direct naar inhoud van 4.6 Archeologie
Plan: Koe in de Kost, verblijfsrecreatie
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20100002-0003

4.6 Archeologie

In januari 2008 heeft Grontmij B.V. een archeologisch bureauonderzoek verricht naar de locatie voor Koe in de Kost. Voor het bureauonderzoek is gebruik gemaakt van bodemkaarten en van geologische-, topografische- en historische kaarten, het Archeologisch Informatiesysteem (Archis2) van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM), de Archeologische Monumentenkaart (AMK), de Indicatieve Kaart van Archeologische Waarden (IKAW), de Cultuurhistorische Atlas van Overijssel en overige relevante literatuur. Aan de hand van een analyse en interpretatie van deze gegevens is een specifieke archeologische verwachting opgesteld. Conclusies van dit onderzoek zijn hieronder vermeld.

Op basis van het bureauonderzoek kunnen in delen van het plangebied archeologische waarden worden verwacht. Het gaat om die gedeeltes waar zich dekzandruggen of -koppen bevinden en/of waar een podzolbodem aanwezig is. In de dekzandafzettingen, die direct onder het oppervlak voorkomen kunnen resten worden verwacht uit de periode vanaf de Steentijd tot en met de Nieuwe Tijd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0177.BP20100002-0003_0010.jpg"

Figuur 4.2 Archeologische verwachtingskaart gemeente Raalte (bron: Beleidsnota Archeologie Gemeente Raalte, 2010)

Figuur 4.2 geeft de archeologische verwachting van het plangebied en het bouwvlak aan. Omdat voor het bouwvlak (daar waar grondroering plaatsvindt) een lage verwachtingswaarde geldt, het gebied (gelegen in landelijk gebied) niet groter is dan 10 hectare en op meer dan 50 meter ligt van een AMK-terrein, geldt er geen verdere onderzoeksplicht op het gebied van archeologie, anders dan het onderzoek van Grontmij destijds concludeerde. Deze conclusie is afgestemd met de gemeente Raalte.