Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Neppelenbroekerdijk 9 en Pleegsterdijk 18
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0177.BP20100014-0003

3.6 Archeologie

 
Op 1 september 2007 is de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (Wamz) van kracht geworden. Deze wet regelt de omgang met het archeologisch erfgoed. Gemeenten hebben hierbij een archeologische zorgplicht en initiatiefnemers van projecten waarbij de bodem wordt verstoord, zijn verplicht rekening te houden met de archeologische relicten die in het plangebied aanwezig (kunnen) zijn. Hiervoor is onderzoek noodzakelijk: het archeologisch vooronderzoek. Als blijkt dat in het plangebied behoudenswaardige archeologische vindplaatsen aanwezig zijn, dan kan de initiatiefnemer verplicht worden gesteld hiermee rekening te houden. Dit kan leiden tot een aanpassing van de plannen, waardoor de vindplaatsen behouden blijven, of tot een archeologische opgraving en publicatie van de resultaten.
 
Op grond van de provinciale archeologische verwachtingskaart heeft het plangebied een middelhoge archeologische verwachting De gemeente Raalte beschikt inmiddels ook over een archeologische verwachtingskaart. Deze is opgenomen in het voorontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied’ en is gedetailleerder dan de verwachtingskaart van de provincie Overijssel. Op deze gemeentelijke kaart heeft het erf aan de Neppelenbroekerdijk 9 evenals het perceel Pleegsterdijk 18 een lage archeologische verwachtingwaarde.
 
   
Uitsnede archeologische beleidskaart gemeente Raalte
  
Het plangebied heeft een lage archeologische verwachting. Er zijn geen waarnemingen of vondstmeldingen bekend uit het plangebied. Het plangebied ligt niet binnen of grenst niet aan een archeologisch monument.
Binnen de twee aangegeven locaties wordt de bestaande bebouwing gesloopt en worden twee nieuwe woningen gebouwd.
Het beleid van de gemeente Raalte voor gebieden met een lage archeologische verwachting is: 
  • bij ontwikkelingen groter dan 10 ha (buitengebied) geldt een archeologische onderzoeksplicht.
     
Conclusie
Het uitvoeren van archeologisch onderzoek is niet noodzakelijk. De geplande werkzaamheden blijven binnen de onderzoeksgrens van 10 ha. Het plangebied wordt, op archeologische gronden, vrijgegeven.
Mochten er tijdens het uitvoeren van de civiele werkzaamheden archeologische resten aangetroffen worden, geldt een meldingsplicht bij het bevoegd gezag (de gemeente Raalte) volgens de Monumentenwet 1988, art. 53 en 54.