Plan: | Kanaaldijk OZ 25-27 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0177.BP20110012-0002 |
In dit hoofdstuk wordt de huidige situatie beschreven van het perceel Kanaaldijk Oostzijde 27. De oppervlakte aan landschapsontsierende bebouwing dat wordt gesloopt bedraagt in totaal 1.074 m².
Ligging
Het erf aan de Kanaaldijk Oostzijde ligt ten zuiden van de kern Raalte, gemeente Raalte. Het perceel ligt in het Bestemmingsplan Buitengebied en is omgeven door veelal agrarische percelen. Ten zuiden van het erf is een bosgebied van Landgoed Schoonheten gelegen. Het betreffende perceel met bijbehorende gronden zijn tevens gelegen in de EHS.
Figuur 2.1 Luchtfoto Kanaaldijk Oostzijde
Bebouwing
Op de locatie aan de Kanaaldijk Oostzijde bevinden zich een historische boerderij, een bedrijfswoning en bijbehorende schuren met een mestsilo. De agrarische gebouwen bevinden zich deels in redelijke staat en deels in slechte staat, maar hebben geen agrarische vervolgfunctie.
Hierdoor zal niet langer geïnvesteerd worden in het onderhoud van de gebouwen, waardoor de staat van onderhoud op termijn zal verslechteren. De eigenaren zijn daarom voornemens de bedrijfsgebouwen te slopen en, ter compensatie, een woning terug te bouwen. Op het perceel bevinden zich de volgende agrarische bedrijfsgebouwen, zie figuur 2.2.
Figuur 2.2 Aanwezige bebouwing
Landschappelijke situatie
Uit historisch onderzoek is gebleken dat de locatie aan de Kanaaldijk Oostzijde is gelegen in een enkenlandschap. De enken (hoog gelegen akkers) hebben een open karakter met beplanting langs de randen. De beplanting bestond vooral uit singels en houtwallen die op den duur verdwenen zijn.
De Rameler waterleiding, een voormalige beek, kronkelt ten oosten en noorden van het betreffende perceel. Rond de beek lagen de hooilanden. Ook deze hooilanden zijn op den duur overgegaan naar intensief bewerkte gronden.
De karakteristiek van het landschap is dus veranderd van een dichtbegroeid landschap naar een open landschap. Door de agrarische schaalvergroting is veel beplanting verdwenen. Door de ontwikkelingen in het plangebied kan er een bijdrage worden geleverd aan plaatselijk herstel van het kleinschalige landschap door het aanleggen van een boomgaard, hagen en solitairen.
Ecologische hoofdstuctuur
Het plangebied is gelegen in de EHS. Aangezien door de ontwikkelingen het bebouwde oppervlak word gereduceerd en er een investering in de ruimtelijke kwaliteit moet plaatsvinden, is deze ligging eerder een kans dan een beperking. Door ontstening en een aanzienlijke investering in het landschap ontstaat er een meerwaarde op deze locatie.