direct naar inhoud van 2.5 Gemeentelijk beleid
Plan: Recreatieoord Krieghuusbelten (uitbreiding)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20100013-0003

2.5 Gemeentelijk beleid

Gebiedsvisie "Pilot Raalte-Noord" (april 2005)

In dit Visiedocument wordt een gebiedsvisie voor het landelijk gebied Raalte-Noord gepresenteerd. Deze visie is een uitwerking van het Reconstructieplan Salland-Twente en dient ondermeer als basis voor een verdere uitwerking die tot daadwerkelijke uitvoering kan leiden. In meer algemene zin kan de visie ook worden gebruikt als globaal afwegingskader voor het beoordelen, sturen én faciliteren van bestaande en toekomstige initiatieven die kunnen bijdragen aan het vitaal en aantrekkelijk houden van het landelijk gebied van Raalte-Noord.

In de pilot is onderhavig plangebied opgenomen als zoekgebied voor recreatieve ontwikkeling. De voorgenomen ontwikkeling sluit aan bij de gebiedsvisie.

Beleidsplan Recreatie en Toerisme gemeente Raalte (september 2008)

In dit beleidsplan wordt de visie op de ontwikkeling van recreatie en toerisme in de gemeente Raalte weergegeven en wordt hier een concreet actieplan aan gekoppeld. Daarnaast biedt dit beleidsplan een toetsingskader voor de verblijfsrecreatieve sector. De gemeente Raalte kiest voor een gemiddeld tot hoog ambitieniveau ten aanzien van de ontwikkeling van recreatie en toerisme. Dit houdt in dat zij zich inzet voor versterking en verdere ontwikkeling van toerisme en recreatie binnen de gemeente, mits passend bij de gekozen profilering en de maat en schaal van de gemeente. De versterking van toerisme en recreatie mag niet ten koste gaan van de leefbaarheid in de kernen en de kernkwaliteiten van natuur, landschap en cultuurhistorie. De gemeente kiest ervoor in haar toeristisch-recreatieve profilering aan te sluiten bij de regio Salland.

Voor het hele grondgebied van de gemeente Raalte geldt dat er kansen zijn voor nieuwe ontwikkelingen voor plattelandstoerisme. De ontwikkeling van nieuwe verblijfsrecreatie is niet gewenst in gebieden met bijzondere natuurwaarden (i.c. EHS) en niet in de Landbouwontwikkelingsgebieden (hierna: LOG) waar landbouw het primaat heeft. In de rest van het gebied zijn er wel mogelijkheden voor de ontwikkeling van verblijfsrecreatie.

In het beleidsplan is een toetsingskader voor verblijfsrecreatie opgenomen. Hiermee wil de gemeente duidelijkheid scheppen richting bestaande en nieuwe ondernemers over hun ontwikkelmogelijkheden. De gemeente onderscheidt verschillende vormen van verblijfsrecreatie zoals regulier kampeerterrein, kleinschalig kampeerterrein, groepskamperen buiten kampeerterrein, trekkershuttten en een bungalowpark.

Het plangebied maakt geen onderdeel uit van de EHS of een LOG. Er is gekozen voor een uitbreiding in combinatie met een kwaliteitsslag op het bestaande terrein. In het beleidsplan bestaat een positieve houding tegenover deze combinatie. Het beoogde plan past binnen het gemeente beleid voor recreatie en toerisme.

Welstandsnota (2010)

De welstandsnota 2010 van de gemeente Raalte is vastgesteld op 13 januari 2011. Dit welstandsbeleid is in hoofdlijnen gestoeld op een gebiedsgerichte benadering. Het legt voor een bepaald gebied, bijvoorbeeld het buitengebied, een beoordelingskader vast. Met een gebiedsgericht welstandsbeleid wil de gemeente Raalte ervoor zorgen dat nieuwe gebouwen en bouwwerken passen bij de karakteristiek en kwaliteit van een gebied. Daarbij wordt gelet op ruimtelijke identiteit, ensembles, samenhang naast objectgerichte criteria.

Er worden verschillende typen criteria onderscheiden. Aan welke criteria een bouwplan getoetst wordt hangt af van het soort gebied en het type bouwwerk. Er zijn -naast welstandsvrij- drie niveaus; basis, plus, bijzonder. Beoordeling vindt plaats van:

  • de situering van het bouwwerk;
  • de hoofdvorm van het bouwwerk;
  • gevelaanzichten en detaillering van het bouwwerk;
  • materialisatie en kleurgebruik van het bouwwerk.

De welstandstoets vindt plaats bij het beoordelen van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor het bouwen. Opgemerkt wordt dat conform de Wabo voor recreatieve nachtverblijven tot 70m2  en lager dan 5 meter, mits het bouwwerk op de grond staat en voldoet aan de bepalingen in het bestemmingsplan, geen omgevingsvergunning voor het bouwen nodig is. Dergelijke omgevingsvergunningvrije bouwwerken vallen onder de repressieve welstandsvereisten. Dat wil zeggen dat het niet in ernstige strijd mag zijn met redelijke eisen van welstand en wordt beoordeeld aan de hand van de Welstandsnota.

Workshop Uitbreiding Camping (22 juli 2010)

Tijdens de Workshop Uitbreiding camping (22 juli 2010, Royal Haskoning, Provincie Overijssel, Het Oversticht, Het Waterschap Groot Salland, gemeente Raalte en Camping Krieghuusbelten) zijn door de betrokken partijen specifieke beeldkwaliteitseisen geformuleerd, die specifiek voor dit plangebied van toepassing zijn;

"Aandacht moet er zijn voor de beeldkwaliteit van zowel het groen als de chalets. Speciale aandacht wordt gevraagd voor de wintersituatie, als het blad van struiken en bomen is. Er moet gedacht worden aan het kleur- en materiaalgebruik van de openbare ruimte en chalets. Daarnaast is de keuze van de beplanting van belang. Deze moet het karakter van het ‘maten- en flierenlandschap’ versterken; gebiedseigen soorten.

De uitgangspunten voor de chalets, openbare ruimte en beplanting op een rij:

De kleur van de chalets zal een natuurlijke uitstraling moeten hebben (neutraal). Hier kan de welstandscommissie van de gemeente bij betrokken worden.

De beplanting zal aan moeten sluiten bij de natte gronden; gebiedseigen soort, zoals els.

De verharding zal een natuurlijk uitstraling moeten hebben.

Vanaf de Krieghuisweg moet ter hoogte van de vijver het uitzicht in zuidelijke richting over het water worden verbeterd."

Landschapsontwikkelingsplan (LOP, november 2008)

De gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte hebben ter voorbereiding op het bestemmingsplan buitengebied een Landschapsontwikkelingsplan vastgesteld. Het bestaat uit de delen:

  • 1. inventarisatie en analyse,
  • 2. visie,
  • 3. uitwerkingen en;
  • 4. uitvoeringsprogramma.

Voor het plangebied geldt dat het ligt in een jonge ontginning van omstreeks 1900 op de dekzandvlakte van Salland. Typerend zijn de rechtlijnigheid, de grotere maat, relatief lage en gelijkmatige bebouwingsdichtheid en daarmee de relatieve openheid, zeker in contrast met de beslotenheid van de dekzandruggen zoals Hoge Broek, waarop de bestaande camping Krieghuusbelten ligt. Dit jonge ontginningsgebied wordt aangemerkt als verwevingsgebied voor landbouw, wonen, werken en recreatie. Met het oog op de landschappelijke waarde is geconstateerd dat het verschil tussen oude en jonge ontginningen kan worden versterkt.

De visie "Salland Eigen" gaat uit van 'Salland is al mooi' en beoogt structuurversterking van het landschap met een veelkleurig pallet aan landschapstypen en functies (zie afbeelding 5; uitsnede uit de visie). In het bijzonder is recreatie genoemd als een te versterken economische drager. Zowel voor bestaande als nieuwe recreatie-ondernemingen is opgenomen dat ter verbetering een bedrijfsnatuurplan verplicht wordt gesteld ten behoeve van de verbetering van natuurwaarden en de biodiversiteit. Voor het bestaande terrein van Recreatieoord Krieghuusbelten is een bedrijfsnatuurplan opgesteld. Voor de beoogde uitbreiding is een landschapsplan opgesteld: "Kwaliteitsimpuls landschap, landschappelijke inpassing camping Krieghuusbelten" (Ingenieursbureau Oranjewoud B.V. definitief rapport 12 april 2011). Deze borduurt hierop voort.

Naast het faciliteren van particuliere initiatieven wordt een fijnmazig routenetwerk voor langzaam en recreatief verkeer nagestreefd.

In de planuitwerking Raalte-Noord zijn voor de omgeving van het plangebied 'natuur', 'bos' en 'winzone oppervlaktedelfstoffen' opgenomen. Een project in de directe nabijheid van het plangebied is nr 30 (indicatief ongeveer ter plaatse van de zandwinning), waar Natuurmonumenten de natuurwaarde wil vergroten door het verschralen van de grond.

De dekzandrug waarop de bestaande camping Krieghuusbelten ligt, is in het Landschapsontwikkelingsplan aangemerkt als waardevolle dekzandrug. Het plangebied ligt echter in het gebied van de jonge ontginningen. In het Bedrijfsnatuurplan Krieghuusbelten en in aanvulling daarop het Landschapsplan is beschreven op welke wijze aan de eisen met betrekking tot landschappelijke inpassing, verbetering van de natuurwaarden en biodiversiteit tegemoet wordt gekomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0177.BP20100013-0003_0008.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0177.BP20100013-0003_0009.jpg"

Afbeelding 5. Uitsnede uit de visie Salland Eigen uit het LOP (plangebied ter plaatse van de rode cirkel)

Daarmee past de beoogde ontwikkeling qua functie en karakter binnen de kaders van het Landschapsontwikkelingsplan.