direct naar inhoud van 3.3 Water
Plan: Wijziging Borgwijk, fase 2
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20110018-0002

3.3 Water

Inleiding

Bij ruimtelijke ingrepen is het verplicht de watertoets toe te passen. De watertoets is het hele proces van vroegtijdig adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. Voor de realisatie van de 2e fase van het woongebied Borgwijk moet inzicht worden geboden in de effecten op de waterhuishouding van de ruimtelijke ingreep. Met het reeds eerder uitgevoerde onderzoek en het opstellen van deze waterparagraaf is dit voor de voorgenomen ruimtelijke ontwikkeling in beeld gebracht. Hiertoe moet ook overleg gevoerd worden met de waterbeheerder.

Waterbeleid

Er is rekening gehouden met het vigerend rijks-, provinciaal, waterschapsbeleid en gemeentelijk beleid.

Waterparagraaf

Het plangebied maakt onderdeel uit van het totale (toekomstige) woongebied Borgwijk. Voor dit woongebied is reeds in 2007 een Waterhuishoudings- en Rioleringsplan opgesteld (Grontmij, 31 mei 2007). Hierin zijn de waterhuishoudkundige randvoorwaarden en uitgangspunten vastgelegd en is een rioleringsplan opgesteld voor het gehele woongebied De hoofdpunten hieruit zijn:

  • gescheiden afvoeren van vuil- en hemelwater;
  • bovengronds afvoeren van hemelwater vanaf de woningen en zoveel mogelijk toepassen van infiltratie;
  • voldoende berging (ook bij extreme neerslag);
  • zo min mogelijk beïnvloeding van grond- en oppervlaktewater;
  • drooglegging,: voor de aanleghoogte van het vloerpeil wordt een ontwateringsdiepte geadviseerd bij gebouwen van 1,00 m. Het bouwpeil moet minmaal 0,20 meter boven straatpeil zijn.

Bovenstaand geldt dus ook voor fase 2: dit deelplan zal gebruik maken van het watersysteem zoals dat is ontworpen voor de gehele wijk.

Het hemelwater van gebouwen, parkeerplaatsen en wegen wordt afgekoppeld, geïnfiltreerd en het overtollige water wordt uiteindelijk afgevoerd naar open water. Voor de benodigde berging van het hemelwater worden wadi's aangelegd. Aandacht wordt besteed aan duurzaam bouwen en een duurzaam gebruik van de openbare ruimte om een goede kwaliteit van het afgekoppelde hemelwater te garanderen.

In Borgwijk is hiervoor centraal een groenstrook gesitueerd, welke dienst doet als hoofdverbindingsas en als wateropvanggebied. Dit groene wateropvanggebied, een wadi, heeft de functie om regenwater te bergen en te infiltreren.

Langs de noordzijde van de Lemelerweg wordt de bestaande greppel gehandhaafd en deels verbreed om voldoende berging te realiseren. De greppel voert af naar het oosten op de watergang (OK 20.12) van Waterschap Groot Salland.

Het vuilwater zal onder vrijval verval worden aangesloten op de gemeentelijke vuilwaterriolering (dwa) gelegen in de 1e fase.

Watertoetsproces

Het waterschap Groot Salland is reeds bij het opstellen van het "Waterhuishoudings- en Rioleringsplan" voor het totale woongebied Borgwijk betrokken geweest en heeft ingestemd met het plan. Voor deze fase zal het waterschap nog geconsulteerd worden in het kader van het vooroverleg.

Uit bovenstaande waterparagraaf kan worden geconcludeerd dat er geen nadelige gevolgen optreden ten aanzien van de waterhuishouding.