Plan: | Koe in de Kost, verblijfsrecreatie |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0177.BP20100002-0003 |
De Omgevingsvisie Provincie Overijssel is hèt provinciale beleidsplan voor de fysieke leefomgeving van Overijssel. Hierin staan de ambities van de provincie Overijssel omschreven en wordt nader ingegaan op de beleidskeuzes en de uitvoeringsstrategie.
Generiek beleid
Nieuwe recreatiewoningen in de provincie Overijssel zijn toegestaan indien er sprake is van innovatief concept en er sprake is van verhuur. De provincie heeft aangegeven dat het concept 'Koe in de kost' innovatief is (zie hiervoor tevens Hoofdstuk 6). Daarbij gaat het om verhuur van de recreatiewoningen en dus is het passend binnen het provinciale beleid. Er is sprake van dynamiek tussen de recreatieverblijven en het boerenleven. Op die manier wordt zuinig en zorgvuldig met de ruimte omgegaan. De provincie heeft het plan als innovatief beoordeeld door het vernieuwende idee met betrekking tot de grondulows. Het is een innovatief verblijfsconcept. Daarnaast is de link met de bedrijfsvoering (het koppelen van het boerenerf en het vee aan de woningen en recreanten) een bijdrage aan innovatie met betrekking tot verblijfsrecreatie, educatie en beleving van het boerenleven.
Ontwikkelingsperspectieven
Bij beoordeling of recreatie mogelijk is op de betreffende locatie moet gekeken worden naar de ontwikkelingsperspectieven van de locatie. Het plangebied is aangewezen als mixlandschap. Binnen dit perspectief is ruimte voor verschillende functies. Naast landbouw en wonen is er ook ruimte voor recreatie. Het concept 'Koe in de Kost' past dus in dit ontwikkelingsperspectief.
Gebiedskenmerken
Bij de landschappelijke inpassing van de recreatiewoningen dient te worden gekeken naar de gebiedskenmerken van het plangebied. Voor het plangebied is overwegend sprake van dekzandvlaktes en ruggen, dit is de natuurlijke laag. Kenmerken van dit landschap zijn onder andere afwisseling van verdichte en open ruimtes, forse landschapselementen, reliëf en oost-west oriëntatie van het landschap. Deze kenmerken zijn vertaald in het landschapsplan, zoals weergegeven in figuur 2.4.
Daarnaast is het noordelijke deel van het plangebied aangemerkt als beekdalen en natte laagtes. Landschappelijke kenmerken zijn onder andere het open en natte karakter van de laagtes en beplanting passend bij het open karakter.
In het plan worden natuurlijke oevers gecreëerd en een drinkpoel (ter plaatse van een oude kolk), waardoor wordt bijgedragen aan de versterking de gebiedskenmerken. Zie hiervoor paragraaf 2.3.1. De laag van het agrarisch cultuurlandschap laat zien dat er sprake is van het Oude Hoevenlandschap. Dit landschap wordt gekenmerkt door een landschap met verspreide erven, een relatief kleinschalig landschap en kenmerkende erf- en landschapsbeplantingen. Ook hier is op ingespeeld bij de vormgeving van het landschapsplan.
Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving
Bij een relatief grootschalige ontwikkeling in het landelijk gebied wordt een extra inspanning verlangd ten aanzien van de ruimtelijke kwaliteit. Het plangebied moet niet alleen de eigen gebiedskenmerken versterken maar dient ook bij te dragen aan de ruimtelijke kwaliteit van de omgeving.
Het concept 'Koe in de Kost' voorziet in het combineren van twee verschillende functies die gebruik maken van de zelfde ruimte. Dit zorgt voor een mogelijke vermindering van de ecologische en landschappelijke waarde. De ruimte wordt immers intensiever gebruikt en dit gaat mogelijk ten koste van het open karakter.
De voorgenomen ontwikkeling wordt op drie verschillende manieren ingepast en verankerd in de landschappelijke context van het gebied. Ten eerste zijn 'normale' landschappelijke maatregelen beoogd, welke de landschappelijke inrichting en inpassing van het gebied en de inpassing van de grondulows verzorgen. Het recreatie-erf wordt hiervoor deels omgeven met een groene haag, die zorgt voor een goede overgang van de grondulows naar het landschap, maar die ook refereert aan de kenmerkende beplantingsstructuur in de omliggende omgeving. De haag wordt versterkt door gebiedseigen bomen, passend bij de kenmerken van de aanwezige landschapstypen. Deze beplanting draagt zorg voor een goede inpassing van de grondulows en het plangebied in de omgeving. Het parkeren en het reeds bestaande boerenerf worden daarbij niet vergeten. Bestaande beplanting zorgt grotendeels voor inpassing en afscherming van geparkeerde auto's.
Ten tweede worden 'extra' landschappelijke inspanningen verricht die hetzelfde doel beogen als de normale maatregelen, waarbij met een kleinschalige opzet op een natuurlijke manier zorg wordt gedragen aan een vitale en kwalitatieve leefbaarheid van het platteland. Zo worden geen normale recreatiewoningen gebouwd, maar grondulows: verblijfsrecreatieve woningen met gebogen dakgewelf bestaand uit gras. Deze constructie biedt zowel een bijdrage aan een duurzame inrichting als aan een goede landschappelijke inpassing. Daarnaast wordt aan de noordzijde van het gebied extra betekenis gegeven aan de aanwezige watergang. Hier wordt ruimte geboden voor natuur, door het aanbrengen van flauwe oevers, een drinkpoel en beplanting passend bij dit landschap. Flauwe oevers stimuleren de ontwikkeling van natuurlijke oevervegetatie.
Als laatste werden een extra woning en twee stallen beoogd naast het bestaande boerenerf. De initiatiefnemer heeft echter geen gebruik gemaakt van de bouwvergunning voor de woning en de milieuvergunning voor de stallen om bij te dragen aan het behoud van het open karakter van het gebied en om duurzaam te kunnen investeren in het initiatief Koe in de Kost.
Ten derde is ruimtelijke kwaliteit meer dan landschap alleen. Koe in de Kost is een innovatieve bijdrage aan landschap en beleving van de recreant en bezoeker. De grondulows leveren daarbij een belangrijke bijdrage. De woningen zijn een nieuwe, duurzame bouwvorm, die bijdragen aan innovatie en differentiatie op het gebied van verblijfsrecreatieve bouwwerken. De grondulows vormen een geheel eigen gebouwenensemble, beredeneerd vanuit de erfgedachte uit de omgeving als aanvulling op het bestaande boerenerf van Koe in de Kost.
De grondulows en de koeien delen hetzelfde weiland, zij zijn beide 'weidegangers' Kortom de consument verblijft midden in de natuur, deelt het landschap van de koeien en krijgt een realistisch beeld van de boerderij en het platteland.
In het landschapsplan worden de authentieke agrarische erven in de omgeving verbonden aan recreatieve innovativiteit. Zo worden het open karakter en de landschappelijke karakteristieken van het gebied behouden. Tegelijkertijd wordt op deze manier een unieke agrarische beleving voor de recreant geboden, waar men op eigen erf onderdeel kan worden van het boerenbedrijf.
Daarnaast is het plan op toeristisch vlak wenselijk vanuit het recreatiebeleid van de gemeente, de gemeente beoogt namelijk plattelandsbeleving een impuls te geven.
Koe in de Kost is op kleine schaal al bezig met beleving tussen recreant, omgeving en boerenbedrijf. Hierop wordt erg positief gereageerd. Het plan dicht voor een groot deel de kloof tussen mens, kennis en beleving. Het concept Koe in de Kost kan namelijk bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor educatieve doeleinden voor jong en oud. De natuur zit voornamelijk niet alleen in het landschap, maar ook in de hoofden van de consumenten. Denk daarbij aan boerderijeducatie in samenwerking met (basis)scholen of alleen al aan de verhalen die de initiatiefnemers de bezoekers kunnen vertellen.
Samenvattend is Koe in de Kost een innovatief concept dat tot uitvoering komt. Met deze uitvoering ontwikkelen de initiatiefnemers een plan dat vernieuwend is voor de gemeente Raalte en de regio Salland. De beleving die recreanten meekrijgen, richt zich namelijk niet alleen op de omgeving, maar ook op de zaken die de omgeving gecreëerd hebben, namelijk het boerenleven. Het verzorgen van een koe en andere dieren, het bijdragen aan de werkzaamheden op de boerderij en je daarmee één voelen is niet alleen een leuke, nieuwe belevenis. Het is een educatieve leerweg die op vakantie gaan een extra verdieping geeft.
Recreanten die gebruik maken van Koe in de Kost dragen bij aan de economische impuls binnen de gemeente Raalte. Met een bijzondere vorm van plattelandstoerisme gaat Koe in de Kost een belangrijke impuls geven aan de economische ontwikkelingen van het eigen bedrijf, het dorp Heeten, de gemeente Raalte, de streek Salland en de provincie Overijssel.
De kwaliteit van beleving, ruimte, en landschap wordt versterkt door de dynamiek tussen het boerenleven en de recreanten. Koe in de Kost is vernieuwend, maar behoudt ook een authentiek karakter. Het is ontstaan uit de passie voor het boerenbedrijf en de wil om het bedrijf op een vooruitstrevende manier verder te ontwikkelen.
Het uitvoeringskader Recreatie en Toerisme 2008-2011 wil een nieuwe impuls geven aan het bestaande toeristisch-recreatieve beleid door te streven naar meer focus in de uitvoering en actieve ondersteuning van kansrijke initiatieven in de regio. De provincie stelt drie prioriteiten: het ontwikkelen en waarborgen van de basiskwaliteiten voor toerisme (rust, natuur en platteland, cultuur(historie), ruimte, kwalitatief hoogwaardige accommodaties en route-infrastructuur), het verbinden van kwaliteiten door innovatief ondernemen en samenwerken en marketing en promotie via de Overijsselse merken (onder andere Salland).