direct naar inhoud van 3.3 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: Raalte Kern
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20080002-0003

3.3 Provinciaal en regionaal beleid

Streekplan

Het Streekplan Overijssel 2000+ (vastgesteld december 2000) geeft de hoofdlijnen van de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling voor de lange termijn aan voor Overijssel, zoals de provincie deze nastreeft. De kern Raalte is in dit streekplan aangeduid als "grotere kern". Met betrekking tot de kern Raalte wordt het volgende vermeld:

Door de ligging op wat grotere afstand heeft Raalte zich ontwikkeld als een kern met een belangrijke sociaaleconomische en verzorgende functie voor de eigen inwoners en voor een relatief groot omliggend gebied. Handhaving en versterking van deze positie is gewenst. De ligging op een kruispunt van de belangrijkste oost-westverbinding Zwolle-Twente en de noord-zuid verbinding Hoogeveen-Deventer is een gunstige factor voor de economische ontwikkeling. Daarnaast is de aanwezigheid van het NS station een positieve factor. De provincie is van mening dat voor de toekomstige ontwikkeling van de kern er vanuit het oogpunt van natuur- en landschapswaarden slechts beperkte belemmeringen zijn voor verdere uitbreiding. De infrastructurele elementen, zoals de N35 en de N348 spelen een belangrijke rol bij de locatiekeuze.

Van (grootschalige) ontwikkelingen is in het kader van dit bestemmingsplan echter geen sprake. Het gaat om die reden dan ook te ver om op dit niveau in te gaan op alle beleidsaspecten.

Water

In 2003 is in het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) vastgelegd, om het watersysteem in de periode tot 2015 op orde te brengen en hiermee wateroverlast te voorkomen. Het doel van Waterbeleid 21e eeuw (WB21) is in 2015 het watersysteem, kwantitatief gezien, op orde te krijgen en vervolgens op orde te houden. Door beide maatregelen uit te voeren, moeten wateroverlast en watertekort zoveel mogelijk worden voorkomen. Wanneer zich toch problemen voordoen, mogen deze niet worden afgewenteld op andere gebieden. Daarom is, naast bestaande technische middelen, gekozen voor de trits vasthouden-bergen-afvoeren bij wateroverlast en vasthouden-bergen-aanvoeren bij watertekort. Dit betekent dat de neerslag in een gebied in eerste instantie zo lang mogelijk wordt vastgehouden. Wanneer dit niet langer mogelijk is, wordt het water geborgen in waterbergingsgebieden. Pas wanneer deze mogelijkheid volledig is benut, mag het water worden afgevoerd (bij wateroverlast) en aangevoerd (bij watertekort).

De Europese Kaderrichtlijn Water (EKW) schept een kader voor het waterbeheer in de Europese Gemeenschap. Water is een erfgoed dat als zodanig moet worden beschermd, verdedigd en behandeld. De EKW richt zich op een goede waterkwaliteit, zowel ecologisch als chemisch. Het behalen/behouden van de goede ecologische toestand, betekent het bereiken van een evenwichtige samenstelling van planten- en diersoorten en een chemische samenstelling die geen belemmering vormt voor een gezond ecosysteem. Uitgangspunt is het beheer op het niveau van stroomgebieden. Verder moet het duurzaam gebruik van water worden bevorderd en de verontreiniging van grond- en oppervlaktewater aanzienlijk worden verminderd.

In West-Overijssel beheert het Waterschap Groot Salland zowel de kwaliteit als het peil van het oppervlaktewater. Daarnaast beheert het waterschap de waterkeringen. Afstemming van water-beleid op Europees, rijks-, provinciaal en regionaal niveau en een goede samenwerking met de waterpartners is een must om deze uitgangspunten mogelijk te maken.

Het opstellen van een waterbeheersplan is een wettelijke verplichting. In het "Waterbeheersplan 2006-2009, Leven met Water in uitvoering" zet het waterschap het beleid voor de komende jaren op een rij om de nagestreefde doelstellingen voor de korte en lange termijn te realiseren. De te nemen maatregelen worden opgenomen in het uitvoeringsprogramma. De voortgang hiervan wordt jaarlijks getoetst. Kortom: met het vaststellen van het Waterbeheersplan verplicht het waterschap zich in te spannen om de doelstellingen van het plan te halen.

Door de gemeente is een waterplan opgesteld. Hier wordt in de volgende paragraaf op ingegaan.

In het kader van het bestemmingsplan moet een watertoets worden uitgevoerd. In paragraaf 4.3 komt dit aan bod. Hier wordt het watersysteem en het rioleringssysteem van Raalte beschreven en wordt het advies van het Waterschap opgenomen.