Plan: | Beaphar te Raalte |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0177.BP20100012-0003 |
Het ruimtelijk beeld van het gebied wordt bepaald door de schakelfunctie van het gebied tussen de rijksweg N35 en het woongebied Het Raan en de kern van Raalte met tevens de entreefunctie van het gebied voor de treinreiziger en automobilist.
Tussen de Ganzeboomlaan en het bestaande deel van de Oude Linderteseweg liggen twee bedrijfspanden. Het betreft hier een bestaande drankenhandel en het magazijngebouw van Beaphar. In deze situatie zal in de nabije toekomst weinig veranderen.
Westelijk van de Oude Linderteseweg ligt het bestaande kantoor/productiegebouw van Beaphar. Opzet van het plan is deze bebouwing in noordwestelijke richting uit te breiden met een aantal magazijnen en productiegebouwen. Hiertoe wordt de Oude Linderteseweg parallel aan de rijksweg doorgetrokken voor ontsluitingsdoeleinden. De bebouwing zal zich op deze weg oriƫnteren.
De uitbreiding zal in twee fases geschieden. In de eerste fase (A) zal het huidige distributiecentrum in noordwestelijke richting worden vergroot. In de tweede fase (B) zal er een extra productieruimte en een tweede uitbreiding van het distributiecentrum worden gerealiseerd in zuidwestelijke richting. In figuur 3.1 zijn de huidige situatie en de voorgenomen uitbreidingen opgenomen. Het huidige distributiecentrum is in oranje weergegeven. De eerste fase (A) uitbreiding is in geel, blauw en oker weergegeven. De sprinklerinstallatie en de parkeerplaatsen worden eveneens in deze eerste fase gerealiseerd. De tweede fase (B) uitbreiding (productie en uitbreiding distributiecentrum) is ook weergegeven op de tekening, doch niet ingekleurd. Het betreft hier de blokken boven het gekleurde gebied.
Beaphar BV wil de gebouwen van de eerste uitbreiding (fase A) zo spoedig mogelijk in gebruik nemen. De start van de realisatie is voorzien in 2012/2013. Fase B zal in de periode 2015-2018 gerealiseerd worden volgens de huidige planning en inzichten.
Figuur 3.1 Toekomstige situatie bebouwing (deel uitbreiding) (de kaart met de uitbreiding geeft niet de daadwerkelijke noord-zuid richting weer)
Teneinde de voorgenomen uitbreiding te kunnen realiseren is een perceelsoppervlak van naar schatting 2,84 hectare noodzakelijk. Dit om nieuwbouw te kunnen realiseren. De benodigde hoeveelheid grondoppervlak heeft Beaphar in eigendom. Na bebouwing zal de bebouwde oppervlakte maximaal 1,5 hectare bedragen. De hoogte van de verschillende ruimtes variƫren waarbij volgens het ontwerp een maximale bouwhoogte van 14 meter is aangehouden.
Volgens de CROW-bepalingen behoort Beaphar tot de arbeidsextensieve en bezoekersextensieve bedrijven. Beaphar ligt in weinig stedelijk gebied. Dit betekent dat er minimaal 0,6 parkeerplaatsen per 100 m2 bruto vloeroppervlak (BVO) nodig zijn. Beaphar heeft een BVO van 14.500 m2. Dit betekent dat er 87 parkeerplaatsen op de locatie nodig zijn. In de toekomstige situatie zullen er 133 parkeerplaatsen (voornamelijk aan de westzijde van het terrein) worden gerealiseerd. Dit is ruim voldoende voor een goede parkeersituatie op locatie.