direct naar inhoud van 4.3 Gebiedseigen functie & maatschappelijke belang
Plan: De Flierefluiter, Raarhoeksweg 49
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20100007-0003

4.3 Gebiedseigen functie & maatschappelijke belang

4.3.1 Gebiedseigen functie

De locatie is ongeveer 15 jaar in gebruik als dagrecreatief bedrijf/kinderboerderij. Daarvoor was sprake van een agrarisch bedrijf. Gelet op het Europees landbouwbeleid, de aangescherpte milieu wet- en regelgeving en de specifieke inrichting van de locatie, is het niet realistisch om te veronderstellen dat in de toekomst nog een agrarisch bedrijf kan worden uitgeoefend. De Flierefluiter heeft vanwege haar agrarisch verwante activiteiten een hechte band met het landelijk gebied en kan dan ook niet vanaf een andere locatie (zoals een bedrijventerrein) worden uitgeoefend. De ligging in het landelijk gebied is representatief voor de activiteiten ter plaatse.

4.3.2 Maatschappelijk belang

Door de verstedelijking van Nederland en de verminderde toegankelijkheid van boerenbedrijven (als gevolg van verscherpte regelgeving in de dierhouderij) raken met name kinderen onbekend met de functie en het gedrag van landbouwdieren. De Flierefluiter heeft een functie om kinderen iets te leren en vooral ook te laten ervaren over dier en natuur, milieu en duurzaamheid en tegelijkertijd zich te laten ontspannen.

De maatschappelijke relevantie blijkt onder andere uit het volgende:

  • Leerlingen van de basisschool krijgen op De Flierefluiter les over het dier, de natuur, voedselproductie, agrarische beroepen, milieu en duurzaamheid. Dit beleven zij zelf door doen, kijken, luisteren, zien, ruiken, voelen en proeven;
  • Mensen met een verstandelijke beperking zijn op De Flierefluiter op therapeutische basis actief met dagbestedingen;
  • Leerlingen van agrarische en groene scholen vinden op De Flierefluiter vakgerichte stages;
  • Daarnaast biedt De Flierefluiter werkgelegenheid.