Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Hordelman, omgeving Dorpsstraat 72
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0177.BP20100009-0003

2.4 Gemeentelijk beleid

 
Structuurvisie Raalte 2003
In de structuurvisie wordt de gewenste ruimtelijke structuur in een verre toekomst gegeven. Het levert de ruimtelijke context waarbinnen aangediende ontwikkelingen een plaats kunnen krijgen. De gemeente Raalte streeft naar handhaving van haar subregionale functie voor zowel de voorzieningen als voor werkgelegenheid. Het centrum is zowel in kwalitatieve als in kwantitatieve zin een belangrijk concentratiegebied voor de werkgelegenheid. Een goede ruimtelijk opzet van dit gebied is dan ook een belangrijke voorwaarde voor het functioneren van de lokale economie. Het streven voor de toekomst is een duurzame stedelijke structuur te realiseren en een duurzame lokale economie.
 
Waterplan Raalte
Het waterplan Raalte "een helder verhaal" is een gezamenlijk plan van de gemeente en het Waterschap Groot Salland. Hierin wordt een kader geschept voor het maken van beleidsmatige en procesmatige afspraken over de wijze waarop ruimtelijke ordening en water op elkaar afgestemd moeten worden. Het is een beleidsdocument waarin al het water binnen de gemeentegrenzen van Raalte integraal benaderd wordt. Daarmee vormt het een basis voor het streven naar een duurzaam, toekomstgericht watersysteem en biedt daarnaast een waterkader voor alle beleidsvelden die het waterbeheer raken.  
  • te veel en te weinig water (wateroverlast);
  • waterkwaliteit en ecologie;
  • waterbeleving;
  • communiceren.
Woonvisie Raalte 2006-2015
De gemeente Raalte heeft in juni 2006 de Woonvisie Raalte 2006-2015 vastgesteld. In 2002 is een woningmarktanalyse Raalte uitgevoerd. Dit onderzoek is in 2005 herijkt. Het doel van de woonvisie is;
  1. Inzicht geven in de ontwikkelingen op de woningmarkt in Raalte.
  2. Een visie neerleggen over het wonen in Raalte in ongeveer 2015, als basis voor keuzen die rond het wonen gemaakt moeten worden. Daarmee is de woonvisie tevens een kader voor uitwerking van concrete projecten of besluiten over de inzet van middelen. Op het niveau van de gemeente en op het niveau van de afzonderlijke kernen.
  3. De link leggen tussen wonen sec en andere beleidsterreinen. Enkele jaren geleden is de term volkshuisvesting veranderd in de term wonen. Deze nieuwe term geeft uitdrukking aan het feit dat wonen niet alleen bestaat uit voldoende daken, maar dat het ook te maken heeft met leefbaarheid, met welzijn en zorg, ruimtelijke inrichting enzovoort.
  4. Een duidelijke structuur neerleggen voor de inzet van de gemeente en de vraag aan derden, om de ambities in de Woonvisie te verwezenlijken. Deze structuur gaat in op instrumenten en op het proces. Het aantal sturingsinstrumenten van de gemeenten is de afgelopen jaren drastisch beperkt. Subsidiemogelijkheden zijn er nauwelijks meer. Dit neemt niet weg dat de gemeente nog wel degelijk kan beïnvloeden wat er met het wonen in Raalte gebeurt. Dit zal meer dan voorheen in coproductie met andere partijen moeten gebeuren. Deze woonvisie legt de basis voor de activiteiten van de gemeente en de communicatie en samenwerking met derden.
Groenbeleidsplan 2004, kernen in het groen
Doel van het groenbeleidsplan is het versterken en handhaven van het groene karakter van de gemeente Raalte. Bij ruimtelijke ontwikkelingen wordt getoetst aan bepaalde criteria, zoals cultuurhistorisch inpasbaarheid en ecologisch waardevol. Daarnaast is in het groenbeleidsplan een groenhoofdstructuur aangegeven. Het beleid is gericht op het handhaven, versterken het beter ontsluiten en onderling verbinden van de onderdelen van de groenhoofdstructuur. Van belang is dat de hoofdgroenstructuur een netwerk of structuur blijft vormen en niet wordt versnipperd. De groenhoofdstructuur is weergegeven op een kaart. Op de kaart wordt onderscheid gemaakt tussen bomenstructuur en schaalbepalende groenelementen. De bomenstructuur bestaat uit een bomenhoofdstructuur, een bomensubstructuur en puntelementen. De puntelementen betreft de in de groenstructuurvisie opgenomen monumentale bomen. Deze worden in nieuwe bestemmingsplannen als "waardevolle boom" aangeduid. Monumentale bomen zijn speciaal door hun hoge leeftijd,schoonheid of zeldzaamheid.
Deze bomen bevinden zich niet op het perceel Dorpsstraat 72 te Heeten.
 
Economische beleidsvisie 2005-2020
In de economische beleidsvisie is een lange termijnvisie gedefinieerd: "Waar willen de gemeente Raalte en haar partners de komende 15 jaar naar toe…? Waar moeten we staan met elkaar…?". Er zijn drie hoofddoelen gedefinieerd:
  1. de regionaal verzorgende en schragende functie van Raalte vereist een aanpak die voornamelijk is gericht op bestendigen en beheerst uitbouwen van de traditionele bedrijvigheid;
  2. de gemeente wil haar kansen op het gebied van recreatie en toerisme gaan benutten;
  3. het winkelaanbod van Raalte zal toewerken naar een onderscheidend vermogen ten opzichte van vergelijkbare winkelharten.
De reikwijdte van deze visie is opgedeeld in ontwikkelprogramma's. Om lijn te brengen in de activiteiten van de gemeente Raalte en haar partners wordt gewerkt langs een aantal programmalijnen:
  1. het netwerk: de wijze waarop samen met ondernemers en andere partners aan de economie wordt gewerkt;
  2. de wijze waarop ruimte wordt gecreëerd voor de vestiging van bedrijven;
  3. een aantal thema's: werkgelegenheid en arbeidsmarkt, centrumfunctie, reconstructie platteland en toerisme en recreatie.
De notitie geeft primair inhoud aan de economische beleidsvisie voor de komende jaren. Daarbij is zoveel mogelijk aangegeven met welke projecten het thema verder uitgewerkt zou kunnen worden in samenwerking met betrokkenen. Ook deze economische beleidsvisie vormt de basis voor het centrumbeleid, zoals dat verderop wordt beschreven. Er wordt gestreefd naar een onderscheidend vermogen dat kan worden bewerkstelligd met een kwalitatieve toevoeging van horeca.
 
Het onderhavige plan brengt geen conflict met zich mee ten aanzien van de hier verwoorden uitgangspunten.
 
Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan
De gemeente heeft in 2004 het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) vastgesteld. De hoofddoelstelling uit dit beleid is als volgt geformuleerd:
'Het bevorderen van een veilige en vlotte afwikkeling van het verkeer dat noodzakelijk is voor het verrichten van de wenselijke maatschappelijke activiteiten, waarbij alle vormen van verkeershinder zo veel mogelijk beperkt worden.'
De hoofddoelstellingen is nader uitgewerkt in een aantal subdoelstellingen. Voor het voorliggende bestemmingsplan zijn onder andere de volgende subdoelstellingen van belang:
  • het garanderen van de (vracht)autobereikbaarheid voor (economisch) belangrijke voorzieningen;
  • het bevorderen van een evenwichtige verhouding tussen vraag en aanbod van parkeerplaatsen;
Het beleid van de gemeente ten aanzien van parkeren is erop gericht dat parkeren op eigen terrein wordt ondervangen.
Ten aanzien van het parkeren op eigen terrein vinden geen veranderingen plaats. Het parkeren zal op eigen terrein blijven plaatsvinden.
 
Welstandsnota
In de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en het Besluit omgevingsrecht is vastgelegd voor welke bouwwerkzaamheden een bouwvergunning nodig is. Alle vergunningplichtige bouwwerken dienen te worden getoetst aan welstandseisen.
Op 1 juli 2004 is de Welstandsnota gemeente Raalte door de gemeenteraad vastgesteld. Hierin wordt het kader aangereikt, waarbinnen de welstandstoetsing plaats heeft. De Welstandsnota bevat de basisvoorwaarden, waaraan aanvragen om een omgevingsvergunning voor het bouwen van een bouwwerk getoetst zullen worden.
Het legt voor een bepaald gebied een beoordelingskader vast. Dit is opgesteld vanuit een visie op de toekomst van het gebied en vanuit een beeld van aanwezige waarden. Er worden criteria benoemd die ertoe moeten bijdragen dat de toekomstige bebouwing past in de omgeving. Afhankelijk van de waarde van het gebied kan het kader meer of minder streng zijn.
Voor de omschrijving en nadere detaillering van de toetsingscriteria wordt verwezen naar genoemde nota.
 
Op de Typologiekaart 2007 heeft de locatie Dorpsstraat 72 heeft de aanduiding H4.2 Uitloper/buurtschap gekregen. Voor deze locatie geldt op basis van de 'Welstandsbeleidskaart' het welstandsniveau 'Plus'.
Hierbij zijn de volgende criteria van toepassing.  
 
 
Met deze criteria is rekening gehouden worden bij het ontwerp van de woning.
 
Op 13 januari 2011 is een nieuwe welstandsnota door de gemeenteraad van Raalte vastgesteld. Deze nieuwe welstandsnota treedt in werking met ingang van 1 februari 2011. De nieuwe nota heeft geen gevolgen voor het bouwplan.  
  
Duurzaamheid
De gemeente Raalte erkent de gevolgen van de klimaatverandering en heeft zich geconformeerd aan het Klimaatakkoord tussen de VNG en het rijk. De gemeenteraad heeft bij de begrotingsraad van 2008 een bedrag van € 500.000,00 gereserveerd voor de uitvoering van het klimaatbeleid. Op het moment van actualisatie van dit bestemmingsplan wordt ook het gemeentelijk klimaatbeleid opgesteld. Omdat het hier echter een actualisatie van de huidige situatie betreft zijn de mogelijkheden voor een duurzame invulling van het plan beperkt.
Hoewel het bestemmingsplan alleen de huidige situatie regelt wordt ook een doorkijk gegeven naar nabije ontwikkelingen binnen het plangebied. Een groot aandeel in die ontwikkelingen betreft het realiseren van nieuwbouw. Hier ziet de gemeente wel kansen voor duurzaamheid. Het dan vastgestelde klimaatbeleid zal een leidraad zijn voor een duurzame invulling van deze ontwikkelingen.
 
Het onderhavige plan ziet toe op een ontwikkeling die ruimtelijk aanvaardbaar is en geen geweld doet aan de gemeentelijke beleidsuitgangspunten zoals deze hiervoor zijn beschreven.