Plan: | Raalte Kern, omgeving Markeweg 25 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0177.BP20100004-0003 |
Structuurvisie Raalte 2003
In de structuurvisie wordt het wensbeeld van de ruimtelijke structuur in een onbepaald verre toekomst gegeven. Het levert de ruimtelijke context waarbinnen aangediende ontwikkelingen een plaats kunnen krijgen. De gemeente Raalte streeft naar handhaving van haar subregionale functie voor zowel de voorzieningen als voor de werkgelegenheid. De bevolkingsgroei van Raalte dient daarmee in harmonie te zijn.
Het streven voor de toekomst is een duurzame stedelijke structuur te realiseren en een duurzame locale economie. Tevens biedt de visie de basis voor een duurzame sociale structuur. In de visie wordt aangegeven op welke manier dit bereikt zal moeten worden.
Woonvisie Raalte 2006-2015
De gemeente Raalte heeft in juni 2006 de Woonvisie Raalte 2006-2015 vastgesteld. In 2002 is een woningmarktanalyse Raalte uitgevoerd. Dit onderzoek is in 2005 herijkt. Belangrijkste vraag hierbij was: Wat zijn de meest recente ontwikkelingen en wat komt er de komende jaren op Raalte af?
Met de woningmarktanalyse en deze Woonvisie wil de gemeente Raalte:
Welstandsnota
In de Woningwet is vastgelegd voor welke bouwwerkzaamheden een bouwvergunning nodig is. Bij Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) is bepaald welke bouwwerken vergunningvrij zijn en voor welke bouwwerken een bouwvergunning aangevraagd moet worden. Alle vergunningplichtige bouwwerken dienen te worden getoetst aan welstandseisen.
Op 1 juli 2004 is de Welstandsnota gemeente Raalte door de gemeenteraad vastgesteld. Hierin wordt het kader aangereikt, waarbinnen de welstandstoetsing plaats heeft.
De Welstandsnota bevat de basisvoorwaarden, waaraan bouwaanvragen op welstandsaspecten getoetst zullen worden. Het legt voor een bepaald gebied een beoordelingskader vast. Dit is opgesteld vanuit een visie op de toekomst van het gebied en vanuit een beeld van aanwezige waarden. Er worden criteria benoemd die ertoe moeten bijdragen dat de toekomstige bebouwing past in de omgeving. Afhankelijk van de waarde van het gebied kan het kader meer of minder streng zijn.
Het plangebied valt binnen het gebied W2: individuele bouw.
Kenmerkend voor deze individuele bouw is het eigen gezicht van de vrijstaande panden.
Specifieke, gebiedsgerichte aandachtspunten zijn:
Groenbeleidsplan
In de gemeentelijke nota Groenhoofdstructuur 2010 wordt het groenbeleid van de gemeente omschreven. Vanwege de vele ruimtelijke ontwikkelingen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden was het noodzakelijk om de groenhoofdstructuur en daarmee het eerdere groenbeleidsplan te actualiseren.
Alle groene onderdelen van de openbare ruimte die van groot belang zijn voor de kwaliteit van de openbare ruimte zijn ondergebracht in de groenhoofdstructuur. Het beleid is gericht op het handhaven en versterken en daarnaast het onderling verbinden van de verschillende elementen.
De groenhoofdstructuur is weergegeven door middel van een kaart. Hierop wordt een onderscheid tussen twee deelfuncties:
Hierna wordt ingegaan op de criteria voor de bomenstructuur en de schaalbepalende groenelementen en de waardering hiervan.
De bomenstructuur is op zijn beurt weer onderverdeeld in de volgende onderdelen:
Ligging plangebied ten opzicht van de groenstructuur
Plangebied
Voor het plangebied zijn het multifunctioneel groen, de groene verbindingszone en de bomenhoofdstructuur van belang.
De verbindingszone moet er voor zorgen dat het groen in de wijk in verbinding staat met het groen in het buitengebied.
Met de bomenhoofdstructuur wordt de onderlinge samenhang van bomen en bomenrijen bedoeld. Wanneer daarbij de relatie met overige elementen in de openbare ruimte in ogenschouw wordt genomen kan het belang van een bomenhoofdstructuur worden vastgesteld. De aanwezigheid of juist de afwezigheid van een bomenrij langs een weg bepaalt mede het karakter en het belang van een weg.
Ontsluitingswegen hebben een belangrijke plaats in de stedenbouwkundige en de verkeerskundige opzet en kunnen als structuurbepalend worden beschouwd. Door hieraan bomenrij(en) te koppelen wordt een extra dimensie aan de weg toegekend, hetgeen de hiërarchie versterkt. Dergelijke wegbeplantingen zijn als bomenhoofdstructuur opgenomen.
Het handhaven en versterken van de bomenstructuur is uitgangspunt van het gemeentelijke beleid. In relatie tot de overige onderdelen van de openbare ruimte hebben boomstructuren een vooraanstaande plaats.