direct naar inhoud van Hoofdstuk 3 Gewenste situatie
Plan: Kanaaldijk OZ 25-27
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20110012-0002

Hoofdstuk 3 Gewenste situatie

Met Rood voor Rood wordt gestreefd naar vermindering van verstorende bebouwing. De bedrijfsfunctie van het perceel is komen te vervallen waardoor het risico op verval van de opstallen vergroot. De huidige bouwkundige en visuele kwaliteit is zodanig dat sloop gerechtvaardigd is.

In totaal wordt er een oppervlakte van 1.074 m2 landschapontsierende schuren gesloopt, waarbij de mestkelder voor 50% wordt meegeteld. De bijgebouwen bij de bestaande woningen blijven behouden en zullen hun huidige functie blijven vervullen. Ter compensatie van de te slopen agrarische bedrijfsgebouwen wordt een woningbouwkavel gerealiseerd. De bouwkavel wordt gesitueerd naast de bestaande woningen, binnen het huidige bouwblok. De nieuwe boerderijwoning wordt gebouwd in streekeigen stijl met een duurzaam karakter. Dit wordt deels gerealiseerd, doordat de architectuur van de woning en bijgebouwen aansluit bij de bestaande boerderijwoning en de omgeving en deels door het gebruik van milieuvriendelijke en duurzame installaties. Zodoende vormt de nieuwe woning samen met de huidige bebouwing een eenheid. Bij de nieuwe woning zullen een karakteristieke kapschuur en een karakteristiek kokshuisje, met een totale oppervlakte van 110 m2, worden gebouwd. De kapschuur zal dienen als garage en opslagplaats voor onderhoudsmateriaal. Het kokshuisje zal de functie van gastenverblijf vervullen.

In de ruimtelijke basis van het ontwerp staan zowel het huidige landschap als het landschap van vroeger centraal. Dit leidt tot een ontwerp waarin de karakteristieke beplanting en bebouwing grotendeels behouden blijft en de landschapselementen van vroeger deels terug worden gebracht. Door niet al te veel beplanting aan te leggen blijft het relatief open karakter van de enken behouden.

Om in aanmerking te komen voor de toepassing van Rood-voor-Rood is het noodzakelijk te investeren in ruimtelijke kwaliteit en de inpassing van de nieuwe bebouwing. Hiervoor is een landschappelijk inpassingsplan opgesteld.

Inrichtingsplan

afbeelding "i_NL.IMRO.0177.BP20110012-0002_0004.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0177.BP20110012-0002_0005.png"

Erfensemble

De nieuwe woning is gepland op de huidige bouwkavel. Op de visiekaart is te zien dat het erf voornamelijk vanaf de Overkampsweg in het noorden loopt. Doordat het in dezelfde rooilijn als de bestaande bebouwing is geplaatst wordt het als één erf ervaren. Ook de plaatsing van landschappelijke elementen, zoals de boomgaard en haag ondersteunen dit beeld.

Boomgaard

De boomgaard, een klassiek element, voor en naast de woning zorgt ervoor het nieuwe erf visueel tot de oude bebouwing behoort. Het vormt samen met de andere beplanting en bebouwing één cluster.

Solitaire bomen

Solitaire bomen achter de woning geven het erf extra karakter. Soorten als kastanje en walnoot zijn passend voor het achtererf.

Haag

De bescheiden tuin en fruitgaard voor de boerderij is ontsloten door een beukenhaag. De beukenhaag zorgt voor een goede overgang van tuin naar weide. Aan de noordelijke kant omsluit de haag de beplanting op de huidige erven.

Weide

Het overige deel van het perceel is ingericht als bloemrijk grasland. Dit type grasland past bij het natuurdoeltype volgens het natuurgebiedsplan en heeft een landelijke uitstraling en een hoge ecologische waarde.

De voorgestelde ontwikkelingen leiden tot een versterking van de ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied van de gemeente Raalte. Deze meerwaarde vertaalt zich in het volgende:

  • 1. Verdwijnen landschapontsierende bebouwing; door het toepassen van de Rood voor Rood-regeling voor het slopen van de schuren neemt de hoeveelheid landschapontsierende bebouwing in het buitengebied af.
  • 2. Versterken van de ecologische waarde; door omvormen van agrarische grond naar natuur wordt de ecologische waarde van het omliggende perceel vergroot en vindt er aansluiting plaats bij de EHS.
  • 3. Versterken landschappelijke kwaliteit; door het slopen van de landschapontsierende bebouwing, het aanplanten van erfbeplanting en het toevoegen van enkele landschappelijke elementen wordt de landschappelijke kwaliteit van het buitengebied van raalte versterkt.
  • 4. Het opheffen van het agrarisch bouwperceel op deze locatie door een aanpassing van de bestemmingregeling die tot doel heeft voorzetting van het agrarisch gebruik ter plaatse te beëindigen.