direct naar inhoud van 3.5 Cultuurhistorie en archeologie
Plan: Raalte Kern, omgeving Kanaalstraat OZ 15 a en b
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20100011-0003

3.5 Cultuurhistorie en archeologie

In 2006 is de Wet op de Archeologische Monumentenzorg van kracht geworden. In het kader hiervan dient een gemeente ruimtelijke planvorming te toetsen op archeologische waarden. Indien potentiële archeologische waarden worden verstoord, dient hier nader onderzoek naar te worden verricht.

Uit een kort bureauonderzoek blijkt dat het plangebied een middelhoge archeologische verwachting heeft. Naast het plangebied zijn nederzettingssporen aangetroffen uit de periode late ijzertijd- vroege Romeinse tijd. Het lijkt er op dat deze nederzetting rond het einde van de eerste eeuw of aan het begin van de tweede eeuw is verlaten. Het is opvallend dat in een relatief klein deel veel bebouwingssporen zijn gevonden. Dit wijst er op dat de Enk over een lange periode bewoond is geweest.

De bestaande bebouwing binnen het plangebied is gesloopt en er is een sanering uitgevoerd. Hierbij is de grond van het plangebied tot ver in het gele zand geroerd. Het plangebied is circa 1.200 m² groot.

Het beleid van de gemeente Raalte voor gebieden (in de bebouwde kom) met een middelhoge verwachting is:

  • Bij plangebieden groter dan 250 m² is archeologisch onderzoek noodzakelijk

Na contact met het bevoegd gezag (de gemeente Raalte) blijkt dat in dit geval het uitvoeren van archeologisch onderzoek niet nodig is. Wel wordt geadviseerd om amateurarcheologen bij het uitgraven van bouwputten de kans te geven om onderzoek uit te voeren (AWN-afdeling 18, contactpersoon dhr. W. Winterman). Mochten er tijdens het uitvoeren van de civiele werkzaamheden archeologische resten aangetroffen worden, dan geldt een meldingsplicht bij het bevoegd gezag volgens de Monumentenwet 1988, art. 53 en 54.

Zie Bijlage 7 Advies archeoloog voor de reactie van de regio-archeoloog.