Plan: | Raalte Kern |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0177.BP20080002-0003 |
Met betrekking tot de cultuurhistorische en archeologische waarden wordt in deze paragraaf beschreven welke waarden in het plangebied aanwezig, dan wel te verwachten zijn. Een onderzoek is gelet op het consoliderende karakter van het bestemmingsplan niet noodzakelijk.
Raalte heeft geen beschermd dorpsgezicht, maar kent wel rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. In de Bijlage 6 Lijst van monumenten die bij deze toelichting is opgenomen is een lijst opgenomen van de monumenten in het plangebied.
Voor het inzicht in de archeologische waarden is de Archeologische Monumentenkaart (AMK) geraadpleegd. Deze kaart geeft een overzicht van alle bekende behoudenswaardige archeologische terreinen in Nederland.
Direct ten noorden van het plangebied is tussen de Wolthaarsdijk Westzijde en de N348 een AMK-terrein aanwezig. Het gaat om een terrein met een hoge tot zeer hoge archeologische waarde. Dit betreft een deel van een esdek waar op drie locaties vuurstenen artefacten uit het mesolithicum zijn aangetroffen. Omdat dit AMK-terrein (zij het voor een erg klein deel), in het plangebied is gelegen, geldt de dubbelbestemming Waarde - Archeologie.
De Havezathe Hofstede was voorheen een monument, totdat het in 1964 is afgebroken om plaats te maken voor uitbreiding van de landbouwschool, waarbij ook de grachten zijn gedempt. Bij recente werkzaamheden, die zijn begeleid door de Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland is een deel van de funderingen vergraven. Een dubbelbestemming is op deze plek dan ook niet van toepassing.
Uit een uitgebreid archeologisch bureauonderzoek in het kader van het opstellen van een archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart voor de gemeente Raalte blijkt dat sommige delen van het plangebied een hoge en middelhoge verwachtingswaarde hebben. Op Bijlage 2 Archeologische kaart is hiervoor een archeologische kaart opgenomen.
Op basis van het gemeentelijk archeologiebeleid geldt voor de delen in het plangebied met een hoge en middelhoge verwachtingswaarde een onderzoeksplicht bij plangebieden groter dan 100 m2. Voor het bovengenoemde AMK-terrein waarvan de archeologische waarde bekend is, is het beleid behoud in situ; is dit niet mogelijk dan geldt altijd een onderzoeksplicht. Vooraf wordt advies gevraagd aan de regio-archeoloog. Op de verbeelding is dit deel van het AMK-terrein bestemd tot 'Waarde - archeologie" en zijn alle terreinen met een middelhoge en hoge verwachtingswaarde aangegeven in de vorm van een dubbelbestemming "Waarde - Archeologische verwachtingswaarde". De overige delen hebben een lage verwachtingswaarde en zijn niet op de verbeelding aangegeven. Door het in hoofdzaak consoliderend karakter van het bestemmingsplan lopen de eventueel aanwezige archeologische resten geen gevaar.
De eventueel aanwezige archeologische waarden in het plangebied kunnen in het geding zijn bij bodemroerende werkzaamheden. Bij toekomstige planvorming dient hier dan ook rekening mee te worden gehouden. Een initiatiefnemer tot bodemverstorende activiteit dient in bepaalde gevallen aan te tonen dat geen archeologische belangen worden geschaad. Dit betekent dat voorafgaand aan bepaalde werkzaamheden een verkennend archeologisch onderzoek moet worden uitgevoerd om aan te tonen dat archeologische waarden al dan niet aanwezig zijn. Stuit men op archeologische waarden dan dienen, afhankelijk van het belang van dit deel van het bodemarchief, vervolgmaatregelen te worden genomen. Deze kunnen bestaan uit beheersmaatregelen waarmee dit deel van het bodemarchief voor de toekomst voldoende wordt veiliggesteld, of vervolgonderzoek. Mochten er tijdens het uitvoeren van civiele werkzaamheden archeologische resten aangetroffen worden, geldt een meldingsplicht volgens de WAMZ, art 53, lid 1 en 2.