direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke structuur
Plan: Mariënheem
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20120011-0002

2.2 Ruimtelijke structuur

De belangrijkste infrastructuur binnen de gemeente Raalte wordt gevormd door de N35, de weg van Zwolle naar Almelo, die door Mariënheem loopt. Op het gebied van openbaar vervoer vormt de spoorlijn Zwolle - Almelo de belangrijkste verbinding voor de gemeente. Deze spoorlijn loopt even ten zuiden van de kern.

De kern van het dorp Mariënheem kenmerkt zich door een vrij traditionele architectuur van de panden. Elk pand is apart vormgegeven. Het centrum van de kern heeft over het algemeen een open beeld door de ruime maat van het stratenpatroon. Er bevindt zich een aantal functies tussen de (hoofdzakelijk vrijstaande) woningen. Langs de toegangswegen naar het centrum van de kern valt eveneens een menging van de functies waar te nemen. Overwegend zijn deze wegen aan te merken als woonstraten. Van oudsher zijn nog verspreid aanwezige commerciële en maatschappelijke functies aanwezig. Ook komt (voormalige) agrarische bebouwing voor.

De woonwijken in Mariënheem betreffen woonwijken uit verschillende perioden, vanaf de jaren vijftig tot heden. Dit is in de stedenbouwkundige opzet en de architectuur van de woningen te herkennen. De wijken hebben een planmatige opzet. De bebouwing is hoofdzakelijk traditioneel. Ook de kapvormen zijn in hoofdzaak traditioneel. Bij projectmatige bouw komen afwijkende kapvormen voor. De rijenwoningen en incidenteel de tweekappers zijn projectmatig ontworpen en gebouwd. Deze woningen hebben binnen de wijk dan ook een sterke samenhang in architectuur.

Aan de oostzijde van Mariënheem bevindt zich een bedrijventerrein. Dit terrein heeft een planmatige opzet. Het bedrijventerrein wordt gekenmerkt door een menging van verschillende activiteiten (opslag, productie, overslag, kantoorruimte) en incidenteel wonen. De panden hebben een eigen identiteit en hebben geen specifieke architectuur. De bedrijfspanden hebben in het algemeen een sober karakter, dat wil zeggen gebaseerd op een eenvoudige plattegrond en zijn meestal voorzien van een plat dak.

Aansluitend aan de westzijde van de kern zijn de sportterreinen gelegen van de voetbal- en tennisvereniging. De sportcomplexen hebben een (vrijwel) planmatige en rationele opzet. De bebouwing bestaat onder meer uit kantines en kleedruimten en is uitgevoerd met een plat dak of laag zadeldak en het staat vrij op de kavel. De gebouwen zijn daardoor rondom zichtbaar. Een goede landschappelijke inpassing van het terrein is dan ook een vereiste. Aansluitend aan de sportterreinen is het volktuinencomplex van Mariënheem gelegen.

Aan de zuidzijde van het plangebied bevindt zich een zogenaamd groen complex. Dit gebied kenmerkt zich door een zeer groen karakter. De bebouwing in dit gebied bestaat uit de kerk en het dorpshuis.
De begraafplaats valt ook binnen het plangebied. De begraafplaats is traditioneel achter het kerkgebouw gesitueerd, aan de rand van de kern.