Plan: | Raarhoeksweg 34 (IVOOR) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0177.BP20090611-0004 |
Het totale project bestaat uit meerdere componenten en die zullen hier nader omschreven worden.
Gezamenlijke invulling, landbouw als basis
Het project is uniek en brengt verschillende partijen op het vlak van zorg en educatie bij elkaar die gebruik maken van elkaars diensten en aanwezigheid. De landbouwkundige basis staat bij IVOOR centraal. Dit betekent dan ook dat een dergelijk initiatief niet is gebaat bij een locatie in de bebouwde kom. Gezocht is daarom naar een bestaand agrarisch bouwperceel. Waar het om gaat bij deze ontwikkeling is dat de kinderopvang van KOOS bijvoorbeeld gebruik maakt van het aanwezige kleinvee en de sport- en spelmogelijkheden die bij een boerenerf horen. De oudere gehandicapten van ZoZijn vullen hun dagbesteding in door eenvoudige agrarische werkzaamheden te verrichten zoals stallen uitmesten, eieren rapen en producten verkopen in de boerderijwinkel. Studenten van Landstede kunnen hun leerdoelen en ervaring spreiden over veeteelt (kippen, koeien en schapen), paardenhouderij (pony's en paarden), dierverzorging (kleinvee en hobbyvee), akkerbouw, tuinbouw, glastuinbouw en fruitteelt. Ook een hoveniersopleiding kan hier terecht. TRIAS zal zorg dragen voor invulling van een gezinsvervangend opvanghuis in de voormalige boerderij waar een ouderpaar met maximaal 8 kinderen komt te wonen.
Het betreft een maatschappelijke ontwikkeling dat organisaties zoals de bovenstaande niet alleen meer op zoek zijn naar locaties in de bebouwde kom, maar juist ook naar locaties in het buitengebied.
Meerwaarde verschillende organisaties op één erf
De verschillende maatschappelijke componenten die onderdeel zijn van het project hebben allemaal in zekere mate een agrarische component in zich. De nadruk ligt op het buiten zijn, het verbouwen van producten, het omgaan met dieren et cetera.
De verschillende componenten binnen het totale project kunnen elkaar ook versterken doordat de cliënten van de verschillende deelnemende organisaties allemaal op hetzelfde erf wonen en/of werken en leren. Men ziet elkaar, er is interactie en men kan van elkaar leren. De volgende uitgangspunten liggen hieraan ten grondslag:
De combinatie van kinderopvang, jeugdzorg, opvang en begeleiding voor volwassenen met een beperking en onderwijs is in Overijssel nieuw en uitdagend. De Provincie Overijssel, de zorgkantoren en de gemeente Raalte staan in beginsel positief tegenover dit project.
Bebouwing
De voormalige boerderij/bedrijfswoning wordt verbouwd en zal een inhoud krijgen van ongeveer 1100 m3. Het krijgt de functie van gezinsvervangend tehuis waarin een ouderpaar met circa 8 pleegkinderen wordt gehuisvest. Het gebouw dient een dergelijk volume te bevatten om het op een goede wijze als gezinsvervangende woning te kunnen gebruiken. Uitgangspunt is dat ieder op te vangen kind een eigen kamer nodig heeft en dit betekent dat met name op de tweede verdieping behoorlijk ruimte moet worden gecreëerd. Tevens zal het pand een coachruimte en een kantoorruimte bevatten.
Het gezingsvervangende tehuis krijgt dus meer inhoud dan de 750 kubieke meter, wat doorgaans het maximum is voor een woning in het buitengebied. Het gaat hier echter niet om een standaard woning, maar om een zorgwoning, waar door de pleegouders zorg wordt verleend aan de verschillende pleegkinderen die zij opvangen.
Deze functie past ook uitermate goed op het totale te ontwikkelen erf, omdat er vanwege de aanwezigheid van verschillende functies op hetzelfde erf een wisselwerking plaats kan vinden. De pleegouders en overige zorgverleners kunnen van elkaar leren en hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de kinderen. De pleegkinderen kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk contact hebben met de leerlingen van Landstede die op het erf aanwezig zijn.
Ten noorden van dit pand zal een bestaande schuur worden gesloopt en wordt een gebouw gebouwd met daarin ruimte voor 16 woonzorgeenheden. Het bruto-vloeroppervlak zal ongeveer 800 m2 bedragen en de inhoud wordt geschat op 2.900 m3.
Zozijn heeft aangegeven dat er minimaal 16 zorgappartementen gebouwd moeten worden om de exploitatie sluitend te krijgen. Wanneer er minder dan 16 zorgappartementen gebouwd worden, dan is het financieel niet mogelijk om op een goede wijze zorg te kunnen verlenen.
Achter op het erf wordt een kapschuur met een kas gebouwd. De kas krijgt een oppervlakte van circa 700 m2. De kapschuur biedt ruimte voor het stallen van vee en de berging van landbouwvoertuigen. Tevens biedt de kapschuur ruimte voor coach-/lesruimtes.
Centraal op het erf, op de plek waar nu nog twee schuren staan, wordt een verzamelgebouw gebouwd. Het gaat om een nieuwe constructie op basis van de 2 bestaande schuren met een verbindingsgedeelte. De spanten van de schuren blijven staan, evenals de muren. Op de plaats van de ventilatiesleuven komen ramen en het dak wordt een pannendak.
Het verzamelgebouw zal bestaan uit de volgende onderdelen:
Naast het gezinsvervangende tehuis is een klein winkeltje en tevens theehuis gepland, waar de eigen gemaakte producten (zuivel, vlees, eieren, maar ook geproduceerde werkstukken/kunst) kunnen worden verkocht en waar thee en koffie gedronken kan worden. Separate detailhandel en horeca is niet mogelijk. Het betreft slechts een kleinschalige en ondergeschikte functie, gerelateerd aan de maatschappelijke bestemming.
Op het zuidelijke deel van het erf wordt een dienstwoning voorzien van maximaal 750 m3. Deze woning is noodzakelijk vanwege het toezicht op de levende have en het beheer en toezicht op het totale complex.
Motivatie toename bebouwing
Er is dus sprake van een toename van de bebouwing op de locatie. Een dergelijke toename is niet zomaar toegestaan. Uit de Omgevingsvisie van de provincie Overijssel en de daarbij behorende Omgevingsverordening blijkt bijvoorbeeld dat een dergelijke toename aan bebouwing goed gemotiveerd dient te worden. Deze motivatie volgt hieronder.
De bouw van een nieuwe bedrijfswoning is noodzakelijk vanwege het toezicht op de levende have en het beheer en toezicht op het totale erf. Dit geschiedt niet vanuit de voormalige boerderij, omdat deze in gebruik is als gezinsvervangend huis. Doordat verschillende partijen gebruik maken van de locatie, is het van belang om de regie over en het toezicht op de totale locatie bij een onafhankelijke beheerder te leggen. De beheerder is verantwoordelijk voor het dagelijkse functioneren, voor kleine onderhoudswerkzaamheden, toezicht op het winkeltje en als faciliteitenmanager. Tevens is een permanente beheerder nodig in verband met het verzorgen van vee en de gewassen buiten schooluren. De studenten verzorgen het vee en de gewassen immers tijdens schooluren. In het weekend en tijdens vakantie ontbreekt eveneens deze verzorging.
De locatie van de beheerderswoning is ondergeschikt aan die van de bestaande boerderij. De beheerderswoning wordt gericht op de Raarhoeksweg, maar ligt tegelijkertijd wat verder terug ten opzichte van de bestaande boerderij.
Naast de nieuwe bedrijfswoning wordt nog meer bebouwing toegevoegd op het erf: het gebouw met de woon-zorgappartementen, een gebouw met daarin een winkeltje en theehuis, een kapschuur en een kas. De twee grote schuren centraal op het erf worden omgebouwd en twee kleinere schuren zullen worden gesloopt. In zijn totaliteit zal na planverwezenlijking meer bebouwing aanwezig zijn op het erf dan momenteel nog het geval is. Dit is echter noodzakelijk om het gehele project te kunnen uitvoeren. Op het erf zullen in de toekomst meerdere organisaties actief zijn die elk voldoende mogelijkheden moeten hebben om rendabel te kunnen werken op de locatie. Dit betekent dat elke organisatie een bepaald volume aan bebouwing nodig heeft. Daarbij is het van belang dat de organisaties die deelnemen in het project ook daadwerkelijk allemaal een plek krijgen op het erf. Dat is namelijk de gedachte achter het gehele project: meerdere, verschillende organisaties met elk hun eigen doelgroep op één erf waarbij de verschillende doelgroepen (zorgbehoevende ouderen, jonge kinderen, leerlingen) deels samen op het erf verschillende werkzaamheden verrichten. Een voorbeeld: leerlingen van Landstede doen op het erf in de praktijk ervaring op met het houden van vleesvee, de teelt van groente en fruit et cetera, terwijl de zorgbehoevende ouderen die wonen op het erf helpen met het uitmesten van de stallen. de leerlingen van Landstede zullen voor een deel ook gezamenlijk met deze ouderen het winkeltje met theehuisje runnen.
Overige inrichting
Er wordt niet alleen nieuwe bebouwing gerealiseerd. Er dient namelijk ook ruimte te zijn voor de aanwezigen om daadwerkelijk buiten te kunnen verblijven en zaken te kunnen ondernemen.
Zo zal er bijvoorbeeld een moestuin en een akker worden aangelegd en tevens een sportveld en avonturenbos. Het oostelijke gedeelte van het plangebied blijft haar agrarische karakter behouden. Dit deel van het plangebied zal dan ook een agrarische bestemming krijgen.
Het gehele perceel wordt landschappelijk ingepast op een wijze die past in het landschapsontwikkelingsplan van de gemeente Raalte en ook past bij de uitgangspunten die in de Omgevingsvisie van de provincie Overijssel aan het voor het plangebied geldende landschapstype worden gesteld. Zie paragraaf 3.4
In totaal zullen er circa 10 personeelsleden per dag aanwezig zijn op het terrein.
De volgende afbeelding laat in de vorm van een impressie zien hoe het perceel eruit zou kunnen gaan zien.
Impressie toekomstige inrichting plangebied