direct naar inhoud van 3.1 Toelichting op de aanpassingen voortvloeiend uit beroepschriften
Plan: Buitengebied Raalte, correctieve herziening
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20130004-0002

3.1 Toelichting op de aanpassingen voortvloeiend uit beroepschriften

B.1 Bestemming Landhuis (artikel 13)

In één van de beroepsschriften tegen het bestemmingsplan Buitengebied wordt geageerd tegen de evenementen die zijn toegestaan binnen de bestemming 'Landhuis', in het bijzonder de evenementen die mogelijk zijn bij de Historische Buitenplaats Den Alerdinck I. Appellante is van mening dat het begrip 'evenement' onvoldoende begrensd is en vreest daardoor voor overlast voor de omgeving en aantasting van natuurwaarden.

De regeling voor evenementen in het bestemmingsplan Buitengebied is gericht op het positief bestemmen van bestaande evenementen. Binnen de bestemming Landhuis vinden op dit moment uitsluitend evenementen plaats bij Historische Buitenplaats Den Alerdinck I. Bij andere landgoederen vinden nog geen evenementen plaats.

De huidige evenementen op Den Alerdinck I zijn de zogenaamde kleinschalige evenementen in de zin van de Evenementennota. Bij het verlenen van evenementenvergunningen wordt al rekening gehouden met veiligheid, geluidsoverlast, parkeren en verkeersafwikkeling. Deze praktijk voldoet aan een goede ruimtelijke ordening, zo blijkt ook uit de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van 8 juni 2011 (nr. 201006965/1/R3) waarin de wijze waarop de gemeente Raalte evenementen toetst en planologisch mogelijk maakt geaccordeerd is.

In het concrete geval van Den Alerdinck I vinden al sinds enkele jaren evenementen als een kerstloop, aspergemanifestatie en paasvuur plaats. Het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat evenementen met een sterk afwijkend karakter zullen gaan plaatsvinden. De huidige evenementen hebben een karakter en omvang die passen bij de uitstraling van een landgoed/landhuis. Wij willen appellante in haar bezwaren tegemoetkomen en de regeling voor evenementen zo aanpassen dat de regeling ook waarborgt dat dit gebruik in de toekomst niet wezenlijk verandert c.q. intensiever wordt en het gebruik passend blijft bij het landgoed en passend blijft in de omgeving.

De bestemmingsregeling wordt daarom in voorliggende herziening aangescherpt. De gemeente kiest er voor om de regeling in de gehele bestemming Landhuis aan te scherpen, zodat dit beleid ook voor de andere landgoederen in het plangebied geldt. De bestaande evenementen op Den Alerdinck I hebben 'model gestaan' voor deze aangepaste regeling.

In de nieuwe regeling worden per jaar 5 evenementen van beperkte omvang (zoals de kerstloop) toegestaan. Voor wat grotere evenementen (zoals de aspergemanifestatie) kan een uitzondering worden gemaakt. Het onderscheid tussen evenementen van beperkte omvang en wat grotere evenementen is vertaald in regels door middel van het aantal bezoekers per dag (1.000 versus 3.000 bezoekers).

Voorwaarden voor het toestaan van evenementen met een beperkte omvang:

Voor deze evenementen geldt een maximum van 1.000 bezoekers per dag (maximaal 3.000 totaal per evenement). Voor deze evenementen geldt dat na 19:00 uur geen versterkt geluid mag worden geproduceerd zodat rust in de avondperiode en nacht is gewaarborgd. Dit zijn evenementen die primair op de dagperiode zijn gericht en een beperkt aantal bezoekers trekt. Een voorbeeld hiervan is de kerstloop, die in de loop van de middag eindigt en circa 800 bezoekers trekt.

Evenementen met ten hoogste 3.000 bezoekers per dag:

Bij ten hoogste 2 evenementen per jaar kan een uitzondering gemaakt worden met betrekking tot het bezoekersaantal. In deze gevallen mogen maximaal 3.000 bezoekers per dag (maximaal 9.000 totaal per evenement) toegelaten worden. Tevens geldt voor deze evenementen dat na 23:00 uur geen versterkt geluid meer mag worden geproduceerd, waarmee rust in de nachtperiode wordt gewaarborgd. De huidige aspergemanifestatie heeft model gestaan voor deze categorie evenementen.

De nieuwe regeling stelt daarmee nadere beperkingen op het gebied van:

  • het maximum aantal evenementen;
  • de maximale duur per evenement;
  • maximale bezoekersaantallen;
  • regels omtrent versterkt geluid.

Met deze aanscherping wordt tegemoetgekomen aan de bezwaren van appellante en wordt gewaarborgd dat het gebruik passend blijft bij het karakter van het landgoed en de draagkracht van het gebied niet overschrijdt.

B.2 Algemene afstandsregel van bebouwing tot de weg (artikel 45, lid 4)

De appellanten hebben beroep aangetekend tegen meerdere zaken in het vastgestelde bestemmingsplan. Eén daarvan geeft aanleiding om middels deze herziening het bestemmingsplan aan te passen.

Vanwege het bepaalde in artikel 45.4 (algemene afstandsregel van bebouwing tot de weg) is het niet toegestaan te bouwen binnen een zone van 15 m vanuit de weg. Het beroep van appellant bracht aan het licht dat aan de Woolthuisweg, maar ook op enkele andere locaties in het plangebied, bestaande (legale) bebouwing is gelegen binnen de zone van 15 m. Deze bebouwing wordt dus wegbestemd, wat uiteraard niet de bedoeling is. Om dit te voorkomen is besloten een zinsnede toe te voegen aan het bepaalde in artikel 45.4, zodat de bepaling als volgt luidt:

'Onverminderd hetgeen in hoofdstuk 2 is bepaald, dient ten minste een afstand van 15 m in acht genomen te worden tussen gebouwen en de as van de weg met de bestemming Verkeer en Verkeer - Onverhard, tenzij deze afstand op het moment van vaststelling van dit bestemmingsplan minder bedraagt, in dat geval geldt dat de bestaande afstand als ten hoogste toelaatbaar wordt aangehouden.'

B.3 Stal 't Reelaer, Raalte (verbeelding)

Het beroep heeft betrekking op de manege aan de Heinoseweg 10, Stal 't Reelaer.

Naar aanleiding van de zienswijze van Stal 't Reelaer is besloten de manege positief te bestemmen. De zienswijze is op dat punt gegrond verklaard. In het vastgestelde bestemmingsplan is daarom de bestemming Sport opgenomen voor de manege, maar een deel van de gronden, de parkeerplaats en de paardenbak, vallen abusievelijk nog steeds onder de bestemming Agrarisch met waarden - Landschapswaarden. De gemeente erkent deze fout en heeft zodoende besloten deze te herstellen door middel van voorliggende herziening.

Hiertoe krijgen zowel de parkeerplaats als de paardenbak de bestemming Sport, voorzien van de aanduiding 'manege'. Zodoende zijn alle gronden behorende bij de manege ondergebracht in deze bestemming en bestemd conform het feitelijke gebruik.

B.4 Bouwvlak Lemelerveldseweg 36, Heino (verbeelding)

Het beroep heeft betrekking op het bouwvlak behorende bij het melkveebedrijf aan de Lemelerveldseweg 36 te Heino.

Appellant heeft een zienswijze ingediend waarin is verzocht om een vormverandering van het bouwvlak. Deze zienswijze is gedeeltelijk gegrond verklaard en het bouwvlak is ambtshalve aangepast naar een oppervlak van 1,5 ha. Appellant heeft hierop beroep ingesteld en daarin een nieuw voorstel voor aanpassing van het bouwvlak gedaan.

Naar aanleiding van het beroepschrift heeft overleg plaatsgevonden tussen gemeente en appellant. Hier is een bouwvlak uitgekomen dat voldoet aan de beleidsuitgangspunten voor agrarische bouwvlakken en waarin appellant zich kan vinden. Dit aangepaste bouwvlak is in deze herziening opgenomen.

B.5 Bouwvlak Spekhoekweg 14, Heeten (verbeelding)

Het beroep heeft betrekking op een intensieve veehouderij aan de Spekhoekweg 14 te Heeten.

Appellant heeft in zijn zienswijze verzocht om een vergroting van het bouwvlak naar 1,5 ha. Deze zienswijze is gedeeltelijk gegrond verklaard: het bouwvlak is vergroot naar 1 ha. Appellant verzoekt in zijn beroepschrift opnieuw om een vergroting naar 1,5. Als dit niet mogelijk is verzoekt hij om een aanpassing van het bouwvlak (vormverandering). De door appellant voorgestelde vormverandering voldoet aan de beleidsuitgangspunten voor bouwvlakken, zoals beschreven in de toelichting van het moederplan en de Nota Zienswijzen. In voorliggend plan wordt de gevraagde vormverandering geregeld.

B.6 Wijziging bestemming gronden van Agrarisch met waarden - Natuur en landschap naar Agrarisch met waarden - Landschap

Het beroep heeft betrekking op de percelen kadastraal bekend Heino, sectie G, nummers 385 en 401, alsmede een deel van het perceel kadastraal bekend als sectie I, nummer 383.

Deze gronden vallen op de verbeelding binnen de bestemming 'Agrarisch met waarden - Natuur en Landschap'. Appellant heeft hiertegen zowel een inspraakreactie als een zienswijze ingediend, omdat de gronden bestemd zouden moeten worden als 'Agrarisch met waarden - Landschap'. De gemeente heeft zowel bij de beantwoording van de inspraakreacties als zienswijzen aangegeven dat de bezwaren gegrond zijn en dat de bestemming in het ontwerp- c.q. vastgestelde bestemmingsplan de juiste bestemming zouden krijgen. Per abuis is dat echter tot op heden nog niet gebeurd.

Door middel van voorliggend plan krijgen de gronden alsnog de juiste bestemming ('Agrarisch met waarden - Landschapswaarden').

B.7 Aanpassing bouwvlak Zwolseweg 52, Heino

Het beroep heeft betrekking op het bouwvlak aan de Zwolseweg 52 te Heino.

Het bouwvlak valt in de bestemming 'Agrarisch met waarden - Natuur en Landschap', en heeft in het vastgestelde bestemmingsplan een wat buitenissige vorm: in de zuidoostelijke hoek lijkt een gedeelte van het bouwvlak te ontbreken. Appellant heeft hierover zowel een inspraakreactie als een zienswijze ingediend, met het verzoek het bouwvlak uit te breiden in de genoemde hoek zodat er een logische vorm ontstaat. De gemeente heeft zowel bij de beantwoording van de inspraakreacties als zienswijzen aangegeven dat de bezwaren gegrond zijn en dat het bouwvlak in het ontwerp- c.q. vastgestelde bestemmingsplan de juiste vorm zouden krijgen. Per abuis is dat echter tot op heden nog niet gebeurd.

In het voorliggende plan wordt het bouwvlak alsnog aangepast naar de juiste vorm.

B.8 Aanpassing aanduiding 'bosbouwbedrijf' Zwolseweg 52

Het beroep heeft betrekking op de functieaanduiding 'bosbouwbedrijf' ter plaatse van de Zwolseweg 50, en tevens op het bouwvlak aan de Zwolseweg 52.

Ter plaatse van de bestemming 'Landhuis' aan de Zwolseweg 50 is in het bestemmingsplan de functieaanduiding 'bosbouwbedrijf' opgenomen. Deze functieaanduiding moet echter op het bouwvlak daarnaast liggen, ter plaatse van nummer 52, waar ook beroepschrift 'B.7' betrekking op heeft.

In het voorliggende plan wordt de functieaanduiding 'bosbouwbedrijf' alsnog op het juiste bouwvlak gelegd. In verband met de aanpassing onder B.6 worden de regels die verbonden zijn aan deze aanduiding overgebracht van artikel 5 naar artikel 4.

B.9 Aanpassing bouwvlak ten behoeve van een ligboxenstal aan de Koldeweesweg 24, Heeten (verbeelding)

Appellant heeft twee dagen voor vaststelling van het bestemmingsplan Buitengebied een omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw van een ligboxenstal. Deze aanvraag voldeed aan het op dat moment nog vigerende bestemmingsplan. De ligboxenstal is op 27 november 2012 vergund en er is gestart met de bouw.

De aanvraag is niet in overeenstemming met het nieuwe bestemmingsplan, waarin aan de oostzijde van de Koldeweesweg slechts de bestaande situatie is bestemd, vanwege de aanwezigheid van een es. Het bestemmingsplan wordt nu in overeenstemming gebracht met de vergunde situatie, zoals die per 27 november 2012 is ontstaan. Hiermee wordt tevens tegemoetgekomen aan het beroepschrift dat betrekking heeft op dit perceel. Er wordt aan de oostzijde van de Koldeweesweg in verband met de aanwezige es geen verdere uitbreidingsruimte gegeven.