direct naar inhoud van 4.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Raarhoeksweg 34 (IVOOR)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20090611-0004

4.3 Gemeentelijk beleid

De gemeente Raalte heeft in principe haar medewerking toegezegd omdat het initiatief zorgt voor een nieuwe maatschappelijke invulling voor een agrarisch perceel waar het agrarische bedrijf inmiddels is gestopt.

Gebiedsvisie Raalte-Noord

Deze gebiedsvisie is in 2005 vastgesteld en beschrijft de toekomstvisie voor het gebied ten noorden van de kern Raalte. Het plangebied is in dit gebied gelegen.

Het totale gebied is onderverdeeld in 3 deelgebieden: de zuidrand, het open agrarische middengebied en de noordrand. Het plangebied is gelegen in het open agrarische middengebied. In de visie staat verwoord dat in dit deelgebied rekening gehouden moet worden met grotere agrarische bedrijfscomplexen, een (beperkte) verdichting van de woonfunctie als gevolg van de toepassing van de rood voor rood regeling en een variatie aan economische activiteiten in voormalige agrarische bedrijfsgebouwen.

Aangezien het project niet leidt tot een inperking van de agrarische functie in het gebied en het tegelijkertijd gebruik maakt van een voormalig agrarisch bedrijfscomplex, is de geplande ontwikkeling niet in strijd met de gebiedsvisie Raalte-Noord.

Nota van uitgangspunten bestemmingsplan Buitengebied

De gemeenteraad van Raalte heeft de nota van uitgangspunten voor het bestemmingsplan buitengebied vastgesteld. Opgenomen is dat voor zorgboerderijen, aanvullende op het VAB-beleid, onder voorwaarden uitbreiding van de bestaande bebouwing is toegestaan. De volgende voorwaarden zijn van toepassing:

  • de nieuwe functie moet leiden tot een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit, wat moet blijken uit een in te dienen landschapsplan;
  • landschappelijke en natuurlijke kenmerken niet mogen worden aangetast;
  • er geen belemmeringen mogen ontstaan voor functies in de omgeving;
  • er geen sprake mag zijn van een onevenredige verkeersaantrekkende werking, wat onder meer betekent dat de bestaande infrastructuur moet zijn berekend op de activiteit;
  • op het eigen terrein wordt voorzien in de parkeerbehoefte, waarbij de parkeerplaatsen landschappelijk moeten worden ingepast;
  • de agrarische uitstraling van de bebouwing gehandhaafd moet blijven en zo mogelijk moet worden versterkt;
  • detailhandel uitsluitend mag plaatsvinden indien dit kleinschalig is, duidelijk ondergeschikt is aan de hoofdactiviteit en een directe relatie heeft met de hoofdactiviteit.

Inmiddels is de gemeente Raalte begonnen met het opstellen van een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied, mede op basis van deze uitgangspunten. De beoogde ontwikkeling zal voldoen aan deze uitgangspunten.

Landschapsontwikkelingsplan

In het landschapsontwikkelingsplan “Een plus voor het landschap van Salland” (23 september 2008) wordt (onder andere) aangegeven hoe de gemeente Raalte de inrichting van erven ziet binnen de verschillende deelgebieden.

De projectlocatie maakt deel uit van een jong ontginningslandschap. Dit landschap is ontstaan op de dekzandlaagtes en de dekzandvlaktes ten noorden van Raalte. De projectlocatie ligt net op de overgang van de drogere dekzandvlaktes naar de dekzandlaagtes. Het Landschapsontwikkelingsplan zegt over het deelgebied 'dekzandvlaktes': het ruimtelijke beeld van het gebied wordt voornamelijk bepaald door de karakteristieke lanen langs de wegen en de aanwezigheid van de landbouw. Er wordt ingezet op het versterken van het lanenstelsel. Doorgaande structuren zoals het Overijssels Kanaal en de (doorgaande) wegen passen zich aan deze karakteristiek aan: laanbeplanting past hierin.

Het Landschapsontwikkelingsplan zegt over het deelgebied 'dekzandlaagtes': de rechte lanen met de erven en de open ruimtes daartussen bepalen de hoofdstructuur van het landschap. het landschapsbeleid is gericht op het behouden en versterken van de karakteristieken. Bij ontwikkelingen op de erven is het wenselijk in de te spelen op het nattere karakter van dit deelgebied door in de beplantingskeuze hierbij aan te sluiten.

Het landschapsinpassingsplan voor het erf dat als bijlage bij het bestemmingsplan is gevoegd dient hiermee rekening te houden.

Woonvisie Raalte 2006-2015

De gemeente Raalte geeft in deze woonvisie aan waar de aandachtspunten liggen op het gebied van wonen tot 2015. De gemeente gaat uit hierbij uit van een aantal doelgroepen: Starters op de woningmarkt, mensen met een bescheiden inkomen, mensen met een zorgvraag en senioren.

De ontwikkeling die middels dit bestemmingsplan juridisch-planologisch mogelijk wordt gemaakt, voorziet in het toevoegen van woningen in het buitengebied. Het gaat echter niet om woningen in de vrije sector, maar specifiek om woon-zorgappartementen voor oudere gehandicapten. In de Woonvisie geeft de gemeente Raalte aan dat aan dergelijke woon-zorgappartementen behoefte bestaat: over de gehele linie (intramurale verpleging/verzorging, groepswonen, woonzorgcomplex/begeleid wonen en wonen met thuiszorg) is er sprake van een vraagoverschot. De beoogde ontwikkeling voorziet in een toename van het aanbod van woningen die geschikt zijn voor mensen die verzorging nodig hebben, waarbij de zorgverleners 24 uur per dag op de locatie aanwezig zijn. Het toevoegen van 16 woon-zorgappartementen draagt dus bij aan het verwezenlijken van het beleid van de gemeente Raalte op het gebied van wonen en zorg.

De oorspronkelijke bedrijfswoning zal dienst gaan doen als een gezinshuis voor pleegzorg. Het betreft een woning waar een ouderpaar gaat wonen dat pleegkinderen opvangt. De Woonvisie van de gemeente Raalte gaat niet specifiek op deze vorm van zorg in, maar verondersteld mag worden dat het opvangen van pleegkinderen op een erf waar ook allerlei andere vormen van zorg worden geboden in dit geval niet op gespannen voet staat met de uitgangspunten vanuit de Woonvisie van de gemeente Raalte.