direct naar inhoud van 4.2 Bodem
Plan: Luttenberg
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20090035-0004

4.2 Bodem

Voorliggend bestemmingsplan betreft een grotendeels consoliderend plan, het is in beginsel gericht op het regelen van de bestaande functies in het plangebied. Er zijn geen grootschalige wijzigingslocaties opgenomen in het plan. Onderzoek naar mogelijke bodem- of grondwaterverontreiniging in het kader van dit bestemmingsplan wordt dan ook niet noodzakelijk geacht.

In het verleden zijn er wel diverse bodemonderzoeken uitgevoerd in Luttenberg. Op basis van deze onderzoeken zijn reeds enkele locaties gesaneerd. Deze locaties zijn toen geschikt gemaakt voor het beoogde gebruik.

Bij de gemeente is momenteel één locatie bekend waar sprake is van een ernstige grondwaterverontreiniging. Deze verontreiniging is afgeperkt en aangemeld bij de provincie (bevoegd gezag). Er zitten geen gezondheidsrisico's aan het gebruik van dit perceel. Wel wordt opgemerkt dat het grondwater niet mag worden gebruikt voor besproeiing van gewassen e.d.. Op 25 november 2009 is er door de provincie Overijssel een beschikking opgesteld met betrekking tot de ernst en de spoedeisendheid van de verontreiniging. In de beschikking is vastgesteld dat er sprake is van een ernstige verontreiniging waarvoor een spoedige sanering niet noodzakelijk is. De bestemming van de locatie wijzigt niet in dit bestemmingsplan. De verontreiniging vormt dan ook geen belemmering voor het vaststellen van dit bestemmingsplan.

Buiten deze locatie om zijn in de dorpskern Luttenberg gelet op de historische activiteiten nog enkele locaties verdacht. Bij een bestemmingswijziging of bij bouwactiviteiten moeten deze locaties worden onderzocht, tevens rekening houdende met die verdachte activiteiten. Deze onderzoeksplicht geldt ook voor niet verdachte locaties zodra de bestemming wijzigt.

Ontwikkellocaties
Het bestemmingsplan neemt een drietal ontwikkelingen op. Het betreft hier de locatie van de voormalige brandweerkazerne (van der Kettenstraat 3), de locatie aan de Wispelweg 8, 8a/De Havekamp 2 en de locatie aan de Butzelaarstraat 15. De eerste twee locaties krijgen een woonbestemming en wijzigen hiermee van bestemming. Aan de Butzelaarstraat 15 wordt de schietkelder omgebouwd tot een bedrijfswoning. In dit kader moet voor iedere locatie een bodemonderzoek worden uitgevoerd om aan te tonen dat de locaties geschikt zijn voor de nieuwe bestemming. De resultaten van de onderzoeken zijn hieronder afzonderlijk vermeld.

Kettenstraat 3
Voor de wijziging van het perceel Kettenstraat 3 naar de bestemming Wonen is door het adviesbureau Grondslag in juni 2010 een verkennend (NEN 5740) bodemonderzoek uitgevoerd.


Uit het onderzoek blijkt dat er geen verhoogde gehalten zijn aangetoond die nader onderzoek behoeven, met uitzondering van een plaatselijk verhoogd gehalte aan PAK-totaal in de bovengrond. Nader onderzoek toont aan dat er een PAK-verontreiniging op de locatie aanwezig is. Deze wordt momenteel verder afgeperkt. Door het afperken van de verontreiniging kan de omvang worden bepaald. Afhankelijk van de omvang van de verontreiniging is de provincie of de gemeente het bevoegde gezag. De verontreiniging moet dan worden verwijderd. Het terrein kan dan geschikt worden gemaakt voor de geplande woonbestemming.


Wispelweg 8/8a en De Havekamp 2
Voor de realisatie van de voorgenomen plannen voor de Wispelweg 8/8a en De Havekamp 2 is door Klijn bodemonderzoek BV te Oostwold een verkennend (NEN 5740) bodemonderzoek uitgevoerd. Naar aanleiding van het onderzoek kan worden geconcludeerd dat op basis van de bodemgegevens er geen belemmeringen zijn voor het gedeelte (gedeelte georiënteerd op Wispelweg). Er is plaatselijk alleen een licht verhoogd gehalte aan lood in de bovengrond aanwezig. Dit gehalte is zo gering verhoogd dat dit geen nader onderzoek behoeft. Verder zijn er in de grond geen verhoogde gehalten aanwezig van de onderzochte parameters. Wel zijn een aantal parameters licht verhoogd in het grondwater (barium, dichloorethenen en xylenen). Deze licht verhoogde gehalten vormen ook geen aanleiding voor nader onderzoek.


Het gedeelte dat georiënteerd is op De Havekamp is nu nog in gebruik bedrijf. Hier dient nog aanvullend bodemonderzoek uitgevoerd te worden. Dit zal geschieden ten tijde van de aanvraag van een omgevingsvergunning ten behoeve van het bouwen. Als blijkt dat er verontreinigingen worden aangetroffen op deze locatie dan moeten deze worden verwijderd zodat de locatie geschikt wordt gemaakt voor woningbouw en er vergunning voor de realisering van woningen kan worden afgegeven.

Bedrijfswoning Butzelaarstraat 15
Naast de twee bestemmingswijzigingen voor het perceel Kettenstraat 3 en de Wispelweg 8/8a en De Havekamp 2 is op het perceel aan de Butzelaarstraat 15 ook sprake van een wijziging. In verband met de verbouw van de schietkelder tot woning, het realiseren van een trap naar de kelder en een uitbreiding aan het bedrijfspand is een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd. Aan de hand van de resultaten uit het bodemonderzoek kan bepaald worden of de uitbreidingen/bestemmingswijzigingen uitvoerbaar zijn.

Het onderzoek is in mei 2010 uitgevoerd door Hunneman Milieu Advies bv te Raalte. Uit het onderzoek blijkt dat in de bovengrond een licht verhoogd gehalte aan PAK-totaal aanwezig is. De ondergrond bevat geen verhoogde gehalten van de onderzochte parameters. Het grondwater bevat licht verhoogde gehalten aan cadmium, chroom, koper en zink. Deze gehalten zijn licht verhoogd aanwezig en worden vaker verhoogd waargenomen in het grondwater binnen de gemeente Raalte. De aangetoonde gehalten zijn zo gering verhoogd dat dit geen belemmering is voor het gebruik van het terrein. Als er grond van het terrein wordt afgevoerd kan het wel zijn dat er aanvullende gegevens worden gevraagd. Op basis van de onderzoeksresultaten kan geconcludeerd worden dat het terrein geschikt is voor de beoogde bestemmingswijziging.


Conclusie

In het plangebied doen zich twee kleinschalige ontwikkelingen voor en wordt daarnaast de mogelijkheid geboden om een nieuwe bedrijfswoning te realiseren binnen de geldende bestemming. Uit bodemonderzoek blijkt dat de wijzigingen in hun uitvoerbaarheid niet belemmerd worden door de aanwezige bodemkwaliteit.

Naast deze ontwikkelingen staat het bestemmingsplan geen andere ontwikkelingen toe waarbij de bodemkwaliteit in beeld gebracht dient te worden. De bodemkwaliteit vormt dan ook geen belemmering voor de vaststelling van dit bestemmingsplan.