direct naar inhoud van 6.3 Beschrijving per bestemming
Plan: Heino
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20080018-0003

6.3 Beschrijving per bestemming

Agrarisch

De gronden die een agrarische bestemming hebben, zijn bestemd voor de uitoefening van een agrarisch bedrijf met een in hoofdzaak grondgebonden agrarische bedrijfsvoering. Het betreft uitsluitend Zwolseweg 40, waarvoor binnen de bestemming een bouwvlak is opgenomen. Rechtstreeks zijn gebouwen en maximaal 2 bedrijfswoningen toegestaan. De maximale toegestane hoogtes zijn in de planregels weergegeven. Via een wijzigingsbevoegdheid is het mogelijk om de gronden binnen het bouwvlak om te zetten naar de bestemming 'Wonen'.

Karakteristieke bomen binnen deze bestemming hebben een aanduiding op de kaart, waaraan een aanlegvergunningenstelsel is gekoppeld om de waardevolle bomen te beschermen.

Bedrijf

De bedrijventerreinen ''t Zeegsveld' en 'Blankenfoort' zijn bestemd tot 'Bedrijf'. Daarnaast hebben de bedrijven binnen de kern Heino tevens de bestemming 'Bedrijf' gekregen. Op de verbeelding zijn de toegestane categorieën weergegeven. De maximale toegestane categorie is 3.2. Hierbij is specifiek gekeken naar de bestaande toegestane mogelijkheden in de vigerende bestemmingsplannen.

Bedrijven die een hogere categorie hebben, zijn met een specifieke aanduiding op de verbeelding weergegeven. De melkpoederfabriek heeft bijvoorbeeld een specifieke aanduiding. De goot- en bouwhoogte zijn op de verbeelding weergegeven. Bedrijfswoningen zijn uitsluitend toegestaan waar dit op de verbeelding is aangegeven.

Voor een aantal onderdelen is een ontheffingsmogelijkheid opgenomen: voor de bouw van bedrijfsgebouwen die de gevellijn overschrijden, voor de maximale hoogte van bedrijfsgebouwen, de maximale hoogte van bouwwerken, geen gebouwen zijnde en silo's, voor een overkapping tot niet minder dan 1 meter achter de voorgevellijn en het vergroten van de gezamenlijke oppervlakte van overkappingen en bijgebouwen.

Bedrijf - Nutsbedrijf

Deze gronden zijn bestemd voor nutsvoorzieningen. Binnen de bestemming zijn gebouwen uitsluitend binnen het bouwvlak toegestaan. Daarnaast zijn tevens bouwwerken, geen gebouwen zijnde binnen de gehele bestemming toegestaan.

Centrum

De grenzen van de bestemming Centrum sluiten aan bij het vigerende bestemmingsplan 'Centrum Heino'. De gronden binnen de bestemming Centrum zijn bestemd voor wonen, met onder andere de volgende functies: detailhandel, horeca en dienstverlening.

Het betreft hier het winkelconcentratiegebied. Met uitzondering van horeca is een wisseling van de in de bestemmingsomschrijving opgenomen functies toegestaan. Uitsluitend de bestaande horeca in categorie 1 en 2 is toegestaan binnen deze bestemming. Wel is ontheffing mogelijk voor een nieuwe horeca-vestigingen in de categorieen 1 en 2.

Karakteristieke bomen binnen deze bestemming hebben een aanduiding op de kaart, waaraan een aanlegvergunningenstelsel is gekoppeld om de waardevolle bomen te beschermen.

Gebouwen zijn uitsluitend binnen het bouwvlak toegelaten, de goot- en bouwhoogte zijn op de verbeelding weergegeven.

Detailhandel

De gronden binnen de bestemming Detailhandel zijn specifiek bestemd voor volumineuze detailhandel. Gebouwen zijn uitsluitend binnen het bouwvlak toegelaten, de goot- en bouwhoogte zijn op de verbeelding weergegeven. Uitsluitend de Welkoop aan de Marktstraat 62 heeft deze bestemming. Binnen deze bestemming is de opslag en verkoop van consumentenvuurwerk tot 10.000 kg toegestaan.

Gemengd

Buiten het winkelconcentratiegebied zijn binnen het plangebied verschillende niet-woonfuncties gelegen. Hier is gekozen voor een flexibele bestemming. Meerdere functies zijn rechtstreeks toegestaan: wonen, dienstverlening, kleinschalige maatschappelijke voorzieningen en dienstverlenende bedrijven en instellingen. Horeca en detailhandel zijn alleen ter plaatse van een aanduiding toegestaan. Zo wordt voorkomen, dat nieuwe winkels en horecabedrijven zich vestigen buiten het winkelconcentratiegebied. Gebouwen zijn uitsluitend binnen het bouwvlak toegelaten, de goot- en bouwhoogte zijn op de verbeelding weergegeven.

Groen

Gronden met de bestemming Groen zijn onder andere bestemd voor groenvoorzieningen, paden, speelvoorzieningen. Tevens zijn deze gronden bestemd voor calamiteitenroutes. Deze routes mogen, naast hulpdiensten, tevens gebruikt worden door personenauto's. Karakteristieke bomen binnen deze bestemming zijn door middel van een aanduiding op de kaart aangegeven. Hieraan is een aanlegvergunningenstelsel gekoppeld om de waardevolle bomen te beschermen.

Tevens is met twee bouwvlakken aangegeven waar een muziekkapel en volière zijn toegestaan binnen het Hof van Rakhorst.

Maatschappelijk

Deze gronden zijn bestemd voor maatschappelijke voorzieningen. Daarnaast zijn er specifieke aanduidingen weergegeven voor de begraafplaatsen, religie, de brandweerkazerne en voor de waardevolle bomen.

Het cafégedeelte aan de Brinkweg is met een specifieke aanduiding op de verbeelding opgenomen, met in de planregels een maximum aantal m².

Karakteristieke bomen binnen deze bestemming zijn door middel van een aanduiding op de kaart aangegeven. Hieraan is een aanlegvergunningenstelsel gekoppeld om de waardevolle bomen te beschermen.

Een gebouw mag uitsluitend binnen het bouwvlak worden gebouwd, waarvoor de goot- en bouwhoogtes op de verbeelding zijn opgenomen.

Recreatie

Voor de in het plangebied gelegen ijsbaan aan de Dolderstraat is een de bestemming Recreatie opgenomen. De regels zoals opgenomen in het oude bestemmingsplan 'De Molenhoek 1996' zijn zoveel mogelijk gehandhaafd.

Sport

Het sportterrein aan de Stationsweg en het zwembad aan de Brinkweg zijn bestemd tot Sport. De gronden zijn bestemd voor sportterreinen en sportvoorzieningen. De goot- en bouwhoogtes van de toegestane gebouwen zijn op de verbeelding weergegeven.

Tuin

De voor Tuin aangewezen gronden zijn bestemd voor tuinen behorende bij de op de aangrenzende gronden gelegen hoofdgebouwen. Binnen deze bestemming zijn aansluitend aan woningen gelegen erkers, serres en andere gebouwen op de begane grond, luifels en dakoverstekken en balkons toegestaan. Daarnaast zijn tevens bouwwerken, geen gebouwen zijnde toegestaan.

Karakteristieke bomen binnen deze bestemming zijn door middel van een aanduiding op de kaart aangegeven. Hieraan is een aanlegvergunningenstelsel gekoppeld om de waardevolle bomen te beschermen.

In de voortuinen van sommige woningen zijn aanbouwen gelegen, die bijvoorbeeld gebruikt wordt als hal of berging bij de woning. Deze worden door een specifieke regeling mogelijk gemaakt binnen deze bestemming.

Om te bepalen tot waar de tuingrens opgenomen dient te worden op de verbeelding, is uitgegaan van onderstaande keuze:

Beleidskeuze bijgebouwen op hoekpercelen

Wat betreft de hoekpercelen geldt als algemeen uitgangspunt een zone onbebouwd van 3 meter, voorzover de gronden gelegen zijn direct aan de openbare weg langs de zijgevel van een woning.

Voor de bouw van bijgebouwen op hoekpercelen bij woningen (niet zijnde gestapelde woningen) gelden de volgende regels (zie ook afbeeldingen):

  • uitgangspunt is een praktische benadering, die aan de ene kant zoveel mogelijk stedenbouwkundige principes honoreert, maar ook rekening houdt met de wensen van bewoners;
  • in principe wordt er een strook van 3 meter vrijgehouden in de zijtuin, indien deze grenst aan doorgaande wegen (de zijtuinstrook). Zo wordt voorkomen, dat bijgebouwen op de perceelsgrens worden gebouwd. Bijgebouwen op de zijdelingse perceelsgrens leiden tot vernauwing en verstening van het woongebied. Dit wordt stedenbouwkundig niet acceptabel geacht. Bestaande bijgebouwen in deze zijtuinstrook worden niet wegbestemd. Echter nieuwe bouwaanvragen zullen worden getoetst aan dit beleid (voorbeeld 1 en 2);
  • indien een bestaande woning op minder dan 1 meter vanaf de zijdelingse perceelsgrens is gesitueerd wordt ervoor gekozen om op die strook wel bijgebouwen toe te staan. In feite heeft immers de verstening hier plaatsgevonden (voorbeeld 3);
  • er geldt geen zijtuinstrook indien de woning gelegen is aan openbaar groen (een groenstrook van minimaal 3 meter breed) (voorbeeld 4), een pad/weg naar binnenterreinen (niet doorlopende routes) (voorbeeld 5) of parkeerstroken (voorbeeld 6);
  • wel dient in alle gevallen voorkomen te worden dat op een hoekperceel bijgebouwen komen te liggen voor de voorgevellijn van woningen, die op de zijstraat zijn georiënteerd. Dit wordt dan ook niet toegestaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0177.BP20080018-0003_0009.jpg"  
Afbeelding 8. Bijgebouwenregeling
 

Door het toepassen van bovenstaande systematiek kan het zo zijn dat er sprake is van een afwijking van de vigerende bestemmingsplannen.

Verkeer

De wegen die niet behoren tot de 30-km p/uur wegen zijn bestemd tot Verkeer. Deze gronden zijn onder andere bestemd voor wegen, straten en paden.

Verkeer - Verblijfsgebied

De wegen die behoren tot de 30-km p/uur wegen zijn bestemd tot Verkeer- Verblijfsgebied. Deze gronden zijn onder andere bestemd voor woonstraten, paden en pleinen.

Karakteristieke bomen binnen deze bestemming zijn door middel van een aanduiding op de kaart aangegeven. Hieraan is een aanlegvergunningenstelsel gekoppeld om de waardevolle bomen te beschermen.

Water

De watergangen binnen het plangebied zijn bestemd tot water. Op deze gronden zijn uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde toegestaan.

Wonen 1, Wonen 2 en Wonen 3

De bestemming Wonen is verdeeld in drie bestemmingen: Wonen - 1, Wonen - 2 en Wonen - 3. Het verschil is gelegen in de maximaal toegestane goot- en nokhoogtes. Indien de goot- en nokhoogtes niet passen binnen de toegestane hoogte bij Wonen - 1 en Wonen - 2, wordt de woning bestemd tot Wonen - 3. Dit zijn in de meeste gevallen gestapelde woningen. De goot- en nokhoogte van de bestemming Wonen - 1 en Wonen - 2 zijn in de planregels opgenomen, voor Wonen - 3 is dit op de verbeelding weergegeven. De type woningen zijn bij elke bestemming Wonen specifiek op de verbeelding weergegeven door middel van een aanduiding. Naast wonen is binnen deze bestemming een beroep en / of bedrijf aan huis toegestaan.

Voor overkappingen, aan- en bijgebouwen zijn in de regels specifieke bepalingen opgenomen. In het bestemmingsplan is de zogenaamde 10%-ontheffingsmogelijkheid niet meer opgenomen in de planregels. Deze is vertaald in de regels van het bestemmingsplan door bijvoorbeeld de maximale hoogtes van bijgebouwen met 10% te verhogen.

Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke bouwaanduinding - bouwhoogte' is een lessenaarskap toegestaan. Een lessenaarskap is een kap waarbij de goothoogte aan een zijde van de woning hoger is dan aan de andere zijde van de woning.

Karakteristieke bomen binnen deze bestemmingen hebben een aanduiding op de kaart, waaraan een aanlegvergunningenstelsel is gekoppeld om de waardevolle bomen te beschermen.

Bij het bepalen van de voorgevel van een woning bij een hoekperceel wordt aangesloten bij de toelichting op het Bblb (staatsblad 2002, 410). Hierin staat aangegeven dat bij het bepalen van de voorgevel afgegaan moet worden op de ligging van de voorgevelrooilijn, en wanneer dat geen duidelijkheid oplevert, de feitelijke situatie doorslaggevend is. Bij dit laatste wordt gewezen op aanknopingspunten uit de jurisprudentie voor het bepalen van de voorgevel op grond van de systematiek van de huisnummering, de zijde van het gebouw waar zich de voordeur, de hoofdingang of de brievenbus bevindt of de plaats van de hoofdontsluiting van het perceel.

Waarde - Archeologische verwachtingswaarde

De voor 'Waarde - Archeologische verwachtingswaarde' aangewezen gronden zijn mede bestemd voor het behoud, de bescherming en/of het herstel van de voorkomende archeologische waarden. Om deze gronden te beschermen is een aanlegvergunningenstelsel opgenomen.

Leiding - Riool

Binnen het plangebied is een rioolpersleiding gelegen, deze heeft de bestemming 'Leiding- Riool', met bijbehorende beschermingszone. Binnen deze zone zijn uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde toegestaan. Burgemeester en wethouders kunnen hiervan ontheffing verlenen.

Leiding - Water

Binnen het plangebied is een waterleiding gelegen, deze heeft de bestemming 'Leiding - Water', met bijbehorende beschermingszone. Binnen deze zone zijn uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde toegestaan. Burgemeester en wethouders kunnen hiervan ontheffing verlenen.

Waterstaat

De voor Waterstaat aangewezen gronden zijn, behalve voor de daar voorkomende bestemming(en), mede bestemd voor watersystemen als fysiek systeem van waterlopen en andere met de waterhuishouding samenhangende voorzieningen. Om deze gronden te beschermen is een aanlegvergunningenstelsel opgenomen.