direct naar inhoud van 7.3 Huidige situatie
Plan: Buitengebied Raalte
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20090046-0003

7.3 Huidige situatie

Algemeen

Het plangebied omvat het gehele buitengebied van de gemeente Raalte.

Bodem en grondwater

Het gebied rondom Raalte bestaat voornamelijk uit zand, dit vormt het eerste en tweede watervoerend pakket, die aan de onderzijde wordt begrensd door kleiige en venige afzettingen van de formatie van Drente (vanaf circa 30 m-mv). Het eerste watervoerende pakket (formatie van Twente, tot circa 10 m-mv) is opgebouwd uit fijne tot grove zanden en het tweede watervoerende pakket (formatie van Kreftenheye, tot circa 30 m-mv) uit grofzandige afzettingen. Beide watervoerende pakketten vormen ter hoogte van het plangebied één geheel. Afstroming van grondwater vindt plaats vanuit het westen en oosten naar de IJssel toe, die een drainerende functie heeft. Onder de formatie van Drente bevindt zich het derde watervoerende pakket, tussen NAP -70 m en NAP -200 m, dat gevoed wordt vanuit de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug. Zowel uit het tweede als uit het derde pakket wordt grondwater gewonnen voor drinkwater en industriële doeleinden.

Waterkwantiteit

Het watersysteem binnen de gemeente Raalte is onderdeel van het stroomgebied Vecht-Zwarte water, dat weer onderdeel is van het stroomgebied Rijn. Het afwateringspatroon is voornamelijk oost-west georiënteerd. De eindafwatering geschiedt voornamelijk via het Overijssels kanaal, die in zuid-noord richting door de gemeente loopt. Aan de noordgrens van de gemeente loopt het Overijssels kanaal in oost-west richting. Binnen het plangebied zijn verder een groot aantal waterlopen aanwezig. De belangrijkste zijn de Nieuwe Wetering, de Kolkwetering, de Raalterwetering en de Groote Vloedgraven.

De Nieuwe Wetering stroomt via Broekland en Elshof richting de Raalterwetering en mond uiteindelijk bij Zwolle uit in het Zwarte Water.

De noord-westgeoriënteerde Kolkwetering stroomt ten noorden van Heino en mondt ter hoogte van Laag Zuthem uit in de Nieuwe Wetering.

De Raalterwetering ontstaat in het oosten nabij het Overijssel Kanaal ten noorden van Raalte en stroomt door het Woold ten zuidoosten van Heino en watert in westelijke richting uit in de Soestwetering. De Soestwetering en de Nieuwe Wetering lopen van oost naar west en buigen vlak voor de IJssel af naar het noorden. Zij monden niet uit in de IJssel, maar via het Zwarte Water in het IJsselmeer.

Watersysteemkwaliteit en ecologie

De emissie van de aanwezige landbouw blijft een bron van vervuiling voor de watergangen. De laatste jaren zijn maatregelen genomen om de kwaliteit te verbeteren, zoals het realiseren van ecologische oevers en het saneren van riooloverstorten.

Veiligheid en waterkeringen

De kades van het Overijssels Kanaal zijn aangemerkt als 'overige waterkering'.