Plan: | Buitensportcentrum Raalte |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0177.BP20120009-0003 |
Conform de oplossingsrichtingen die beschreven zijn in de gebiedsvisie Pilot Raalte Noord, is in eerste instantie onderzocht of verplaatsing naar één van de zoekgebieden voor recreatie (zoals opgenomen in de visie) mogelijk was. Een situering op de locatie van de Franciscushof is onderzocht. Hier is echter gekozen voor woningbouw. Situering nabij de zandwinplas aan de Krieghuisweg was niet haalbaar omdat hier nog in ieder geval tot 2019 sprake is van zandwinning. Tenslotte is een bosperceel, gelegen tussen camping Krieghuusbelten en het Overijssels kanaal in beeld geweest. Deze locatie is afgevallen omdat hier vergelijkbare beperkingen gelden als voor de huidige locatie van het bedrijf (ook gelegen in de EHS). Alternatieve boslocaties brengen vergelijkbare en/of nieuwe problemen met zich mee, zoals negatieve effecten op andere plek, bezwaren omwonenden, financiële haalbaarheid en inpassing in de EHS. Hierom heeft in 2005 het college van gemeente Raalte besloten te kijken naar de tweede oplossingsrichting uit de gebiedsvisie: inpassing van het bedrijf Omni Mobilae op de huidige locatie. Ten behoeve van deze inpassing heeft, in nauw overleg met de provincie, het bureau BRO opdracht gekregen om de ecologische effecten van verschillende inrichtingsvarianten voor het terrein van Omni Mobilae te analyseren.
In 2008 zijn deze inrichtingsvarianten besproken met de gemeente, de provincie Overijssel en het IVN. In dit overleg zijn de partijen gezamenlijke tot een voorkeursvariant gekomen, de zogenaamde variant B. Voor een beschrijving van de andere varianten wordt verwezen naar de in Bijlage 1 opgenomen Variantenanalyse. In de inrichtingsvariant B is voorgesteld om het paintballterrein te verplaatsen naar de zuidrand van het bos. Hierdoor worden de activiteiten geconcentreerd aan de randen van het EHS-gebied. Op dit terrein is ook een gebouwde voorziening van maximaal 30 m² noodzakelijk. Daarnaast wordt in deze variant voorgesteld de parkeergelegenheden die nu verspreid in het bos liggen te verplaatsen naar het open weiland langs de toegangsweg. Het voorstel is om tegelijkertijd de EHS-begrenzing aan te passen. De toekomstige locatie van het paintballterrein komt daarmee buiten de EHS te liggen. Ter compensatie zal een deel van het open veld, wat nu gebruikt wordt voor de highlandgames worden opgenomen in de EHS. Op het huidige paintballterrein vindt een groene kwaliteitsverbetering plaats door de aanplant van bomen en struiken. Gezien zijn functie als parkeerveld, wordt het grasveld, tussen de highlandgames en de toegangsweg, niet opgenomen in de EHS. Wel wordt het groene karakter van dit parkeerterrein behouden. Het parkeerveld blijft grasveld en zal door de boombeplanting rondom in de toekomst redelijk dichtgroeien.
In de nieuwe EHS zal het terrein ingericht en beheerd worden om natuurwaarden te verhogen. Aan de noordkant van het highlandgamesterrein wordt een strook grasland omgevormd tot bosrand. Daarnaast wordt op het huidige paintballterrein een kwaliteitsverbetering bereikt door het bos daar sterk te dunnen. Deze en andere maatregelen zijn opgenomen in het Bedrijfsnatuurplan Omni Mobilae (zoals opgenomen in bijlage 1 van de regels).
Het is in de toekomst ook de bedoeling om de oude brandtoren aan de zuidwestkant van het highlandgamesterrein te verhogen naar maximaal 27 m. De gemeente heeft middels een proefopstelling beoordeeld of een hoogte van 27 m leidt tot aantasting van het landschap. Daarbij is geconstrateerd dat een toren van dergelijke hoogte nauwelijks zichtbaar is in het landschap.
Figuur 3.2 Situatieschets toekomstige situatie
Het huidige paintballterrein heeft een oppervlak van 1,55 ha in de EHS. Het toekomstige paintballterrein zal worden verplaatst en worden verkleind tot minder dan ongeveer een derde van het huidige oppervlak. Het toekomstige paintballterrein wordt slechts 0,43 ha groot. Daarnaast zal 0,35 ha van het open veld worden opgenomen in de EHS.
Figuur 3.3 Toekomstige EHS