regeling Rood voor Rood met gesloten beurs. Hierbij worden de sloopkosten betaald uit de inkomsten die gegenereerd worden door de bouw van een woning en dient de meeropbrengst deels geïnvesteerd te worden in landschappelijke- en/of ruimtelijke kwaliteit.
Met de Regeling Rood voor Rood kan ingeval 850 m2 aan landschapontsierende bebouwing wordt gesloopt één woning met een inhoud van maximaal 750 m3 en een bijgebouw van maximaal 75 m2 worden gerealiseerd. De uitvoering van de Regeling Rood voor Rood met gesloten beurs is door de provincie Overijssel neergelegd bij de gemeenten.
De gemeente Raalte heeft in navolging en ter uitvoering van het provinciale kader een Rood voor Rood beleid vastgesteld. Middels een tussen partijen aan te gane overeenkomst kan aan de genoemde provinciale regeling en het gemeentelijk beleid concrete invulling worden gegeven.