Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Hordelman, omgeving Dorpsstraat 72
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0177.BP20100009-0003

3.5 Externe Veiligheid

 
De gemeente wil haar burgers een veilige leefomgeving bieden. Om de verantwoordelijkheid in te vullen heeft de gemeente Raalte externe veiligheidsbeleid geformuleerd in het rapport "Externe Veiligheid, Hoe veilig wil de gemeente Raalte zijn?" (2007).
Bij externe veiligheid gaat het om de risico's op de omgeving die samenhangen met het produceren, verwerken, opslaan en vervoeren van gevaarlijke stoffen.
Doel van het externe veiligheidsbeleid is om een toetsingskader te hebben dat duidelijk maakt welke externe veiligheidsrisico's in de gemeente aanwezig zijn en hoe er met deze en toekomstige risico's dient te worden omgegaan. De gemeente neemt bij besluiten in het kader van vergunningverlening en ruimtelijke ordening het externe veiligheidsbeleid in acht.
  
Fragment risicokaart Overijssel, witte vlek is locatie bedrijfswoning
 
Inrichtingen
Inleiding
In oktober 2004 is het ‘Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi)’ in werking getreden. Dit besluit geeft grenswaarden voor nieuwe en bestaande situaties ten aanzien van het plaatsgebonden risico van inrichtingen waarin bepaalde gevaarlijke stoffen worden gebruikt, opgeslagen of geproduceerd. Deze grenswaarde wordt uitgedrukt in de kans per jaar dat een persoon, die onafgebroken en onbeschermd op een plaats buiten een inrichting zou verblijven, overlijdt als rechtstreeks gevolg van een ongewoon voorval binnen die inrichting.
Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen kwetsbare objecten en beperkt kwetsbare objecten. Onder kwetsbare objecten worden bijvoorbeeld woningen verstaan, terwijl met beperkt kwetsbare objecten wordt gedoeld op bijvoorbeeld kantoren en hotels.
 
Daarnaast gaat het ‘Besluit externe veiligheid inrichtingen’ in op het groepsrisico. Hierbij gaat het om de kans per jaar dat een groep mensen van minimaal een bepaalde omvang slachtoffer wordt van een ongeval in een inrichting. In het ‘Besluit externe veiligheid inrichtingen’ wordt het groepsrisico gedefinieerd als de (cumulatieve) kans dat ten minste 10, 100 of 1.000 personen overlijden als direct gevolg van hun aanwezigheid in het invloedsgebied van de inrichting (tot waar nog dodelijke slachtoffers kunnen vallen). Het groepsrisico wordt bepaald door het aantal aanwezige personen in het invloedsgebied te vergelijken met de oriënterende waarde (cumulatieve kans). Wanneer de oriënterende waarde wordt overschreden of de nieuwe ontwikkeling een verhoging van het groepsrisico met zich meebrengt, dient een verantwoording van het groepsrisico plaats te vinden.
 
Zoals op de afbeelding te zien is, zijn in de directe omgeving geen risicovolle inrichtingen aanwezig.
 
Vervoer van gevaarlijke stoffen
Inleiding
Het thema vervoer van gevaarlijke stoffen kan worden onderverdeeld in wegen, spoor en water. Net als bij inrichtingen gelden voor het bepalen van de externe veiligheidssituatie het plaatsgebonden risico en het groepsrisico. De wegen, spoorlijnen en waterwegen, waarover vervoer van gevaarlijke stoffen plaatsvindt en waarbij een plaatsgebonden risico en/of groepsrisico aanwezig is, zijn opgenomen in risicoatlassen.
 
Onderzoek
Voor wegen is in maart 2003 de ‘Risicoatlas wegtransport gevaarlijke stoffen’ in werking getreden. Dit document geeft per provincie aan langs welke wegvakken een plaatsgebonden risico en/of groepsrisico aanwezig is. Het betreft hier hoofdzakelijk de rijkswegen en provinciale wegen.
De Dorpsstraat staat niet genoemd in de risicoatlas, waardoor mag worden geconcludeerd dat over deze weg nauwelijks tot geen vervoer van gevaarlijke stoffen plaatsvindt, dat dit niet leidt tot belemmeringen.
 
Buisleidingen
Inleiding
Aardgastransportleidingen zijn voor het plangebied relevant vanwege de regelgeving op het gebied van externe veiligheid. Deze regels zijn vastgelegd in de ‘Circulaire Zonering langs hogedruk aardgastransportleidingen’ (1984). De circulaire onderscheidt toetsings- en veiligheidsafstanden. Bestemmingen die zijn gericht op het verblijf van personen zijn niet binnen de toetsingsafstand toegestaan. De toetsingsafstand is afhankelijk van de diameter en de bedrijfsdruk van de betreffende gasleidingen. Naast de toetsingsafstand is in de circulaire een belemmerende strook (veiligheidsafstand) in het zakelijk recht vastgelegd, waarbinnen geen bebouwing is toegestaan. De breedte van deze strook is eveneens afhankelijk van de diameter en de bedrijfsdruk van de leiding.
Op de ‘Risicokaart Overijssel’ staan ook risicovolle buisleidingen (hogedruk aardgastransportleidingen).
 
In de directe nabijheid van het plangebied zijn geen risicovolle buisleidingen aanwezig.
 
Het constructiebedrijf Aloys Elders
De inrichting bezigt geen activiteiten die vallen onder de vigeur van het Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen of het Besluit risico's zware ongevallen. In de inrichting worden wel enkele activiteiten gebezigd die een beperkt veiligheidsrisico met zich meebrengen. Er worden gevaarlijke stoffen opgeslagen in de hal en er worden gasflessen opgeslagen in de buitenlucht. Op deze opslaglocaties is de PGS 15 (regels met betrekking tot o.a. afstandscriteria en brandveiligheid) van toepassing. De inrichting voldoet daar aan.
 
Er bestaan geen onaanvaardbare risico's voor de omgeving.