direct naar inhoud van 5.8 Water
Plan: Recreatieoord Krieghuusbelten (uitbreiding)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20100013-0003

5.8 Water

In het kader van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) is het verplicht ruimtelijke plannen te 'toetsen op water', de zogenaamde Watertoets. De Watertoets is een waarborg voor water in ruimtelijke plannen en besluiten.

Voorgenomen ontwikkeling

De voorgenomen uitbreiding van Recreatieoord Krieghuusbelten B.V. is beoogd rondom de kleine zandwinplas ten zuiden van de Krieghuisweg. Het project voorziet in de realisatie van 60 chalets. In 2009 was hiervoor een ontwerp opgesteld die na een workshop is bijgesteld tot onderstaand ontwerp (zie afbeelding 10). De stacaravans komen uiteindelijk aan weerszijde van de recreatieplas en op een landtong aan de zuidkant van de plas. De oever van de watergang ten zuiden van het plangebied valt buiten de plangrenzen en is in eigendom van het waterschap.

afbeelding "i_NL.IMRO.0177.BP20100013-0003_0016.png"

Afbeelding 10: Schetsontwerp (bron: workshop uibreiding camping - 22 juli 2010)

Relevant beleid en uitgangspunten

Het beleid van het Waterschap Groot Salland staat beschreven in het Waterbeheerplan 2010-2015, de beleidsnota Leven met Water in Stedelijk Gebied, Strategische Nota Rioleringsbeleid 2007, Visie Beheer en Onderhoud 2050 en het Beleidskader Recreatief Medegebruik. Daarnaast is de Keur van het Waterschap Groot Salland een belangrijk regelstellend instrument waarmee in ruimtelijke plannen rekening moet worden gehouden. Op gemeentelijk niveau is het in overleg met het waterschap opgestelde gemeentelijk Waterplan en het (verbreed) gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) van belang.

Vanuit Waterschap Groot Salland zijn de volgende uitgangspunten aangegeven voor de verdere uitvoering van dit plan:

  • De vijver moet een 'gesloten systeem' blijven; geen verbinding met de Wooldvloedgraven.
  • Er moet rekening worden gehouden met een onderwatertalud van minimaal 1:4 om het talud stabiel aan te leggen en te onderhouden.
  • Langs de Wooldvloedgraven is een onderhoudspad noodzakelijk.
  • Wooldvloedgraven heeft ter plaatse van de vijver geen ecologische doelstelling.
  • Uitbreiding zandwinning Reko in westelijke en noordwestelijke richting. Op termijn wordt de Wooldvloedgraven onderbroken.
  • Ecologische verbindingszone zuidwestelijk langs de locatie, dus niet de Wooldvloedgraven.

Invloed op de waterhuishouding

Binnen het bestemmingsplan worden meer dan 10 recreatieverblijven gerealiseerd en de toename van het verharde oppervlak bedraagt meer dan 1500 m2. Het plan heeft dus een significante invloed op de waterhuishouding.

Daarnaast bevindt het plangebied zich niet binnen een beekdal, primair watergebied of een stedelijke watercorridor en is er binnen het plangebied geen sprake van (grond)wateroverlast. Het plangebied ligt ook niet in een grondwaterbeschermingsgebied of intrekgebied van een drinkwaterwinning.

Hemel- en vuilwaterafvoer

Bij de afvoer van overtollig hemelwater is infiltratie in de bodem het uitgangspunt. Het totale oppervlak van de stacaravans blijft beperkt tot circa 3.300 m2. De bodem bestaat uit goed doorlatende zandgronden. Het schone hemelwater dat op deze stacaravans valt zal daarom via grindkoffers en aanwezige groenstroken op de percelen infiltreren. Daarnaast biedt de vijver een grote buffer.

Het plan bevat ook een rioleringscomponent. Het plangebied zal worden voorzien van een rioleringsstelsel alleen voor vuil water. Via een rioolgemaal zal dit lozen op het gemeentelijk drukrioolstelsel.

Door het plan neemt het afvalwaterdebiet op het bestaande drukrioolstelsel toe. De extra lozing levert geen problemen op ten aanzien van de capaciteit van dit rioleringsstelsel. Over de exacte technische invulling wordt overleg gepleegd met de gemeente Raalte.

Oppervlaktewater

De bestaande plas blijft grotendeels ongewijzigd. Dit geldt zowel ten aanzien van de ruimtelijke inrichting als van het gebruik. Aan de zuidzijde wordt de vijver uitgebreid met twee watergangen ter weerszijden van de landtong. Deze watergangen krijgen een diepte van 2 meter en een breedte van circa 12 meter.

Gebruiksfunctie vijver

Ook in de toekomst blijft de functie als visvijver voor alle gasten van Recreatieoord Krieghuusbelten gehandhaafd. Aan de noordzijde wordt deze versterkt door de aanleg van vissteigers. Het waterpeil van de vijver blijft ongewijzigd. De vijver zal geen functie krijgen als zwemwater. Met kleine bootjes en waterfietsen kan gebruik worden gemaakt van de vijver.

Oeverinrichting

Het zand dat ten behoeve van de niewe watergang wordt afgegraven, wordt verplaatst naar de randen van de visvijver. De afgelopen jaren zijn de oevers fors afgekalfd. Met het zand kunnen de oevers worden hersteld.

Veiligheid vijver

Met het vrijgekomen zand kunnen de oevers worden hersteld. Voor de veiligheid kunnen zogenaamde "plasbermen" (een soort terrassen) worden aangebracht.

Ontwateringsdiepte

Voor de aanleghoogte wordt een ontwateringsdiepte geadviseerd van minimaal 80 centimeter. Dit is de afstand tussen de gemiddelde hoogste grondwaterstand (GHG) en het maaiveld, binnen het plangebied liggen deze ongeveer op dezelfde hoogte. De stacaravans hebben geen kruipruimte en staan iets boven maaiveld, grondwateroverlast wordt niet verwacht.

Digitale watertoets

In het kader van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) is het verplicht ruimtelijke plannen te toetsen op water, ofwel de zogenaamde watertoets. De watertoets is een waarborg voor water in ruimtelijke plannen en besluiten.

Met het doorlopen van de digitale watertoets kan worden vastgesteld of in het plan voldoende rekening is gehouden met de wateraspecten en de ruimte die nodig is voor de opvang van water. De uitkomst van de digitale watertoets is opgenomen als bijlage 1 bij deze bestemmingsplantoelichting.