direct naar inhoud van 2.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Wijziging Borgwijk, fase 2
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20110018-0002

2.3 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Luttenberg 2003

Doel van de structuurvisie Luttenberg, vastgesteld door de gemeenteraad op 27 maart 2003, is het geven van een visie op de gewenste en mogelijke toekomstige ontwikkelingen op langere termijn. De visie is uitdrukkelijk gericht op hoofdlijnen die richtinggevend zijn voor verdere uitwerking in ruimtelijke plannen. Op de structuurvisiekaart is het plangebied reeds aangegeven als "toekomstig woongebied".

Welstandsnota

Op 1 juli 2004 is de Welstandsnota gemeente Raalte door de gemeenteraad vastgesteld. Hierin wordt het kader aangereikt, waarbinnen de welstandstoetsing plaats heeft. De Welstandsnota bevat de basisvoorwaarden, waaraan bouwaanvragen op welstandsaspecten getoetst zullen worden. Het legt voor een bepaald gebied een beoordelingskader vast. Dit is opgesteld vanuit een visie op de toekomst van het gebied en vanuit een beeld van aanwezige waarden. Er worden criteria benoemd die ertoe moeten bijdragen dat de toekomstige bebouwing past in de omgeving. Afhankelijk van de waarde van het gebied kan het kader meer of minder streng zijn.

Het plangebied valt onder het welstandsgebied Woonwijken. Hierin is aangegeven dat enkele woonwijken nog in ontwikkeling zijn. Voor deze gebieden zijn beeldkwaliteitplannen opgesteld. Bij de beoordeling van nieuwbouwplannen zijn dan ook als aanvulling op de welstandsnota de beeldkwaliteitplannen van toepassing. Na voltooiing van de wijk gaat het gebied over van ontwikkeling naar beheer en worden de gebiedgerichte welstandscriteria van toepassing. Voor de nieuwe woonwijk Borgwijk is een beeldkwaliteitplan opgesteld.

Beeldkwaliteitsplan Luttenberg-Borgwijk

Op 30 oktober 2008 is het beeldkwaliteitsplan 'Luttenberg-Borgwijk' vastgesteld. Hierin zijn de stedenbouwkundige verkaveling, de fasering, de differentiatie, de aantallen, de woonsferen en een beleidregiekaart opgenomen.

In het beeldkwaliteitsplan is aangegeven dat de realisering van de woonwijk uit twee fasen zal bestaan. De tweede fase betreft het oostelijk deel. In dit deel zal een wisselend bebouwingsbeeld worden gerealiseerd, bestaande uit deels vrijstaande en deels twee-onder-een-kapwoningen. Aan de oostkant wordt het woongebied afgeschermd met een transparante bomenrij. In het noorden zal een doorzetting van het bos voor beslotenheid zorgen en als entree naar het dorp dienen.

Het beeldkwaliteitsplan spreekt zich ook uit over de kapvormen en -richtingen en de detaillering van de gevels van de woningen. Voor deelgebied 2 'Bosrand' (zie kaart Deelgebieden) heeft de gemeenteraad bij besluit van 24 september 2009 een aangepaste beschrijving vastgesteld. De verandering heeft betrekking op het toestaaan van een nokrichting haaks op de weg (in plaats van evenwijdig) en het uitvoeren van de gevels in metselwek met houtaccenten (in plaats van hoofdzakelijk in hout).

afbeelding "i_NL.IMRO.0177.BP20110018-0002_0002.png"

Kaart Fasering

Voor Borgwijk zijn diverse woonsferen aangegeven, deze bestaan uit de volgende vier deelgebieden:

1. Dorpslint Ter Borgweg.

2. Bosrand.

3. Rand naar het open landschap en Lemelerweg.

4. Centraal gebied met wadi.

Voor de tweede fase zijn de laatste drie woongebieden van belang. In het beeldkwaliteitplan is vervolgens per deelgebied een gebiedsbeschrijving opgenomen en zijn de welstandscriteria weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0177.BP20110018-0002_0003.png"

Kaart Deelgebieden