Plan: | Recreatieoord Krieghuusbelten (uitbreiding) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0177.BP20100013-0003 |
Omgevingsvisie Overijssel
De Omgevingsvisie is in juli 2009 vastgesteld als structuurvisie onder de Wro. Het betreft het integrale, provinciale beleidsplan voor de fysieke leefomgeving van Overijssel. De rode draden van de Omgevingsvisie zijn ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid. Om de provinciale ambities te bereiken wordt gebruik gemaakt van het uitvoeringsmodel. Het model is weergegeven in afbeelding 2.
Afbeelding 2: Uitvoeringsmodel Omgvingsvise Overijssel 2009
Het uitvoeringsmodel is gebaseerd op de bestuursfilosofie van vitale coalities: met partners een gezamenlijke visie of doel delen en dan ieder in eigen verantwoordelijkheidssfeer in actie komen. Alle uitvoeringsacties zijn te plaatsen in de samenhang van (1) Generieke beleidskeuzes, (2) Ontwikkelings- en beleidsperspectieven en (3) Gebiedskenmerken. De omschreven drie niveaus sturen op basis van een inhoudelijke ontwikkelingsvisie, of, waar en hoe een ruimtelijke ontwikkeling gerealiseerd kan worden.
Afbeelding 3: Ontwikkelingsperspectieven Omgevingsvisie Overijssel 2009
De uitbreidingslocatie van Recreatieoord Krieghuusbelten ligt binnen het ontwikkelingsperspectief 'Buitengebied, accent veelzijdige gebruiksruimte'. Dit zijn de gebieden binnen de provincie waar sprake is van de verweving van functies. Aan de ene kant melkveehouderij en akkerbouw als belangrijke vorm van landgebruik. Aan de andere kant gebruik voor landschap, natuur, milieubescherming, cultuurhistorie, recreatie, wonen en andere bedrijvigheid. Ook hier staat de kwaliteitsambitie 'voortbouwen aan de kenmerkende structuren van de agrarische cultuurlandschappen' voorop. In dit perspectief worden de ontwikkelingsmogelijkheden van de landbouw, maar ook die van andere sectoren, nog nadrukkelijker verbonden met behoud en versterking van cultuurhistorische, natuurlijke en landschappelijke elementen.
Op de wijze waarop met versterking van de ruimtelijke kwaliteit wordt omgegaan wordt hieronder onder de kopjes 'workshop' en'kwaliteitsimpuls groene omgeving' en bijlagen 5 en 7 nader ingegaan;
Workshop
Ten behoeve van een zorgvuldig ontwerp van de uitbreiding van het recreatieoord is er een workshop georganiseren om in goed overleg tot een ontwerp te komen dat zoveel mogelijk recht doet aan zowel de wensen van de ondernemer als aan de ambitie uit de Omgevingsvisie. Belangrijk doen van de workshop was te komen tot een uitbreiding van de camping die zoveel mogelijk recht doet aan de gebiedskenmerken van het ‘maten- en flierenlandschap’ en aan andere belangen (natuur, water, camping). Op grond van deze workshop zijn de uitgangspunten voor het schetsontwerp benoemd, te weten:
Deze uitgangspunten leidden tot de volgende inrichtingsmaatregelen:
Een nadere beschrijving van deze workshop treft u aan in bijlage 5. Op basis van de resultaten van de workshop is een de uitbreiding van het recreatieoord verder vormgegeven en is een landschapsplan opgesteld (zie bijlage 7)
Kwaliteitsimpuls groene omgeving
De provincie Overijssel zet in haar Omgevingsvisie in op ruimtelijke kwaliteit. Dit wil de provincie realiseren door, naast bescherming, vooral in te zetten op het verbinden van bestaande kwaliteiten en nieuwe ontwikkelingen. Een instrument dat hiervoor wordt ingezet is de Kwaliteitsimpuls groene omgeving. De basis van de regeling ligt in de principes van zuinig en zorgvuldig ruimtegebruik, de ontwikkelingsperspectieven en gebiedskenmerkencatalogus uit de Omgevingsvisie. De regeling is ontwikkeld als eenduidige bundeling van diverse bestaande regelingen als rood-voor-rood, rood-voor-groen, vab's, landgoederen etc. Op hoofdlijnen omvat de kwaliteitsimpuls het volgende:
De uitbreiding van het recreatieoord wordt beschouwd als een grootschalige uitbreiding. Dit betekent dat de 'Kwaliteitsimpuls groene omgeving van toepassing' is. De hoogte van de kwaliteitsimpuls is afhankelijk van meerdere factoren. In dit geval betreft het een functie die past in de groene omgeving, maar conflicteert met het landschapstype. Daarom wordt een extra investering in de ruimtelijke kwaliteit van de omgeving gevraagd, buiten de landschappelijke inpassing van de uitbreiding zelf. De kwaliteitsimpuls wordt gevonden op de dekzandrug ten westen van het huidige park. De eikenlaanbeplanting langs de noordzijde van de Krieghuisweg wordt voortgezet in westelijke richting, inclusief een paar bremstruiken. Daarnaast wordt langs de oostzijde van de oprit naar de woning aan de Krieghuisweg 5 een eikenlaanbeplanting aangeplant. Deze nieuwe beplanting versterkt het besloten karakter van de rug en verbindt groene structuren met elkaar. In afbeelding 4 is de locatie van de kwaliteitsimpuls weergegeven. Ook de brede natuurlijke strook aan de zuidzijde langs de Wooldvloedgraven telt mee als kwaliteitsinvestering.
Afbeelding 4: Kwaliteitsimpuls groene omgeving
Om de impuls verder te verduidelijken zijn onderstaande foto's opgenomen.
Foto 1: Laanstructuur complementairen met eiken en enkele brem
Foto 2: Eikenlaanbeplanting aanplanten
De inhoud van de kwaliteitsimpuls is het resultaat van een workshop over de uitbreiding van de bestaande camping op 8 juni 2010. Hierbij waren de provincie Overijssel, gemeente Raalte, het waterschap Groot Salland, de campingeigenaren en adviesbureau Royal Haskoning vertegenwoordigd. Het resultaat van de workshop is opgenomen in bijlage 5 bij de toelichting.
De provincie ondersteunt de kwaliteitsimpuls met een stimuleringsbudget, opleiding en beschikbaarheid van expertise. Uitvoering van de Kwaliteitsimpuls groene omgeving wordt zoveel mogelijk overgelaten aan de gemeenten. Bij de gemeente Raalte is draagvlak voor het toepassen van de kwaliteitsimpuls. De gemeente Raalte heeft over de Kwaliteitsimpuls groene omgeving met Camping Krieghuusbelten een overeenkomst gesloten. Uitvoering van het landschapsplan is via de regels van het bestemmingsplan geborgd.
Conclusie voor het plangebied
De beoogde uitbreiding van Recreatieterrein Krieghuusbelten past niet direct binnen de Omgevingsvisie van de provincie Overijssel. Met toepassing van de Kwaliteitsimpuls groene omgeving wordt de aansluiting op de provinciale Omgevingsvisie wel gevonden.
Omgevingsverordening
Om het beleid dat is verwoord in de Omgevingsvisie door te laten werken in gemeentelijke plannen is de Omgevingsverordening opgesteld. De Omgevingsverordening is vastgesteld in juli 2009. Meer dan in voorgaande verordeningen is het uitgangspunt van de Omgevingsverordening dat er niet méér geregeld wordt dan nodig is voor het beleid, zoals dat in de Omgevingsvisie is verwoord. Gemeenten krijgen zoveel mogelijk ruimte om daaraan een nadere invulling te geven. Wat elders geregeld wordt - bijvoorbeeld door het Rijk - wordt niet nog eens dubbel geregeld in deze verordening. Daarmee voorkomt de provincie extra regeldruk.
Het uitgangspunt 'decentraal wat kan, centraal wat moet' is ook toegepast bij de flexibiliteitbepalingen in deze verordening. Waar mogelijk zijn afwijkingsmogelijkheden toegepast in plaats van ontheffingsbepalingen. Ook heeft de provincie zoveel mogelijk gekozen voor positief geformuleerde voorwaarden. De Omgevingsverordening geeft regels voor:
Voor onderhavig plangebied is meer specifiek de regeling voor gemeentelijke ruimtelijke plannen van belang. Onderhavig bestemmingsplan sluit aan op de Omgevingsverordening.
Het plangebied maakt geen deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur. Het plangebied ligt, net als bij de Omgevingsvisie, in "buitengebied accent veelzijdige gebruiksruimte" (mixlandschap). Het accent heeft betrekking op de doelstelling om in deze gebieden de gespecialiseerde landbouw, mengvormen van landbouw-recreatie-zorg, landbouw-natuur en landbouw-water, bijzondere woon-, werk- en recreatiemilieus, die de karakteristieke gevarieerde opbouw van het cultuurlandschappen benadrukken, te versterken.
Conclusie voor het plangebied
De voorgenomen ontwikkeling past binnen het in de verordening opgenomen ontwikkelingsperspectief.