direct naar inhoud van 4.5 Cultuurhistorie en archeologie
Plan: Luttenberg
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20090035-0004

4.5 Cultuurhistorie en archeologie

De wettelijke bescherming van onroerende rijksmonumenten en door het rijk aangewezen stads- en dorpsgezichten is geregeld in de Monumentenwet 1988. Deze wet heeft niet alleen betrekking op gebouwen en objecten, maar ook op stads- en dorpsgezichten en archeologische monumenten boven en onder het water of in de grond.

Cultuurhistorie

Met betrekking tot de cultuurhistorische en archeologische waarden wordt in deze paragraaf beschreven welke waarden in het plangebied aanwezig, dan wel te verwachten zijn. Een onderzoek is gelet op het consoliderende karakter van het bestemmingsplan niet noodzakelijk.

Luttenberg heeft geen beschermd dorpsgezicht. Er bevinden zich in het plangebied geen rijksmonumenten maar wel twee gemeentelijke monumenten, te weten Butzelaarstraat 22 en Harmelinkstraat 2.

De aanwezige monumenten worden in eerste instantie beschermd op basis van de gemeentelijke monumentenverordening.

Archeologie

De gemeente Raalte is momenteel bezig met gemeentelijk archeologisch beleid, waarvan de Archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaarten belangrijke instrumenten zijn. De kaart toont de archeologische waarden en verwachtingen binnen het gemeentelijk grondgebied en geeft aan hoe de gemeente Raalte daarmee wenst om te gaan.
Uit de archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart voor de gemeente Raalte blijkt dat sommige delen van het plangebied een hoge en middelhoge verwachtingswaarde hebben.

Op basis van het gemeentelijk archeologiebeleid geldt voor de delen in het plangebied met een hoge en middelhoge verwachtingswaarde, een onderzoeksplicht wanneer er activiteiten in een gebied groter dan 100 m2 plaatsvinden.

Alle terreinen met een hoge en middelhoge verwachtingswaarde zijn op de verbeelding aangegeven. De overige delen hebben een lage verwachtingswaarde en zijn niet op de verbeelding weergegeven. Door het in hoofdzaak conserverende karakter van het bestemmingsplan lopen de eventueel aanwezige archeologische resten geen gevaar.

Aangezien in het gebied verschillende archeologische (verwachtings) waarden aanwezig zijn, dient bij ontwikkelingen rekening te worden gehouden met het aspect archeologie. Dit betekent dat voorafgaand aan bepaalde werkzaamheden een verkennend archeologisch onderzoek moet worden uitgevoerd om aan te tonen dat archeologische waarden al dan niet aanwezig zijn. Stuit men op archeologische waarden dan dienen, afhankelijk van het belang van dit deel van het bodemarchief, vervolgmaatregelen te worden genomen. Deze kunnen bestaan uit beheersmaatregelen waarmee dit deel van het bodemarchief voor de toekomst voldoende wordt veiliggesteld, of vervolgonderzoek. Mochten er tijdens het uitvoeren van werkzaamheden archeologische resten aangetroffen worden, geldt een meldingsplicht volgens de Monumentenwet.