direct naar inhoud van 3.4 Cultuurhistorie en archeologie
Plan: Heino
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20080018-0003

3.4 Cultuurhistorie en archeologie

In het plangebied komen de volgende Rijksmonumenten voor:

Rijksmonumenten    
Adres   Omschrijving  
Canadastraat 8   Woonhuis en kantoor  
Dorpsstraat 2   Kerkelijk gebouw  

In het plangebied komen de volgende gemeentelijke monumenten voor:

Gemeentelijke monumenten    
Adres   Omschrijving  
Canadastraat 2 - 4   Woonhuis en kantoor  
Canadastraat 4c   Bezoekerscentrum  
Canadastraat 5   Woonhuis en kapsalon  
Canadastraat 7 - 7a   Woonhuis  
Canadastraat 37   Basisschool  
Stationsweg 1   Woonhuis  
Stationsweg 2 - 2a   Woonhuis  

Via de Monumentenwet en de gemeentelijke monumentenverordening worden deze monumenten voldoende beschermd. Het is daarom niet noodzakelijk om in onderhavig bestemmingsplan nog een extra specifieke regeling voor de monumenten op te nemen.


In het dorpshart van Heino is de herkenbare historische kwaliteit een belangrijk pluspunt. De Dorpsstraat, de Canadastraat en voor een beperkt deel de Haarstraat zijn karakteristieke oorspronkelijke dorpsstraten. Het dorpshart van Heino heeft een kleinschalig karakter. De bebouwing heeft een opbouw van één tot twee bouwlagen met kap waarbij incidenteel drie bouwlagen zonder kap voorkomt. Wisseling van goot- en nokhoogten in de bebouwingswand en de aanwezigheid van verschillende kapvormen en -richtingen zorgen voor een gedifferentieerd straatbeeld. De combinatie tussen de kleinschaligheid en de differentiatie van bebouwing zorgen voor een bijzondere dorpse sfeer. De wijze waarop de bebouwing aan de straat is gelegen, draagt bij aan deze sfeer.


De kwaliteit en uitstraling van de bebouwing en van de inrichting van de openbare ruimte in het centrum van Heino is van groot belang. Daarom is het besteden van veel zorg hieraan belangrijk. Waar mogelijk worden de bestaande cultuurhistorisch waardevolle kwaliteiten uitgebouwd. Voorbeelden daarvan zijn de inrichting van de openbare ruimte en de visuele uitstraling van de winkels, bedrijven e.d.


afbeelding "i_NL.IMRO.0177.BP20080018-0003_0006.png"  
Afbeelding 5. Gemeentelijke archeologische verwachtingskaart
 

Op de archeologische verwachtingskaart van de gemeente Raalte (afbeelding 5) is te zien dat vrijwel de gehele bebouwde kom van Heino aan te merken is als een gebied met een lage archeologische verwachtingswaarde. De gronden in het centrum van de kern en de gronden in het noorden van het plangebied behoren tot gebieden met een hoge en middelhoge verwachtingswaarde. In paragraaf 5.5 Archeologie en cultuurhistorie zal worden ingegaan op het provinciale en gemeentelijke beleid ten aanzien van deze archeologische verwachtingswaarde.