direct naar inhoud van 2.2 Gewenste situatie
Plan: Raalte Kern, omgeving hoek Stationsstraat - Molenweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20100008-0003

2.2 Gewenste situatie

De eigenaar van het perceel heeft de gemeente verzocht om op de locatie een logopediepraktijk met drie behandelruimtes te realiseren. Logopedie houdt zich bezig met communicatie. Alles wat te maken heeft met het begrijpen en produceren van gesproken en geschreven taal. Logopedie is een paramedisch beroep en valt onder de zorg. Logopedie valt gelet op de ruimtelijke inpact binnen de bestemming maatschappelijke voorzieningen. De nieuwe bestemming van de locatie wordt dan ook een maatschappelijke bestemming. Bouwen is alleen toegestaan binnen het op de verbeelding aangegeven bouwvlak.

De logopediepraktijk wordt een gebouw van ongeveer 70 m² vloeroppervlak op de begane grond. Het pand bestaat uit twee verdiepingen en een zolderruimte voor het archief en daarop een kap. Op de begane grond komt een entree, wachtruimte, kantoor en een praktijkruimte van 20 m². Op de verdieping komt ook een wachtruimte met twee praktijkkamers van elk 20 m². Per verdieping is er een toilet aanwezig. Verder is aan de Molenweg een aangebouwde berging gepland met een plat dak en een oppervlakte van circa 20 m2.

Bij de uitvoering van het plan dient rekening gehouden te worden met onderstaande voorwaarden.

  • Er dienen minimaal vier parkeerplaatsen op het eigen terrein worden gerealiseerd. Vanwege het grote aantal cliënten dat met fiets de logopediepraktijk bezoekt is dit voldoende. Dit zijn twee parkeerplaatsen minder als de parkeernorm van het CROW, waarbij 2 parkeerplaats per behandelruimte is aangegeven. De logopediepraktijk is midden op het perceel gesitueerd, zodat voldoende afstand is gehouden van de bestaande bebouwing. De locatie wordt zowel ontsloten via de Stationsstraat als via de Molenweg.
  • De overgang van de straat naar parkeren zal niet te hard moeten worden. Een kleine groene buffer is noodzakelijk. Een lage haag zal het parkeren dan ook afschermen. Verder dient nader overleg gepleegd te worden met de gemeente over de overgang en aansluiting met de openbare weg casu quo het trottoir. Een inritvergunning is hiervoor vereist.
  • Uitgangspunt voor het gebouw is het ontwerpen van een hoekoplossing; het gebouw is aan beide straten (Stationsstraat en Molenweg) gerelateerd en is vanuit beide straten dan ook beeldbepalend. Bij het ontwerp van het gebouw dient hier rekening mee gehouden te worden. Het te ontwerpen gebouw dient aan beide straten een volwaardig gezicht te hebben. Dit kan door het gebouw met kopgevels in plaats van langsgevels naar de straat te positioneren en het gebouw zodanig te situeren dat de afstanden tot de straat niet te groot worden.
  • Uitgangspunt is dat de twee bestaande bomen op de hoek van het perceel gehandhaafd worden. In het vigerende bestemmingsplan zijn deze bomen niet aangewezen als waardevolle of karakteristieke bomen, maar doordat ze in de punt van het perceel staan zijn ze wel dermate belangrijk dat deze bomen gehandhaafd dienen te blijven voor de omgeving.

afbeelding "i_NL.IMRO.0177.BP20100008-0003_0004.png"

Inrichtingsschets plangebied

De ruimtelijke weerslag van deze voorgenomen ontwikkeling zal bij wijziging bestemming geen negatief effect hebben op de omgeving. De verkeersaanzuigende werking zal bij een maatschappelijke bestemming niet toenemen ten opzichte van een horeca of detailhandel bestemming. Echter bij een maatschappelijke bestemming zal de locatie voornamelijk tijdens kantooruren worden gebruikt. Dit in tegenstelling tot de huidige horecabestemming waarbij de locatie voornamelijk buiten kantooruren wordt gebruikt. Ook is eventuele geluidhinder bij een horecabestemming groter dan bij een logopediepraktijk. Vanuit het ruimtelijk perspectief is een logopedie op de betreffende locatie een passende invulling en beter passend in een woonomgeving dan een café en een slijterij.