direct naar inhoud van 5.2 Beschrijving van de verbeelding
Plan: Raalte Kern
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20080002-0003

5.2 Beschrijving van de verbeelding

Wonen

Aan alle woonbebouwing binnen het plangebied is een positieve bestemming toegekend. De woningen zijn op de verbeelding voorzien van een bouwvlak, waarbinnen de woning dient te staan/dient te worden gebouwd.

Er zijn drie woonbestemmingen, waarbij als volgt onderscheid wordt gemaakt in de toegestane goot- en/ of bouwhoogtes:

"Wonen - 1": goothoogte maximaal 4 m, bouwhoogte maximaal 10 m.

"Wonen - 2": goothoogte minimaal 3,5 m - maximaal 6,5 m, bouwhoogte maximaal 10 m.

"Wonen - 3": hoogtes op de kaart.

Verder is er onderscheid gemaakt in het type woning, te weten vrijstaand, twee-aan-een, aaneengebouwd of gestapeld. Dit is met een gelijknamige aanduiding in het bouwvlak aangegeven. Vanwege de specifieke verschijningsvorm is voor woonwagens een aanduiding opgenomen. Zorgwoningen waarvoor geldt dat de uitstraling hoofdzakelijk wonen is, zijn aangeduid met "zorgwoning". In die gevallen waarin naast wonen de maatschappelijke functie nadrukkelijk aanwezig is, is gekozen voor een aanduiding "zorgwoningen" binnen de bestemming "Maatschappelijk". Dit betreft situaties waarbij er gezamenlijke ruimtes aanwezig zijn en er iemand permanent aanwezig is om een zorgtaak uit te oefenen.

De bijgebouwenregeling is voor de drie woonbestemmingen gelijk. De gezamenlijke oppervlakte aan bijgebouwen mag niet meer dan 75 m² bedragen. Bovendien mogen de gezamenlijke bijgebouwen maximaal 50% van de oppervlakte van het bouwperceel bedragen. Bijgebouwen die voor de voorgevel staan zijn op de verbeelding aangeduid.

Die delen van het woongebied die uit stedenbouwkundige overwegingen onbebouwd dienen te blijven - en welke als tuin of erf in gebruik zijn - zijn tot "Tuin" bestemd. Het betreft in vrijwel alle gevallen de voortuinen en soms ook de zijtuinen. Ook door de gemeente aan particulieren verkochte grond heeft een bestemming "Tuin" gekregen.

Bij woongebouwen waar het omliggende terrein niet alleen als tuin wordt gebruikt, maar ook voor parkeren is geen tuinbestemming opgenomen. Hier geldt een uitzondering op de bijgebouwenregeling voor gestapelde woningen. Het is niet gewenst dat dit terrein met bijgebouwen wordt bebouwd.

Naast de woonfunctie is ook de uitoefening van een beroep aan huis een algemeen aanvaarde activiteit. Het betreft hier beroepsuitoefeningen, die door hun aard aanvaardbaar moeten worden geacht binnen het woonmilieu en waarvan mag worden aangenomen dat daarvan geen negatieve invloed uitgaat. Daar het van belang is dat de woning de woonfunctie blijft behouden zijn er beperkingen gesteld aan de oppervlakte die mag worden ingenomen voor het aan huis verbonden beroep. Aanwezige functies die op basis van de specifieke gebruiksregels in de planregels niet meer als beroep aan huis kunnen worden gezien, maar waar de woonfunctie nog wel steeds primair is hebben een aanduiding "bedrijf aan huis" gekregen.

Bedrijven

Bedrijven die volgens de bedrijvenlijst binnen categorie 1 of 2 vallen zijn zonder meer toegestaan binnen de bestemming "Bedrijf". Indien op dit moment een bedrijf aanwezig is in een hogere categorie is een aanduiding "specifieke vorm van bedrijf" opgenomen, welke de huidige bedrijfsactiviteit toestaat. In de planregels is hiervan een lijst opgenomen.

Het betreft de volgende bedrijven:

  • garagebedrijf met lpg-tankstation aan de Weidelaan 2a;
  • veevoederfabriek Booijink aan de Schoolstraat 2;
  • de smederij aan de Koestraat 19;
  • garagebedrijf Pouw met tankstation met lpg aan de Acacialaan 2;
  • Douma Deuren, timmerfabriek aan de Kanaalstraat O.Z. 13;
  • gemeentewerf aan de Enkstraat 27;
  • fabriek voor aanhangwagens aan de Almelosestraat 49;
  • houtbewerkend bedrijf aan de Almelosestraat 53;
  • aannemersbedrijf, Almelosestraat 7a;
  • machinefabriek Stappenbelt Westdorplaan 229-233;
  • vleeswaren en conservenfabriek Lupack aan de Westdorplaan 225;
  • Spekschotte autoschadeherstelbedrijf met verfspuiterij aan de Enkstraat 77.

Aanwezige bedrijfswoningen zijn op de verbeelding aangeduid.

In het plangebied komen drie tankstations met lpg voor. In verband met externe veiligheid zijn er veiligheidszones opgenomen op de verbeelding. De lpg-zone van het tankstation aan de Nieuwe Deventerweg ligt ook deels binnen het plangebied. Voor een toelichting op het aspect externe veiligheid wordt verwezen naar hoofdstuk 4.

Voor nutsgebouwen met een grotere inhoud dan 45 m3 is een bestemming "Bedrijf-Nutsbedrijf" opgenomen. De kleinere gebouwtjes zijn bouwvergunningvrij. Deze bestemming geldt tevens voor de reinwaterkelder aan de Enkstraat, het nutsvoorzieningenbedrijf aan de Westdorplaan en het nutsbedrijf aan de Schapenstraat.

Voorzieningen

Het kernwinkelgebied heeft de bestemming "Centrum" gekregen. In dit gebied dient de concentratie van detailhandel, dienstverlening en horeca plaats te vinden. Wonen op de verdieping is (voor de bestaande woningen) toegestaan. Nieuwe woningen zijn middels vrijstelling toegestaan, waarbij parkeren één van de aandachtspunten is. Buiten het kernwinkelgebied gelegen winkels en horecabedrijven hebben een bestemming "Detailhandel" of "Horeca" gekregen en de aanwezige kantoorfuncties zijn als "Kantoor" bestemd.

De voorzieningen op de hoek Westdorplaan-Verheydenstraat hebben een bestemming "Gemengd" gekregen. Naast detailhandel en horeca op de begane grond wordt er op de verdieping gewoond.

Verder kent het plangebied veel maatschappelijke functies als scholen, kerken en zorgfuncties. Deze hebben een bestemming "Maatschappelijk" gekregen.

Omdat begraafplaatsen in grote mate afwijken van de verschijningsvorm van overige maatschappelijke functies is hiervoor een aanduiding opgenomen binnen de bestemming "Maatschappelijk".

Aan de museumboerderij aan de Deventerstraat en de speeltuin aan de Ceintuurbaan is een bestemming "Cultuur en Ontspanning" toegekend. Verder hebben de sportvelden aan de Jan van Arkelstraat een bestemming "Sport" gekregen) en voor de volkstuinen in Vloedkamp is de bestemming "Recreatie" opgenomen.

Openbare ruimte

De openbare ruimte bestaat uit de wegen, het groen en de waterpartijen in het plangebied.

De categorisering, zoals die is terug te vinden in het gemeentelijk verkeersbeleid heeft zijn vertaling gekregen in het bestemmingsplan. De wegen die in het GVVP zijn aangegeven als een weg met een verkeersfunctie (stroomweg/gebiedsontsluitingsweg) hebben de bestemming "Verkeer" gekregen. Wegen met een verblijfsfunctie (Erftoegangsweg A/Erftoegangsweg B) hebben een bestemming "Verkeer-Verblijfsgebied" gekregen. Garageboxen hebben binnen laatstgenoemde bestemming een aanduiding gekregen. Het spoor en bijbehorende gronden hebben een bestemming "Verkeer-Railverkeer" gekregen.

Structureel Groen heeft de bestemming "Groen" toegekend gekregen. Fietspaden vallen hier ook onder. In de openbare ruimte zijn binnen de bestemmingen "Groen", "Sport", "Verkeer", "Verkeer-Verblijfsgebied" en "Water" evenementen in het algemeen toegestaan. Het gaat hierbij om de grootschalige ruimtelijk relevante evenementen die in het bestemmingsplan worden toegestaan. Kleine evenementen worden niet aan het bestemmingsplan getoetst, zijn sowieso toegestaan aangezien die niet ruimtelijk relevant zijn.

Een aanduiding "geluidwal" is opgenomen langs de Nieuwe Deventerweg en ter plaatse van het geluidscherm langs de Ommerweg.

De belangrijkste watergangen hebben een bestemming Water gekregen. De oever van het Overijssels Kanaal heeft een waterkerende functie. Volgens de keur van het Waterschap moet daarom een zone langs het kanaal vrij van bebouwing blijven. Er is een dubbelbestemming "Waterstaat" opgenomen

Straalpad en Leidingen

In het plangebied komen aardgastransportleidingen, een rioolpersleiding en een hoogspanningsleiding voor. Deze hebben de bestemmingen Leiding gekregen, waarbij onderscheid wordt gemaakt in de leidingen voor gas, riool en hoogspanningsverbinding.

Binnen de zone die op de verbeelding is aangegeven als "vrijwaringszone - straalpad" mag niet hoger gebouwd worden dan 32 meter.

Waarden

In de nieuwe landelijke systematiek kunnen monumenten niet meer als "monument" worden aangeduid op de verbeelding. In principe is dit ook niet nodig, omdat deze panden al worden beschermd via de Monumentenwet. Om bij de toetsing van plannen aan het bestemmingsplan toch in beeld te hebben welke panden het betreft is in de bijlage bij deze toelichting een lijst opgenomen met de in het plangebied gelegen rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten (zie Bijlage 6 Lijst van monumenten).

De dubbelbestemming "Waarde- Archeologie" is toegekend aan het kleine gebiedje aan de noordkant van Raalte, voor het behoud, de bescherming en het herstel van de aanwezige archeologische waarden. De dubbelbestemming "Waarde - Archeologische verwachtingswaarde" is toegekend aan een groter gebied met een hoge en middelhoge verwachtingswaarde.

Verder hebben de in het plangebied voorkomende monumentale bomen een aanduiding "waardevolle boom" gekregen.